Apple värt mer än hela Stockholmsbörsen

Apple värt mer än hela Stockholmsbörsen

Den 1 april 1976 i Cupertino i Kalifornien, USA grundades Apple Inc. av bl.a. Steve Jobs. Den 2 augusti 2018 (42 år efter) passerade Apple som första amerikanska börsbolag 1000 miljarder dollar i börsvärde. Det är ett kvitto på att bolaget har gjort mycket rätt.

Vilket bolag kommer härnäst?

Det går bra för vissa företag, men det går extra bra för techjätten Apple, som nu har ett börsvärde på 1000 miljarder dollar (I svenska kronor blir det nästan 9000 miljarder). Nu är såklart frågan om vilket bolag som kommer härnäst, de som är nära är:

  • Microsoft 808 miljarder USD
  • Alphabet (Google) 849 miljarder USD
  • Amazon 873 miljarder USD
Apple Steve Jobs and co-founder
Steve Jobs, f.d. VD John Sculley och co-founder Steve Wozniak med den nya Apple IIc computer April 24, 1984, i San Francisco. Bild: Sal Veder, AP

1000 miljarder dollar är oerhört mycket pengar

Apple krossar hela Sveriges BNP och är värt mer än hela Stockholmsbörsen - det går nästan inte att begripa och anledningarna till framgångarna är många. Men till syvende och sist handlar det om att andra människor anser att bolaget har detta värde.VD Tim Cook har inte lagt mycket fokus på den höga värderingen. De blickar istället framåt för även om det var helt avgörande för Apples succé med lanseringen av Iphone 2007, som gjorde att Apple 2011 blev det största teleföretaget i USA, har bolaget ökat sitt fokus på sina tjänster som Icloud, Appstore, Apple Music, och Apple Pay som de senaste åren har vuxit snabbare än övriga delar av bolaget.

Apple log with dollar bills
Bild: Pierre Marcel/Flickr CC

Apple är inte den första att nå drömvärderingen

Dutch East India Company är genom tiderna världens högst värderade bolag (mätt i dagens värde). De hade ett värde på hela 7900 miljarder USD år 1637 (samma år som när Tulpanmanin fick ett abrupt slut).I 2007 börsnoterades det kinesiska oljebolaget PetroChina på Shanghai-börsen och värderades strax efter till 1100 miljarder dollar, men 1 år efter hade bolaget förlorat 3/4 av sitt värde.

Appels aktier har ökat med mer än 50 000 procent sedan det introducerades på börsen 1980, skriver Reuters.

Få teknisk support på dina Apple-produkter?

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med din Apple produkter. Vårt rikstäckande nätverk hjälper dig via mail eller telefon, om det behövs kan vi göra ett hembesök med RUT-avdrag. Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

2018 passerade Apple 1000 miljarder dollar i börsvärde. Det är ett kvitto på att bolaget har gjort mycket rätt.

2018 passerade Apple 1000 miljarder dollar i börsvärde. Det är ett kvitto på att bolaget har gjort mycket rätt.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: