Teknikhjälp för dator och tillbehör

Har du köpt en ny dator och vill ha hjälp med att installera den? Eller krånglar din skrivare, MacBook eller PC?

Datorer borde ses över på samma sätt dom vi ser över våra bilar en gång om året. Detta gäller även kringutrustning som skrivare eller scanners som också behöver servas för att fungera i vardagen.

Boka hjälp av en tekniker
Home illustration
Koppla in en
ny skrivare
Installation av backup
och antivirus
Snabba upp
din dator

Rikstäckande support för datorer och tillbehör

Smartify erbjuder rikstäckande teknisk support i hemmet och telefonsupport , alltid med RUT-avdrag. Här är några saker som din Smartify-tekniker kan hjälpa dig med:

 • Se över hur minneslagringen ser ut för att snabba upp din dator
 • Generell support för din befintliga dator eller datorer
 • Koppla ihop din dator och skrivare trådlöst
 • Rensa gamla och onödiga filer
 • Skapa ett system för backup så att värdefulla filer i din dator alltid finns kvar
 • Installera nyinköpt dator och skrivare
 • Uppdatera mjukvara och operativsystem

Vanliga frågor om datorer och tilbehör

Hur rensar man bort virus och bluffmail?

Mängden otrevliga virus på internet är större för varje dag men du kan skydda dig ganska enkelt. För det första är din router en bra brandvägg och sedan kan du vaccinera din dator från att insjukna med olika antivirusprogram.

Det som försöker angripa dig är ofta ett virus som vill ta sig in i datorn göra så det går att se dina lösenord. I mer omfattande fall försöker det tränga in för att kryptera om viktiga dokument och filer. Offret måste sedan betala en lösensumma för att få tillbaka filerna, eller få dem avkrypterade. Det här är vanligare för företag men på senare tid har det dykt upp de som påstår att privatpersoner har fått ett virus fastän de inte fått det.

Hotet som framställs är då att dina surfvanor på lättklädda sidor kommer avslöjas om du inte betalar en ganska ansenlig summa. Det här är ett slags bluffmail som försöker få dig att klicka på en länk med ett virus samt få dig att betala för att slippa baktalas.
Det är bra att ha ett virsusskydd som lägger skadliga mail och program i en slags karantän i datorn. Boka en Smartifytekniker för att rensa i karantänmappen så dessa virus inte kan sprida sig och göra skada.

De generella råden är:
1. Öppna aldrig bifogade filer om det inte är en avsändare du litar på.
2. Lämna aldrig ut personliga eller känsliga uppgifter via mail.
3. Myndigheter ber aldrig om dina uppgifter i mail.
4. Är du osäker? Googla och ring alltid upp avsändaren för att dubbelkolla.

Det finns som sagt mycket bluffmail som cirkulerar på nätet, och de kommer ofta i vågor. De kan likna mail från skatteverket, din bank eller polisen. De försöker få dig att ladda ner någon fil som då är infekterad eller att du ska klicka dig vidare och skriva in dina personliga uppgifter. Det kan vara svårt att se skillnad på bluffmail och autentiska mail men tänk på att ingen myndighet eller seriös aktör någonsin kommer be dig lämna ut dina lösenord.

Hur kan jag göra backup på mina filer?

Att ha en fungerande backup innebär inte bara bilder utan på allt i din dator, mobiltelefon, surfplatta. Det här är otroligt viktigt. Om något skulle hända med din dator har du då ändå kvar det allra mest värdefulla: ditt innehåll i datorn. Hårdvaran kan ersättas men det är inte säkert att det du samlat i den kan det.

Det finns flera olika sätt att backa upp din information på. Antingen kan det vara genom en molnlösning eller manuellt till någon hårddisk du har hemma. Båda fungerar egentligen lika bra. Det enda som är viktigt att komma ihåg är att om du väljer en manuell backup så får du bara tillbaka det som fanns senast du gjorde din backup. Väljer du istället någon typ av molnlösning kan du ställa in automatiska backuper. Då backar det upp din enhet flera gånger i veckan eller dagligen och din säkerhetskopia är då mer aktuell.

Med en molnlösning behöver du inte heller komma ihåg att göra något för din mobil, din dator eller surfplatta gör allt jobb åt dig.

Varför har jag så dålig batteritid på datorn?

Den generella lösningen för att förlänga batteritiden är att använda energisparläget på datorn mer och sänka ljusstyrkan något. Datorn klarar sig på ganska lite energi för att arbeta i till exempel Word eller lyssna på musik medan skärmen drar väldigt mycket i och batterikraft energi vid full ljusstyrka. Förutom de här åtgärderna kan man rekonditionera batteriet.

En rekonditionering kan rädda en gammal dator ett tag till men i och med att utvecklingen går fram så oerhört varje år så är ett dåligt batteri en signal om att det börjar bli dags att fundera på att byta.

Varför är min dator långsam?

Du kan ha upplevt att din dator var blixtsnabb när du precis hade köpt den och att den sedan gradvis blivit långsammare. Nu kanske den är så långsam att det inte hjälper att du vant dig. Det finns några olika sätt att lösa situationen.

 • Första steget är att avinstallera onödiga program som du inte använder dig av.
 • Andra lösningen är att stänga ner alla program som du inte använder dig av. De flesta har flera program igång utan att vara medvetna om det.
 • Tredje lösningen är att installera mer arbetsminne. Det är inte säkert det går och i så fall ska man tänka på att köpa en dator med stort arbetsminne nästa gång. Det är helt enkelt svårt att ha för mycket arbetsminne i en dator.
 • Fjärde och sista steget är att rensa hela datorn. Att göra det som kallas en fabriksåterställning. Då gör man först en backup på allt som finns i datorn och sedan börjar man om från början.

Vilka betalsätt erbjuder ni?

Du betalar enkelt med Swish, kort eller faktura på plats. Vid fakturabetalning tillkommer en avgift om 69 kr.

Vad kostar ett hembesök

Ett hembesök av en Smartifytekniker kostar 549 kr inkl. moms efter RUT-avdrag. Priset är för en halvtimmes arbete och inkluderar resan till dig. Efter den första halvtimmen kostar det 99 kr per påbörjad kvart.

85% av våra kunder blir hjälpta på en timme, men mer komplicerade uppdrag kan ta längre tid.

Vad ingår när jag bokar en Smartifytekniker

När du bokar en Smartifytekniker så får du en utbildad tekniker hem till dig när det passar dig. Vi har egen servicebil där vi har utrustning för att lösa det mesta.

Vill du ha hjälp med din dator?

Låt Smartify hjälpa dig med datorn, skrivaren eller scannern. Boka en Smartify-tekniker så löser vi dina problem, alltid med 50% RUT-avdrag.