Vanliga frågor

Hittar du inte svaret på din fråga?
Kontakta kundtjänst på 077-446 60 60 eller hej@smartify.se

Om Smartifys tjänster

Vad ingår när jag bokar en Smartifytekniker

När du bokar en Smartifytekniker så får du en utbildad tekniker hem till dig när det passar dig. Vi har egen servicebil där vi har utrustning för att lösa det mesta.

Vad kostar ett hembesök

Ett hembesök av en Smartifytekniker kostar 549 kr inkl. moms efter RUT-avdrag. Priset är för en halvtimmes arbete och inkluderar resan till dig. Efter den första halvtimmen kostar det 99 kr per påbörjad kvart.

85% av våra kunder blir hjälpta på en timme, men mer komplicerade uppdrag kan ta längre tid.

Vilka betalsätt erbjuder ni?

Du betalar enkelt med Swish, kort eller faktura på plats. Vid fakturabetalning tillkommer en avgift om 69 kr.

RUT-avdrag

Kan man få RUT-avdrag på alla er tjänster?

Det är din teknikers arbetstid som är avdragsgill och det gäller de installationstjänster som görs i hemmet hos dig. Här är några exempel där du kan utnyttja RUT:

  • Hårdvara eller mjukvara som krånglar. Felsökning och problemlösning
  • Installation av mjukvara av allt från router till skrivare och nätverkshårddiskar
  • Backuplösningar och system för säkerhetskopieringar
  • Rensa virus, leta rätt på spyware, adware/annonsprogram eller andra skadliga och integritetskränkande program som kan göra allt långsamt eller osäkert
  • Utöka och förlänga räckvidden på trådlösa nätverk. De flesta har sämre wifi än de borde
  • Felsöka i långsamma nätverk och ordna så de blir mer stabila
  • Koppla upp och koppla ihop TV och hemmabiosystem
  • Ge köpråd och utbilda dig om hur du får ut mer av din hemelektronik

Läs mer om RUT-avdraget på skatteverket.se

Hur mycket RUT-avdrag kan jag få?

ROT- och RUT-avdraget räknas ihop och får uppgå till högst 75 000 kronor per person och år. För att se om du är RUT-berättigad så kan du logga in på Skatteverkets hemsida.

Datorer, skrivare & andra tillbehör

Varför är min dator långsam?

Du kan ha upplevt att din dator var blixtsnabb när du precis hade köpt den och att den sedan gradvis blivit långsammare. Nu kanske den är så långsam att det inte hjälper att du vant dig. Det finns några olika sätt att lösa situationen.

  • Första steget är att avinstallera onödiga program som du inte använder dig av.
  • Andra lösningen är att stänga ner alla program som du inte använder dig av. De flesta har flera program igång utan att vara medvetna om det.
  • Tredje lösningen är att installera mer arbetsminne. Det är inte säkert det går och i så fall ska man tänka på att köpa en dator med stort arbetsminne nästa gång. Det är helt enkelt svårt att ha för mycket arbetsminne i en dator.
  • Fjärde och sista steget är att rensa hela datorn. Att göra det som kallas en fabriksåterställning. Då gör man först en backup på allt som finns i datorn och sedan börjar man om från början.

Varför har jag så dålig batteritid på datorn?

Den generella lösningen för att förlänga batteritiden är att använda energisparläget på datorn mer och sänka ljusstyrkan något. Datorn klarar sig på ganska lite energi för att arbeta i till exempel Word eller lyssna på musik medan skärmen drar väldigt mycket i och batterikraft energi vid full ljusstyrka. Förutom de här åtgärderna kan man rekonditionera batteriet.

En rekonditionering kan rädda en gammal dator ett tag till men i och med att utvecklingen går fram så oerhört varje år så är ett dåligt batteri en signal om att det börjar bli dags att fundera på att byta.

Hur kan jag göra backup på mina filer?

Att ha en fungerande backup innebär inte bara bilder utan på allt i din dator, mobiltelefon, surfplatta. Det här är otroligt viktigt. Om något skulle hända med din dator har du då ändå kvar det allra mest värdefulla: ditt innehåll i datorn. Hårdvaran kan ersättas men det är inte säkert att det du samlat i den kan det.

Det finns flera olika sätt att backa upp din information på. Antingen kan det vara genom en molnlösning eller manuellt till någon hårddisk du har hemma. Båda fungerar egentligen lika bra. Det enda som är viktigt att komma ihåg är att om du väljer en manuell backup så får du bara tillbaka det som fanns senast du gjorde din backup. Väljer du istället någon typ av molnlösning kan du ställa in automatiska backuper. Då backar det upp din enhet flera gånger i veckan eller dagligen och din säkerhetskopia är då mer aktuell.

Med en molnlösning behöver du inte heller komma ihåg att göra något för din mobil, din dator eller surfplatta gör allt jobb åt dig.

Hur rensar man bort virus och bluffmail?

Mängden otrevliga virus på internet är större för varje dag men du kan skydda dig ganska enkelt. För det första är din router en bra brandvägg och sedan kan du vaccinera din dator från att insjukna med olika antivirusprogram.

Det som försöker angripa dig är ofta ett virus som vill ta sig in i datorn göra så det går att se dina lösenord. I mer omfattande fall försöker det tränga in för att kryptera om viktiga dokument och filer. Offret måste sedan betala en lösensumma för att få tillbaka filerna, eller få dem avkrypterade. Det här är vanligare för företag men på senare tid har det dykt upp de som påstår att privatpersoner har fått ett virus fastän de inte fått det.

Hotet som framställs är då att dina surfvanor på lättklädda sidor kommer avslöjas om du inte betalar en ganska ansenlig summa. Det här är ett slags bluffmail som försöker få dig att klicka på en länk med ett virus samt få dig att betala för att slippa baktalas.
Det är bra att ha ett virsusskydd som lägger skadliga mail och program i en slags karantän i datorn. Boka en Smartifytekniker för att rensa i karantänmappen så dessa virus inte kan sprida sig och göra skada.

De generella råden är:
1. Öppna aldrig bifogade filer om det inte är en avsändare du litar på.
2. Lämna aldrig ut personliga eller känsliga uppgifter via mail.
3. Myndigheter ber aldrig om dina uppgifter i mail.
4. Är du osäker? Googla och ring alltid upp avsändaren för att dubbelkolla.

Det finns som sagt mycket bluffmail som cirkulerar på nätet, och de kommer ofta i vågor. De kan likna mail från skatteverket, din bank eller polisen. De försöker få dig att ladda ner någon fil som då är infekterad eller att du ska klicka dig vidare och skriva in dina personliga uppgifter. Det kan vara svårt att se skillnad på bluffmail och autentiska mail men tänk på att ingen myndighet eller seriös aktör någonsin kommer be dig lämna ut dina lösenord.

Ljudsystem & HiFi

Borde jag köpa en soundbar eller ett surroundsystem?

Idag finns så kallad soundbars med riktigt bra ljud. Det är en högteknologisk samling högtalare i en smal enkel ofta snyggt designad bar som sitter vid din TV.

En sådan lösning kan ge bra ljud i hela lägenheten om den inte är så stor. För de som vill ha riktigt bioljud så handlar det mer om att satsa på ett surroundsystem.

Ett 5.1 system betyder att du har 5 högtalare och 1 så kallad subwoofer. Det brukar räcka ganska bra för att skapa ljud som känns i hela kroppen i ett normalstort rum. Oavsett om du väljer ett enklare system eller ett system med högtalare runt om i rummet så kan din Smartifytekniker göra det hela mycket enklare för dig.

Ditt jobb blir att sitta där du oftast sitter och ser TV medan teknikerna hjälper dig att prova ut den optimala platsen för högtalare.

Är ljudsystem dyra?

Det beror på. De kan kosta allt från ett par tusenlappar upp till en övre gräns som nästan inte finns. Men i genomsnitt så ligger det mellan 5-10.000 kronor.

Utbudet är stort och lite av en djungel. I och med att investeringen är så pass stor och resultatet kan påverka ljudet i hela hemmet så är det en bra idé att använda en Smartifytekniker som rådgivare, guide och utförare.

Efter att ha varit hemma hos över 250.000 hem så vet vi en del om vad som fungerar i olika förhållanden. Så här är inte goda råd dyra utan tvärtom, här kan goda råd spara stora summor.

Mobil & Surfplatta

Vad är en smartphone, en app och en surfplatta?

Enkelt uttryckt är en smartphone en liten handdator som man kan ringa med. Den stora skillnaden från tiden innan de flesta hade en liten handdator att ringa med är att det egentligen är varje användare som utformar sin egen telefon.

Tidigare var det saker i mobilen som var den stora skillnaden. Nu är det vilka appar du lägger in som skapar din telefon. En app är en applikation, det vill säga ett minidatorprogram som gör att man kan göra fler saker.

Till exempel skicka meddelanden, chatta på sociala medier, skicka email, se hur vädret är, följa börsen, lyssna på musik, sköta ditt bankkonto och mycket annat.

Det är mångsidigheten i alla olika appar som gör att alla kan skapa den användbarhet man vill ur sin telefon och som gjort den till navet i allas vår vardag.

Hur kan jag lagra bilderna från min smartphone / surfplatta?

Idag tas de flesta bilder i världen med en telefon eller surfplatta. De problem man får med lagringsutrymme i sin telefon är oftast på grund av att man har för många bilder och videos i den.

Lösningen är att lagra i alla fall en del av allt bildmaterial i en molntjänst. Förutom att telefonen mår bättre och fungerar bättre när den inte är nästan helt full så har du alltid bilderna kvar om du skulle tappa telefonen.

Vanliga molntjänster är iCloud, Google Drive och Dropbox. Din Smartifytekniker kan hjälpa dig att välja rätt både i tjänst och i mängd utrymme som du behöver.

Så boka en Smartifytekniker som kommer hem till dig och gör din smarta telefon piggare och säkrare.

Smarta hem

Vad är ett smart / automatiserat hem?

Förutom att du kan övervaka det från distans så är det när flera olika produkter kopplas ihop med varandra. När en rörelsesensor innanför dörren kopplas ihop med din TV och lamporna i vardagsrummet.

När du kommer hem och öppnar dörren så sätts TV:n igång och tänder en mjuk belysning i vardagsrummet. Med appen IFTT – If This Then That – så kan du koppla ihop produkter som egentligen inte ’pratar med varandra’. Du kan till exempel se till att ett automatiserat sms skickas till dig själv om vädret ska bli soligt: ’Glöm inte att vattna blommorna idag’. Det finns mängder av både kul och vettiga automatiseringar som det Smarta Hemmet innebär.

Ofta glömmer man bort de äldre. För de äldsta kan en rörelsecensor som känner av när man går upp ur sängen eller inte, vara något som skapar säkerhet medan den för den yngre är bekvämlighet som gör att kaffemaskinen startar av sig själv när man vaknar.

Boka tid med din Smartifytekniker och gå igenom vad du vill göra.

Hur kan jag styra belysningen med min mobil?

Lamporna i Philips Hue-system kan t ex styras med Philips Hue-app. I appen finns möjligheten att tända, släcka, dimra och ändra färgen på lampornas ljus. Dessutom kan lamporna schemaläggas och grupperas i olika rum för att möjliggöra styrning av flera ljusenheter samtidigt.

Det finns även många andra appar att ladda ner och styre Philips belysning med.

Är det svårt att automatisera husets belysning?

Både ja och nej. Automatiseringen kräver att man köper en brygga för lamporna så att de kopplas till routern. Sedan kan de styras med olika mobilappar, vilka har förberedda pedagogiska scheman etc. Men visst, det blir flera steg för att få till det.

Våra smartify tekniker hjälper dig gärna på vägen.

Vilka produkter behövs för att automatisera belysningen?

Det finns idag mängder av tillverkare av smart belysning, t ex Philips, Osram, TP-Link och inte minst IKEA Trådfri. Det första som behövs är en el flera smarta lampor. Det andra som behövs är en fjärrkontroll att styra lamporna med, och det tredje steget är att investera i en brygga som kopplas till routern för att lamporna skall kunna nås med en mobil el dator. Tillverkarna säljer ofta startpaket med t ex tre lampor, en fjärrkontroll och en brygga.

En sak att tänka på är att olika tillverkares produkter i dagsläget inte tycker om att samarbeta. Så om du vill göra det enkelt för dig själv, köp enheterna från samma tillverkare. Detta kommer troligen förenklas med tiden.

TV & Media

Vad är Chromecast och vad ingår?

Chromecast är enkelt uttryck en sak som gör att du kan föra över det du ser på din dator och laptop till TVn. Det betyder att du med Chromecast kan se alla Youtubefilmer och andra fria kanaler som finns på internet på din TV. Apple TV har fler funktioner.

Den lilla Apple TV-enheten har förinställda appar som gör att du kan använda den självständigt, dvs du behöver inte gå via en dator.

Man ska komma ihåg att en Apple TV fungerar bäst med Apples andra produkter, men den som redan har en eller ett par Appledatorer eller telefoner hemma kommer känna igen sig med Apple TV. Den adderar en dimension till TVn och det är en engångskostnad.

När ska jag köpa en ny, smartare TV?

Varje år får TVn nya funktioner och ny tunnare design. Det finns många saker att väga in när det är dags att uppgradera från din gamla Tv till en ny.

Vill du ha hjälp med vilka av de olika marknadsföringsbegreppen som är värda att ta hänsyn till och vilka som du kan låta passera, då finns din Smartifytekniker där reedo att hjälpa till. Det du behöver göra är att fundera vad som är viktigt för dig, om det är ljudet, om TVn ska vara där det är ganska ljust stora delar av året, om den ska hänga på väggen, kunna vridas och liknande frågeställningar.

Vi säljer inte TV eller ljudanläggningar så när du frågar oss om vad vi rekommenderar så kan du vara säker på att det alltid är utifrån våra erfarenheter, inte något egenintresse.

Vad gör en TV-box?

Den ser till att omvandla det som kommer ur din ’internetsladd’, det vill säga det som kallas Ethernetkabeln, till signaler som passar din TV. Det är boxen och internetuppkopplingen som gör att du kan ha de gamla vanliga marksända kanalerna 1,2,4,6 och några till, satellitkanaler som 3, 5 och andra samt betalkanaler som Netflix, HBO med flera, i din TV på en och samma fjärrkontroll.

När du har problem med TV-mottagningen så beror det ofta på att operatörens TV-box är felaktigt ansluten till TV:n. Här gäller det att använda rätt kabel och att inställningarna är rätt både i TV-boxen och i TV:n. Din Smartifytekniker kan även installera TiVo och liknande hårddiskar som du kan spela in TV-program på för att se senare, och på samma gång kanske du vill ha hjälp med att spärra vissa kanaler som du anser är olämpliga till exempel för barnen i huset.

Allt mer TV distribution övergår till att sändas över IP i LAN-nätet, det vill säga i samma kabel som bredbandet. Denna distributionsform anses av många vara den som slutligen kommer ersätta andra former. Fiberutbyggnaden går med en rasande fart i Sverige och allt fler går över till att titta på Fiber-TV som är samma sak som IP-TV. I dessa fall behövs en box för att titta på TV, en sk. IP-TV box.

Gemensamt för IP-TV lösningar är att de kräver en av nätleverantören tillhandahållen speciell router som separerar IP-TV från bredband och telefoni. Vanligtvis är den inbyggd i fiberöverlämningen den sk. fiberkonvertern (CPE).

Kan man ha trådlös TV?

De flesta moderna TV-apparater är förberedda för att anslutas till internet. Däremot är inte alla förberedda för att anslutas via Wifi. Det går att lösa så du får trådlös överföring av TV-signalen i ditt hus.

En lösning är en så kallad Ruckus, men vi rekommenderar alltid att ansluta TVn direkt till internet via egen sladd. Då har du så kallad IP-TV, det vill säga Internet Protokoll TV eller helt enkelt TV via internet.

Hur får jag bättre ljud till min TV?

Idag finns så kallad soundbars med riktigt bra ljud. Det är en högteknologisk samling högtalare i en smal enkel ofta snyggt designad bar som sitter vid din TV.

En sådan lösning kan ge bra ljud i hela lägenheten om den inte är så stor. För de som vill ha riktigt bioljud så handlar det mer om att satsa på ett surroundsystem.

Ett 5.1 system betyder att du har 5 högtalare och 1 så kallad subwoofer. Det brukar räcka ganska bra för att skapa ljud som känns i hela kroppen i ett normalstort rum. Oavsett om du väljer ett enklare system eller ett system med högtalare runt om i rummet så kan din Smartifytekniker göra det hela mycket enklare för dig.

Ditt jobb blir att sitta där du oftast sitter och ser TV medan teknikerna hjälper dig att prova ut den optimala platsen för högtalare.

Vilket väggfäste passar min TV?

När du har bestämt dig för vilken funktionalitet väggfästet ska ha, kvarstår det att ta reda på vilket väggfäste som passar till just din TV.

Vikt och/eller storlek: De flesta väggfästen uppger vilken vikt eller storlek de passar till. Välj med en säkerhetsmarginal så att du kan vara säker på att fästet klarar vikten på din TV.

VESA-mått: Mät avståndet mellan skruvhålen på baksidan av din TV eller ta reda på VESA-måttet i specifikationerna för TV:n. Är avståndet till exempel 600 och 400 millimeter mellan skruvhålen, då har din TV ”VESA 600×400”. Se till att välja ett väggfäste som passar till standarden som din TV har. De flesta väggfästen är kompatibla med olika VESA-standarder.

Hur mycket plats tar kablarna bakom TV:n: Om din TV har kabelingångarna på baksidan så kommer de att ta mer plats och det är viktigt att du har detta i åtanke när du köper ett väggfäste så att du inte riskerar att köpa ett som sitter för nära intill väggen.

Hur monterar jag TVn i rätt höjd och på rätt avstånd?

Om TV:n sitter för högt upp så kan du få ont i nacken. Ett tips är att sätta TV:n i ögonhöjd utifrån när man sitter ner i soffan eller fåtöljen.

Man måste dock tänka på att det är vanligt att ha en TV-bänk och om TV:n sitter för lågt riskerar man att bordet står i vägen.

Hur monterar jag TVn på en gipsvägg?

Nästa steg är att skruva upp väggfästet på väggen här är det viktigt att du vet vilken typ av material du monterar i. Har du en gipsvägg är det extra viktigt.

Har du gipsvägg kan du använda en så kallad mollyplugg som expanderar på insidan när du ska fästa TVn. Kom ihåg att kolla om det är ett eller två lager med gips så att pluggen har rätt storlek.

En annan lösning är att hitta en träregel på baksidan av gipsväggen och montera väggfästet på den. För att hitta reglarna måste man ha en regelsökare. Efter att man har hittat reglarna så används normalt träskruvar för att montera väggfästet.

Du måste också vara säker på att det inte går vattenledningar eller ström på baksidan av gipsväggen.

Hur monterar jag TVn på en betong- eller tegelvägg?

Om väggen du ska montera på är i betong går det inte att skruva rakt in i väggen. Då måste du först använda en betongborr för att borra hål för skruven.

Därefter behöver du en fasadplugg med tillhörande skruv.

WiFi & nätverk

Ger ni support på routers och nätverk från alla tillverkare?

Smartify kan hjälpa dig med alla routrar och nätverk på marknaden. Våra tekniker har lång erfarenhet och känner till de flesta modellerna. Vi hjälper dig med utrustning från bland annat TP-Link, Netgear, D-Link, Apple, Linksys, Telia och Tele2.

Vad är skillnaden mellan 2,4 GHz och 5 GHz?

Wifi är svaga radiosignaler efter en viss våglängd. Korta våglängder gör att vågen inte når så långt men den har plats med mycket inom den yta den täcker. Längre våglängder når längre men kan inte bära med sig så mycket. Frekvensen berättar om våglängden är kort eller lång och för Wifi används oftast 2,4 GHz och 5 GHz där 2,4 Ghz når längre men bär med sig mindre och 5 Ghz når kortare men kan bära mer data.Den lägre frekvensen, 2,4 GHz, passar dig som söker en stabil signal även en bra bit från din router och vill slippa lägga pengar på räckviddsförlängare. 2,4 GHz frekvensen ger oftast runt 20-40mb/s eller maximalt 75 Mb/s under perfekta förhållanden när du står bredvid routern.

Vad är ett Mesh-nätverk?

Med ett mesh-nätverk förbättras ofta både hastighen och räckvidden. Då får du helt trådlös täckning utan kabeldragning samtidigt som du får hög hastighet överallt i hemmet. Till ytterligare glädje så är ofta mesh-enheterna snygga. Tiden då en router behövde vara en ful, konstig låda med en skog av antenner och färggranna ethernetsladdar på baksidan, är förbi. Nu finns små vita puckar som tål att ligga framme och ger dig full fart över allt.