Hjälp med TV, kanaler & hemmabio

Är det dags för en smartare TV med streaming-tjänster? Montering på vägg eller stativ? Det spelar ingen roll om det är en ny TV du vill ska fungera som de lovade i butiken eller om det är din befintliga TV som inte beter sig som den ska.

Boka hjälp av en tekniker
Home illustration
Kanalsökning
Installation eller vägg-
montering av TV
Hjälp med Apple TV,
Chromecast eller TV-box

Rikstäckande support för allt runt din TV

Smartify erbjuder rikstäckande teknisk support i hemmet och telefonsupport , alltid med RUT-avdrag. Här är några saker som din Smartify-tekniker kan hjälpa dig med:

  • Installation av din nya TV. Även montering på vägg.
  • Kanalsökning så allt ligger på rätt ställe
  • Installation av Chromecast och Apple TV
  • Support på den TV du redan har och hur den synkar med annat
  • Rekommendation vid köp av ny utrustning som TV, ljud, hemstyrning mm
  • Koppla in hemmabio och ljudsystem till din TV
TV med fjärrkontroll

Installation & support

Den vanligaste utmaningen är placeringen av TVn och hur man ska få det snyggt med alla sladdar som trasslar sig bakom skärmen. Det näst vanligaste är hur man ska få Plug&Play att bli just Plug&Play.

Vi förstår hur det är och gör vårt bästa för att du ska få det som du vill. En sak kan vi säga på en gång. Det är inte ditt fel att det inte fungerar. När man gör det för första gången så är det inte så enkelt att få allt att fungera. Det spelar ingen roll vilket märke på TV och övriga saker du har. Säg bara till innan om modellbeteckning så din Smartifytekniker är förberedd och säkrar så alla tillbehör finns.

Montera din TV på väggen

Har du köpt en ny TV och vill montera den på väggen? Det är viktigt att göra rätt så att du inte förstör väggen eller den nya TVn. Du kan välja ett väggfäste som helt enkelt bara fäster din TV på väggen eller fästen som har en svängbar arm eller andra smarta funktioner – de gör det möjligt att vinkla och vrida TV:n.Hur ser dina behov och önskemål ut?

Behöver du hjälp med monteringen?
Låt en hemtekniker från Smartify installera och montera din TV.

Smartifytekniker monterar TV

Vanliga frågor om TV, streaming och hemmabio

Vad är Chromecast och vad ingår?

Chromecast är enkelt uttryck en sak som gör att du kan föra över det du ser på din dator och laptop till TVn. Det betyder att du med Chromecast kan se alla Youtubefilmer och andra fria kanaler som finns på internet på din TV. Apple TV har fler funktioner.

Den lilla Apple TV-enheten har förinställda appar som gör att du kan använda den självständigt, dvs du behöver inte gå via en dator.

Man ska komma ihåg att en Apple TV fungerar bäst med Apples andra produkter, men den som redan har en eller ett par Appledatorer eller telefoner hemma kommer känna igen sig med Apple TV. Den adderar en dimension till TVn och det är en engångskostnad.

När ska jag köpa en ny, smartare TV?

Varje år får TVn nya funktioner och ny tunnare design. Det finns många saker att väga in när det är dags att uppgradera från din gamla Tv till en ny.

Vill du ha hjälp med vilka av de olika marknadsföringsbegreppen som är värda att ta hänsyn till och vilka som du kan låta passera, då finns din Smartifytekniker där reedo att hjälpa till. Det du behöver göra är att fundera vad som är viktigt för dig, om det är ljudet, om TVn ska vara där det är ganska ljust stora delar av året, om den ska hänga på väggen, kunna vridas och liknande frågeställningar.

Vi säljer inte TV eller ljudanläggningar så när du frågar oss om vad vi rekommenderar så kan du vara säker på att det alltid är utifrån våra erfarenheter, inte något egenintresse.

Vad gör en TV-box?

Den ser till att omvandla det som kommer ur din ’internetsladd’, det vill säga det som kallas Ethernetkabeln, till signaler som passar din TV. Det är boxen och internetuppkopplingen som gör att du kan ha de gamla vanliga marksända kanalerna 1,2,4,6 och några till, satellitkanaler som 3, 5 och andra samt betalkanaler som Netflix, HBO med flera, i din TV på en och samma fjärrkontroll.

När du har problem med TV-mottagningen så beror det ofta på att operatörens TV-box är felaktigt ansluten till TV:n. Här gäller det att använda rätt kabel och att inställningarna är rätt både i TV-boxen och i TV:n. Din Smartifytekniker kan även installera TiVo och liknande hårddiskar som du kan spela in TV-program på för att se senare, och på samma gång kanske du vill ha hjälp med att spärra vissa kanaler som du anser är olämpliga till exempel för barnen i huset.

Allt mer TV distribution övergår till att sändas över IP i LAN-nätet, det vill säga i samma kabel som bredbandet. Denna distributionsform anses av många vara den som slutligen kommer ersätta andra former. Fiberutbyggnaden går med en rasande fart i Sverige och allt fler går över till att titta på Fiber-TV som är samma sak som IP-TV. I dessa fall behövs en box för att titta på TV, en sk. IP-TV box.

Gemensamt för IP-TV lösningar är att de kräver en av nätleverantören tillhandahållen speciell router som separerar IP-TV från bredband och telefoni. Vanligtvis är den inbyggd i fiberöverlämningen den sk. fiberkonvertern (CPE).

Kan man ha trådlös TV?

De flesta moderna TV-apparater är förberedda för att anslutas till internet. Däremot är inte alla förberedda för att anslutas via Wifi. Det går att lösa så du får trådlös överföring av TV-signalen i ditt hus.

En lösning är en så kallad Ruckus, men vi rekommenderar alltid att ansluta TVn direkt till internet via egen sladd. Då har du så kallad IP-TV, det vill säga Internet Protokoll TV eller helt enkelt TV via internet.

Hur får jag bättre ljud till min TV?

Idag finns så kallad soundbars med riktigt bra ljud. Det är en högteknologisk samling högtalare i en smal enkel ofta snyggt designad bar som sitter vid din TV.

En sådan lösning kan ge bra ljud i hela lägenheten om den inte är så stor. För de som vill ha riktigt bioljud så handlar det mer om att satsa på ett surroundsystem.

Ett 5.1 system betyder att du har 5 högtalare och 1 så kallad subwoofer. Det brukar räcka ganska bra för att skapa ljud som känns i hela kroppen i ett normalstort rum. Oavsett om du väljer ett enklare system eller ett system med högtalare runt om i rummet så kan din Smartifytekniker göra det hela mycket enklare för dig.

Ditt jobb blir att sitta där du oftast sitter och ser TV medan teknikerna hjälper dig att prova ut den optimala platsen för högtalare.

Vilket väggfäste passar min TV?

När du har bestämt dig för vilken funktionalitet väggfästet ska ha, kvarstår det att ta reda på vilket väggfäste som passar till just din TV.

Vikt och/eller storlek: De flesta väggfästen uppger vilken vikt eller storlek de passar till. Välj med en säkerhetsmarginal så att du kan vara säker på att fästet klarar vikten på din TV.

VESA-mått: Mät avståndet mellan skruvhålen på baksidan av din TV eller ta reda på VESA-måttet i specifikationerna för TV:n. Är avståndet till exempel 600 och 400 millimeter mellan skruvhålen, då har din TV ”VESA 600×400”. Se till att välja ett väggfäste som passar till standarden som din TV har. De flesta väggfästen är kompatibla med olika VESA-standarder.

Hur mycket plats tar kablarna bakom TV:n: Om din TV har kabelingångarna på baksidan så kommer de att ta mer plats och det är viktigt att du har detta i åtanke när du köper ett väggfäste så att du inte riskerar att köpa ett som sitter för nära intill väggen.

Hur monterar jag TVn i rätt höjd och på rätt avstånd?

Om TV:n sitter för högt upp så kan du få ont i nacken. Ett tips är att sätta TV:n i ögonhöjd utifrån när man sitter ner i soffan eller fåtöljen.

Man måste dock tänka på att det är vanligt att ha en TV-bänk och om TV:n sitter för lågt riskerar man att bordet står i vägen.

Hur monterar jag TVn på en gipsvägg?

Nästa steg är att skruva upp väggfästet på väggen här är det viktigt att du vet vilken typ av material du monterar i. Har du en gipsvägg är det extra viktigt.

Har du gipsvägg kan du använda en så kallad mollyplugg som expanderar på insidan när du ska fästa TVn. Kom ihåg att kolla om det är ett eller två lager med gips så att pluggen har rätt storlek.

En annan lösning är att hitta en träregel på baksidan av gipsväggen och montera väggfästet på den. För att hitta reglarna måste man ha en regelsökare. Efter att man har hittat reglarna så används normalt träskruvar för att montera väggfästet.

Du måste också vara säker på att det inte går vattenledningar eller ström på baksidan av gipsväggen.

Hur monterar jag TVn på en betong- eller tegelvägg?

Om väggen du ska montera på är i betong går det inte att skruva rakt in i väggen. Då måste du först använda en betongborr för att borra hål för skruven.

Därefter behöver du en fasadplugg med tillhörande skruv.

Vill du ha hjälp med din TV?

Låt Smartify förbättra installera, bildoptimera och montera din TV. Boka en Smartify-tekniker så kontaktar vi dig för att se hur vi kan hjälpa dig.

Rum med TV