Streaming eller TV-abonnemang? För- och nackdelar med att helt förlita sig på streaming.

Streaming eller TV-abonnemang? För- och nackdelar med att helt förlita sig på streaming.

Antalet streamingtjänster växer för varje år som går. Det fanns en tid då ett Netflix-konto gav dig tillgång till det mesta man kunde tänka sig behöva, men de senaste åren har såväl Apple som Disney lanserat sina egna streamingtjänster och andra jättar i branschen som HBO och Viaplay fortsätter att leverera starkt innehåll som man inte vill missa. Dessutom finns det mycket vi svenskar kan se på SVT Play, TV4 Play och Discovery+ (tidigare Dplay).Faktumet att så mycket bra innehåll numera finns på streamingtjänster innebär att allt fler har börjat välja att helt och hållet sluta förlita sig på markbunden TV eller kabel-TV. I det här inlägget kommer vi lista för- och nackdelar med att helt förlita sig på streaming.

Vad krävs för att man ska kunna gå över till streaming-baserad TV?

Innan vi går in på för- och nackdelarna behöver vi prata om vad man behöver för att kunna gå över till streaming-baserad TV. I princip behövs två saker: en smart-TV och en bra uppkoppling (med starkt Wi-Fi om du inte vill använda nätverkssladd).I mindre lägenheter går det ofta bra med en enkel router om man har en bredbandsuppkoppling. I lite större hus kan det dock krävas att man kompletterar med lite extra utrustning, till exempel i form av ett mesh-nätverk. Du kan läsa mer om det här!

Fördelar med streaming-baserad TV

1. Du betalar bara för det du verkligen vill ha

En av de största fördelarna med att helt och hållet förlita sig på streamingtjänster är att du inte längre betalar en massa för tv-kanaler som du ändå aldrig tittar på. Olika streamingtjänster har olika inriktning. För barnfamiljer är det kanske Disney+ som lockar mest, medan tv-entusiaster kanske är mest lockade av HBO och Netflix. Dessutom finns det helt och hållet genreinriktade streamingtjänster, som Syfy för science fiction.

2. Du är inte begränsad till bara TV:n

En av de största fördelarna med att helt förlita sig på streaming är att du alltid har med dig ditt tv-paket. Om du är på resande fot i Sverige kan du alltid titta på mobilen, surfplattan eller datorn. Lite mer komplicerat blir det om du åker utomlands då vissa tjänster kan ha geografiska begränsningar, vilket innebär att man ibland måste ha en VPN-tjänst för att kunna titta på sina favoriter.

3. I många fall blir det billigare

För de som betalar över 500 kronor i månaden för kabel-TV blir det i regel billigare att satsa helt och hållet på streaming. Olika streamingtjänster kostar olika mycket men oftast kostar det inte mer än 150 kronor per månad, vilket innebär att du kan ha mellan 3 och 5 streamingtjänster för samma pris som ett kabel-TV-abonnemang.

Nackdelar med streaming-baserad TV

1. Kostsamt om du vill ha allt

Om du är en sådan som vill titta på precis allt eller som bara är ute efter lite av varje, då kan det bli dyrt. Ännu dyrare blir du om du även vill titta på sport, då dessa abonnemang i regel är dyrare. Du kan exempelvis titta på Champions League och NHL via ett Viaplay-abonnemang, men då betalar du mer än om du bara hade valt deras tv-seriepaket.

2. Går miste om en viss nostalgisk känsla

Det finns en viss nostalgisk känsla att veta att alla i Sverige sitter bänkade och tittar på samma sak, vid samma tidpunkt. Det känns inte heller som helt samma sak att knappa sig in på SVT Play för att titta på Kalle Anka på julafton.

3. Kräver konfiguration och installation

Det är inte riktigt lika enkelt att komma igång med streaming som det är att komma igång med kabel-TV, men det innebär inte att det är raketforskning heller. Med en smart-TV och en bra internetuppkoppling är du nästan hela vägen framme.

Kontakta oss när du vill komma igång med streaming på tv:n

Kanske är det dags att slopa kabel-TV helt och hållet under 2021? Vi på Smartify kan hjälpa dig med installation och konfiguration av såväl smart TV som Wi-Fi-nätverk. Du kan läsa mer om streaming här, och kontakta gärna oss så pratar vi om vad du behöver för att gå över till streaming på tv:n.

Är det dags att slopa kabeln och helt och hållet satsa på streaming? Vi listar fördelar och nackdelar här.

Är det dags att slopa kabeln och helt och hållet satsa på streaming? Vi listar fördelar och nackdelar här.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.