Vad är streaming?

Hyr film på nätet? Eller se dina filmer och fotografier på din tv? Det är inte alltid lika lätt att orientera sig i all ny teknik och veta vad man vill ha och behöver. Att streama musik, filmer och annat som vi kan ha nytta av i vardagen, förekommer över hela världen. Det finns både gratis-och betalbara streamingtjänster idag och kan handla om allt från musik, film, och spel.

Streaming (eller strömning på svenska)

– är en process där en signal (ljud- eller bild) överförs digitalt via ett nätverk (t.ex. Internet) från en källa till en mottagare och sedan omvandlas till bild eller ljud i mottagaren. Oavsett om platsen filen lagras på är en lokal dator eller hårddisk i ett hemnätverk, eller en avlägsen server som nås via tjänster som Spotify eller YouTube är principen densamma.

Ett vanligt användningsområde för strömning är webb-TV, men du kan i stort sett streama till vilken enhet du vill; smartphone, surfplatta, Apple tv eller dator. Ibland kan man också behöva streaming-produkter som en mediaspelare för att kunna ladda ned material. Det kan då röra sig om t.ex. Apple TV (minst generation 2).

Man kan ladda ned appar till sin enhet eller streama direkt från internet, kända tjänster inom strömning, där du kan kolla på serier och filmer, är Netflix, Viaplay och HBO Nordic eller musik med Spotify eller Apple music. SVT och TV4 har också sina streaming appar som SVT Play eller TV4 Play.

Streamingappars innehåll

Det finns en rad appar som du kan ladda ned eller som är direkt inbyggda i dina enheter när du köper dem. Dessa appar kan stream filmer, musik eller annat. Vilka appar du använder beror på vilket operativsystem och vilken enhet du har. Apple använder sina appar och Android, sina. De hittar du i Appstore eller i t.ex. Google Play.

Det som främst streamas i dagsläget är just filmer, tv-serier och musik men även spel är populärt. Många tv-kanaler erhåller sina egna appar som beskrivits ovan i artikeln. Har man en iPad eller en iPhone, kan man gå direkt och ladda ned appar via Appstore eller Google Play m.fl.

Nackdelar med streaming

Ett vanligt problem när man använder sig av streamingtjänster, är att nedladdningen stakar sig. Det kan innebära avbrott mitt i sändningen som kan vara mer eller mindre störande.

Hjälp med streaming? Smartify hjälper dig med det mesta

Vi hjälper dig via mail eller telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Lär dig mer om både gratis-och betalbara streamingtjänster för musik, film, och spel.

Lär dig mer om både gratis-och betalbara streamingtjänster för musik, film, och spel.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar