Skillnaden mellan WPA & WPA2 Personal

Skillnaden mellan WPA & WPA2 Personal

Att tänka på nätverkssäkerheten är viktigt både för privatpersoner och företag. Nu för tiden är det vanligt att använda trådlösa nätverk, ingen vill ju krångla med nätverkssladdar när man kan vara helt trådlös inom det trådlösa nätverkets räckvidd. På de trådlösa nätverken används säkerhetsprotokoll som WPA och WPA2 för att förhindra att obehöriga kan få åtkomst.På ett företag speciellt, men även i det egna hemmet vill man i regel skydda sig. Annars kan obehöriga ta sig in på det trådlösa nätverket. I värsta fall vill de komma åt känslig information eller ställa till andra problem som gör nätverket trögt och segt. Med WPA krypteras kommunikationen och för att överhuvudtaget kunna ansluta och få tillgång krävs rätt nyckel. Det brukar också kallas "Wi-Fi-lösenordet".

WPA2 är det nyare, säkrare protokollet

Det ursprungliga WPA hade flera säkerhetsluckor. Främst att det utnyttjade TKIP-tekniken för kryptering. En del hackerverktyg togs fram som klarade att knäcka TKIP-säkerhetsnycklar. För WPA2 tillkom stöd för en modernare och säkrare krypteringsteknik kallad AES (Advanced Encryption Standard). Den kan inte knäckas av den typ av verktyg som utnyttjade bristerna i den första varianten av WPA.Kanske har du lagt märkte till WPA2 - Personal och WPA2 - Enterprise? WPA2 - Personal är framtaget för hemmet eller småföretagaren. Den erbjuder det klart förbättrade WPA2-säkerhetsprotokollet. För ett trådlöst hemmanätverk ger WPA2 - Personal riktigt bra skydd, förutsatt att man håller det valda lösenordet borta från obehöriga. Enda nackdelen med WPA2 är att den mer avancerade krypteringen kräver lite mer processorkraft. För modern hårdvara är det inga problem och grundregeln är att alltid använda WPA2, istället för det äldre och svagare WPA. För större företag finns WPA2 - Enterprise som kräver en specialiserad autentiseringsserver på nätverket. Ett sådant upplägg kan användas för ännu högre säkerhet.

Smartify kan hjälpa dig.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med din hemelektronik. Det spelar ingen roll var eller när, vi ger support på plats, genom chat, email eller telefon. Helt enkelt det som passar dig bäst. Boka support på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

På de trådlösa nätverken används säkerhetsprotokoll som WPA och WPA2 för att förhindra att obehöriga kan få åtkomst.

På de trådlösa nätverken används säkerhetsprotokoll som WPA och WPA2 för att förhindra att obehöriga kan få åtkomst.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar