Vad är en IP-adress och hur används de?

Vad är en IP-adress och hur används de?

En IP-adress är ett nummer som identifierar en anslutning mot internet. De används som nätets eget system med adresser och syftet är att information som skickas ska komma fram till rätt mottagare. Om din dator är ansluten till internet kommer den alltså att ha en IP-adress.

Var hittar jag min IP-adress?

Vill du veta din IP-adress finns smarta tjänster på nätet som erbjuder IP-adress lookup. Det är inte svårare än att besöka en sajt som whatismyipaddress.com eller www.whatsmyip.org så får du reda på den IP-adress som för närvarande identifierar dig. För privatpersoner beror det vanligtvis på valet av internetoperatör (Telia, Com Hem, Tele2 m fl). Vanligtvis tilldelar de dynamiska IP-adresser som ges av internetoperatörens server. De förändras vid varje uppkopplingstillfälle, till skillnad från statiska IP-adresser som behåller samma fasta adress hela tiden.

Publika och privata IP-adresser

Något som komplicerar saken ytterligare är att även lokala nätverk som till exempel ditt hemmanätverk använder IP-adresser. Trots allt har många svenskar flera enheter som datorer, smartphones eller surfplattor som ofta ansluter trådlöst till en router i hemmet för att få sin internetuppkoppling. Varje enhet på nätverket får en privat IP-adress som inte syns utåt men som identifierar enheten lokalt. Sedan är det rent tekniskt routern som ansluter mot internet via internetleverantören och får din publika IP-adress som du skulle se om du gör en sökning på "vad är min ip-adress?". Vill du istället spåra din privata IP-adress på hemmanätverket kan du logga in på routern genom att använda administratörslösenordet.

Hur fungerar en IP-adress?

Standarden som använts sedan internet slog igenom kallas IPv4 (IP version 4) och är uppbyggt av 32 bitar, vilket betyder att antalet adresser är begränsat till 2 upphöjt till 32 eller lite mer än 4 miljarder. Eftersom persondatorer, mobiltelefoner och till och med hushållselektronik kopplas till internet och blivit så vanliga börjar adresserna ta slut. Därför har man tagit fram IP version 6 som kommer ersätta IPv4. För närvarande är det dock IPv4 som gäller. 32 bitar motsvarar 4 bytes (8 bitar kallas vanligen en byte) och bytes kan skrivas decimalt. Har du kollat upp din egen IP-adress har du säkert fått ett nummer, till exempel 213.175.34.45 där varje siffergrupp kan gå mellan 0 och 255. På det lokala nätverket används ofta adresser som 192.168.0.1.

Smartify kan hjälpa dig.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med din hemelektronik. Det spelar ingen roll var eller när, vi ger support på plats eller telefon. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

En IP-adress är ett nummer som identifierar en anslutning mot internet. De används som nätets eget system med adresser och syftet är att information som skickas ska komma fram till rätt mottagare.

En IP-adress är ett nummer som identifierar en anslutning mot internet. De används som nätets eget system med adresser och syftet är att information som skickas ska komma fram till rätt mottagare.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar