Varför du skall skaffa fiber

Funderar du på att snabba upp din internetanslutning med fiber? Tveka inte - installera fiberoptik nu. En fiber-anslutning med t.ex öppen fiber eller stadsnät ger dig högre hastighet, bättre pålitlighet, ett större utbud av tjänster och höjer värdet på din bostad.

Internet via fiber är här för att stanna

Du hör hur självklart det låter - idag förväntas man ha internet i hemmet. Vi lever i 2000-talets andra årtionde och internetanslutningar är lika vanliga som telefonledningar var för 40 år sedan. Det är också skillnad på olika typer av uppkoppling och fibern är gräddan, det absolut snabbaste och mest pålitliga du kan få.

Internet-fiberns hastighet

Fiber är först och främst mycket snabbare än alternativen. Länge var fiber tio eller hundra gånger snabbare än konkurrerande uppkopplingar, men även efter många år av utveckling är fiberuppkopplingen fortfarande oslagbar i sin kapacitet för höga hastigheter.Hastigheten består av två delar:

  1. Dels är kapaciteten hög så att mycket information kan skickas på en gång. Fiberanslutningar kan både skicka och ta emot information i flera hundra megabit per sekund. Filer mäts i byte istället för bit och det går åtta bit på en byte, så om man har en uppkoppling på 800 megabit per sekund så kan man ladda ner en fil på 100 megabyte på en enda sekund. Mer om detta senare.
  2. Dels är svarstiderna korta så att informationen kommer fram fort. Det betyder att när du klickar på något på nätet så går det väldigt fort att få svar. Detta är inte så viktigt för att ladda ner filer, men det är viktigt om man vill spela eller bläddra bland bilder eller arbeta direkt med filer som ligger på nätet. Det är också användbart för att fjärrstyra sin hemdator medan man är på semester, eller ansluta till jobbet hemifrån.

Snart kommer mobil 4G+, men hastigheten över radio är alltid beroende på hur stark signalen är. Det är osannolikt att 4G+ kan mäta sig med ens en billig fiberanslutning på ett pålitligt sätt, och det är nästa fördel:

Fiberoptisk pålitlighet

Fiberkabel leder optiska impulser mellan komponenter som kommunicerar med rent ljus. Det enda som kan avbryta den är en fysisk skada på kabeln, och fiber är alltid nedgrävd.

Trådlösa anslutningar kan störas av väder, eller att många använder utrustningen samtidigt. Kabelmodem kan råka ut för elektriska störningar. ADSL påverkas av avståndet till telestationen och hur mycket stationen används och drabbas av stormfällen och allt annat som kan skada telefonledningar. Endast fiber förblir starkt, snabbt och pålitligt även över mycket stora avstånd som tvärs över - eller rättare sagt under - den Atlantiska oceanen.

Anslutningens värde

När din fastighet eller ditt eget hus har en fiberanslutning stiger värdet på bostaden. Det är svårt att veta hur mycket värdet stiger, men fundera över hur populärt ditt hus vore om det läggs ut för försäljning om 10 år, eller 20 år, utan att ha en fast internetuppkoppling med optiska kablar.

Frågan är alltså inte så mycket om hur många hundra tusentals kronor mer ni kan ta betalt för lägenheten om ni flyttar, utan vem som kommer att vilja köpa den alls om den inte har fiber redan. Det blir som att köpa ett hus med ett slitet gammalt tak - varje köpare vet att de kommer att behöva lägga ner tid och pengar på att byta taket, och betalar därför mindre, eller köper ett hus där taket redan är bytt.

Fiber blir inte gammalt, rostar inte, ärgar inte och kommunikationen består av ljus. Därför kan hastigheten och möjligheterna utökas långt efter att det installerats. Fiberanslutningar har funnits sedan 1970-talet och hastigheten har ökats hela tiden utan att byta kablar, även om man på många ställen grävt ner fler och fler kablar - även under Atlanten.

Fiber ger större mångfald

Att fiberkablar leder till mångfald är dels ett resultat av hastigheten och dels ett resultat av hur internetföretagen använder fiberanslutningen. Andra typer av anslutning, som ADSL, använder telefonlinjen för att koppla upp dig på internet. Kabelmodem använder sig av kabel-TV-ledningen. Fibern kan istället användas för att ersätta telefonledningen och kabel-TVn helt, för att den har så hög kapacitet att leverantörerna kan placera sin utrustning i er byggnad och styra utbudet direkt till er. Det ger ett mycket stort utbud av tjänster allt via samma pålitliga kabel.

Som jag nämnde tidigare gör de snabba svarstiderna också att det blir realistiskt att fjärrstyra en dator från en annan plats. Antingen kan du sitta hemma och styra din jobbdator bekvämt eller via internet ansluta till din egen dator från dina vänners hus, eller på semestern, nästan helt utan fördröjningar. Det går såklart att distansarbeta även med andra typer av anslutningar men om du någonsin har testat det vet du att en svagare internuppkoppling gör muspekaren ryckig och seg och det är frustrerande långsamt att göra någonting alls.

Nackdelarna

Finns det några nackdelar med att installera fiber? Det beror på hur du ser på saken och allt har egentligen med en sak att göra: Priset. Om du bor i ett område som redan har fiber idag bör du ansluta dig eftersom kostnaden förmodligen är mycket, mycket låg. Om du däremot inte bor i ett sådant område blir frågan om resurser och samarbete.

Installationens tid och pris

Om du bor en bit ifrån ett anslutet område kan det kosta tiotusentals kronor per meter bara att dra fram kabeln till din bostad. Om du bor längre bort stiger priset eftersom det kanske inte ens finns utrustning i närheten att ansluta er till. Då kan ni behöva gå ihop i ert område och bilda en fiberförening tillsammans, göra ett gruppköp för installationen och tillsammans organisera skötseln av installationen och nätverket. Det är mycket jobb, tar mycket tid och kräver att flera människor kan samarbeta och bidra ekonomiskt. Även när allting är färdigbyggt kommer det att innebära ansvar för de som engagerat sig.

I andra områden kan det räcka att kontakta den lokala kommunala verksamheten som sysslar med utbyggnad av fibernätet och rösta för att de skall utöka till ditt område. Men även i de situationerna krävs det att en viss procent av alla som bor i området har röstat ja, och det är inte säkert att de flesta av dina grannar ens vet om att möjligheten finns, eller varför de behöver ett snabbt och pålitligt internet.

Visa dina grannar den här artikeln!

Förhoppningsvis kan den här artikeln förklara även för dina grannar vad fördelarna är med fiber så att ni bättre kan samarbeta för att få det installerat i ert område.

Vi kan hjälpa dig

Om du har några som helst frågor om fiberanslutningar eller nätverk i allmänhet så hjälper vi dig. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Funderar du på att snabba upp din internetanslutning med fiber? Tveka inte - installera fiberoptik nu.

Funderar du på att snabba upp din internetanslutning med fiber? Tveka inte - installera fiberoptik nu.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: