Barntillåtna och barnförbjudna spel

Barntillåtna och barnförbjudna spel

När jag var liten bläddrade jag i videokataloger med hyrfilmer på VHS. Jag brukade markera filmer jag hade sett och filmer jag ville se. Till slut var katalogen full med kryss, streck och cirklar.Det fanns också märken i katalogen innan jag började: Barntillåten. Från 7 år. Från 11 år. Från 15 år, även kallat ”Barnförbjudet". De filmerna fick man inte se förrän man var femton, inte ens i målsmans sällskap och det var självklart väldigt spännande. Idag är det likadant med dator- och TV-spel.”Commando Libya” (1986) på Commodore 64 innehåller ett moment där försvarslösa fångar ställs mot en vägg för att avrättas. ”Call of Duty: Modern Warfare II” (2009) innehåller intermezzot ”No Russian” där spelaren tillsammans med en grupp terrorister skjuter försvarslösa civila på en flygplats. Det finns fler exempel: "Soldier of Fortune II", tortyrscenen i ”GTA V”, spelet ”Manhunt”, med flera.Skillnaden mellan 1986 och idag är hur mycket realismen har ökat. ”Commando Libya” ser ut som en tecknad karikatyr ur Charlie Hebdo medan ”Modern Warfare” och ”GTA” har produktionsvärden högre än många filmer och TV-serier. De ser nästan ut som film och kan vara minst lika traumatiserande.

Det som en gång var mest för barn är idag för alla åldrar. Vissa spel är endast för vuxna. Därför har spel idag liknande åldersmärkning som filmer. Barntillåtet eller barnförbjudet och en skala däremellan.I Europa används märkningen PEGI - Pan European Game Information - som har flera olika åldersangivelser: 3, 7, 12, 16 och 18. Spel märkta med PEGI 3 innehåller inte våld, med undantag för tecknade överdrifter som Hjulben eller Kalle Anka. PEGI 18 kan vara ett spel om droger, våld och prostitution. Det är inte en märkning av hur svårt spelet är, som med Lego, utan hur lämpligt det är för olika åldersgrupper.PEGI tar ställning till förekomsten av våld, svordomar, diskriminering, skräck, alkohol och droger, nakenhet och sex, skrämmande teman och huruvida spelet kan spelas över internet. Att spelet går att spela online finns med som kategori eftersom det är svårt att veta i förväg hur andra spelare kommer att uppföra sig på nätet, om de är otrevliga, hotfulla eller använder svordomar. Där går ofta en gräns som är svår för spelets utvecklare att göra något åt.Vilka kategorier som gäller för vilket spel kan man hitta på spelkartongens baksida, i eventuell reklam för spelet, i videos och trailers som marknadsför spelet samt på spelets försäljningssida på nätet, som på Steam eller Origin.Dock bör det sägas att PEGI inte är tvingande i lag. Det är alltså inte olagligt att sälja PEGI 18-spel till barn under 18 år, men många fysiska butiker frågar ändå om legitimation. PEGI bör ses som information och rekommendation till den som köper spelen och deras vårdnadshavare.

Behöver du hjälp med tekniken?

Smartify hjälper dig med teknisk support via mail, telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats.

Gör en bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Vissa spel är endast för vuxna. Spel idag har därför åldersmärkning som på filmer. Barntillåtet, barnförbjudet och en skala däremellan.

Vissa spel är endast för vuxna. Spel idag har därför åldersmärkning som på filmer. Barntillåtet, barnförbjudet och en skala däremellan.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar