Vad är Fiber-TV?

Internet-TV är här! Allt eftersom fler hushåll får fiberanslutning till internet erbjuds många även TV och telefoni över internet-fiber: IP-telefoni och Fiber-TV. Kombinationen av tjänsterna internet, TV och telefon kallas även "Triple Play".

Eftersom informationen skickas över internet blir valmöjligheterna mycket större än med kabel- eller radiobundna TV-sändningar. Du kan välj TV-kanaler själv, spela in, pausa livesändningar och titta på program som du har missat. Exakt vilka möjligheter som erbjuds beror på vilket bolag du väljer.

TV över internet

Med fiber-TV kan du välja leverantör av TV-program fritt utan att vara bunden till vad som "finns" i ditt hus eller område sedan tidigare, eller vilka kablar som är dragna i väggarna - bortsett från internetanslutningen alltså. Flera företag erbjuder rabatter om man samlar sina tjänster hos ett och samma bolag, men det finns alltså inget tvång som när man bor "i ett ComHem-hus" som det brukade heta. När du blir kund får du en box som kopplas in på internetanslutningen och i TVn och sedan har du Fiber-TV. Boxen har en egen fjärrkontroll som styr TV-tjänsterna när TVn är inställd på boxens anslutning. Det hela är väldigt enkelt.

Hastighetens fördelar

Egentligen krävs inte ens en fiberanslutning för att använda TV över internet, men fiber är så väldigt mycket snabbare och stabilare än alternativen att möjligheterna blir mycket större med fiber. Det elektriska telenätet i koppar kan inte konkurrera med internet-anslutningar i glasfiber och ljus, i alla fall inte när det gäller hastighet eller utbud av tjänster. Fiberkablar har ofta hastigheter mellan 100 och 1000 megabit per sekund och den hastigheten är stabil, den påverkas inte av kvaliteten på kopparkabel eller om det regnar eller åskar ute, eftersom signalen består av ljus, inte radiovågor eller el i kopparkablar.

Tack vare den hastigheten kan du få hem flera TV-program samtidigt, spela in en kanal och titta på en annan, eller snabbt och enkelt strömma hem program som gått tidigare i veckan, eller hyra en film med samma fjärrkontroll som du byter kanal med.

Likheter med kabel-TV

Trots de stora möjligheterna med fiber-TV är tjänsterna ofta väldigt jämförbara med kabel-TV och digital-TV-paket: Man väljer en prisnivå och får sedan antingen nöja sig med ett fåtal TV-kanaler, några högupplösta (HD) kanaler och en tjänst för att hyra film, eller betalar många hundralappar varje månad för att få "allt" i kanalväg. Detta har både fördelar och nackdelar.

Fördelarna

Programmen är fortfarande till största del förprogrammerade som TV-kanaler varit sedan urminnes tider och man kan helt enkelt slå sig ner i soffan och slösurfa med fjärren mellan alla de kanaler man betalar för, precis som man är van vid. Man måste inte bestämma något i förväg, man kan titta i TV-tablån i tidningen och allt är precis som vanligt, fast över internet och med bättre bildkvalitet.

Nackdelarna

Nackdelen är att nästan allt är som vanligt. Fiber-TV är inte som Netflix eller HBO, det finns ofta inga avancerade söksystem för att följa en hel TV-serie från början till slut och utbudet av film för beställning är ofta begränsat, eller så får man betala per film och sedan se den inom 48 timmar. För den som behöver ha ett stort utbud av barnfilmer till exempel, kan det vara bättre att satsa på prenumerationstjänster som ViaPlay, HBO Nordic eller Netflix.

En annan liten nackdel är att du behöver en box till varje TV, precis som vanligt med kabel-TV.

Alternativen

Du känner säkert redan till Netflix och liknande webbsidor som erbjuder film och TV-serier över nätet mot en prenumerationsavgift på 50-150kr i månaden, där du kan titta via datorn, mobilen, surfplattan eller en Smart-TV. Sådana tjänster är absolut en konkurrent till fiber-TV men saknar enkelheten i att bara slå på fjärrkontrollen och matas med något. Om man inte har en Smart-TV kan det dock vara krångligt att koppla in en dator, Apple-TV eller Chromecast i sin TV för att få in sådana tjänster.

Sist men inte minst är ett konkurrerande alternativ helt vanlig marksänd digital-TV med digitalbox. Priserna är ungefär desamma och om man bor nära en TV-mast är bildkvaliteten väldigt liknande. Nackdelen är såklart att man måste ha en TV-antenn.

Hjälp med fiberanslutningar?

Om du har några som helst frågor om fiberanslutningar eller TV i allmänhet så kan Smartify hjälpa dig via telefon, eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Vilka är skillnaderna och likheterna mellan kabel-TV och fiber-TV? Fiber är så väldigt mycket snabbare än alternativen att möjligheterna blir större.

Vilka är skillnaderna och likheterna mellan kabel-TV och fiber-TV? Fiber är så väldigt mycket snabbare än alternativen att möjligheterna blir större.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar