Alla dina bilder hela tiden överallt

Alla dina bilder hela tiden överallt

Nu kan du få obegränsad lagring av dina bilder gratis från Google, eller 1 terabyte hos Flickr. På Apples produkter kan du nu se alla dina bilder på alla dina enheter och om du redan använder Dropbox får du kopior av varje bild på varje dator. Sedan vår tidigare artikel om säkerhetskopiering av bilder har tjänsterna från Google och Flickr fått flera nya praktiska funktioner som vi jämför här nedan.

photos.google.com

Genom att installera Google Photos Uploader på din Windows eller Mac OS-dator kan du välja att ladda upp bilder från din kamera och dator till Googles foto-tjänst på nätet. Den nya tjänsten är en sammanslagning av fotofunktionerna i Google+, Picasa Web Albums och bilder som du sparat från en Android-telefon, så att du nu kommer åt alla bilder på samma ställe. Tidigare fanns det en gräns på fyra megapixel per bild om man ville kunna ladda upp sina bilder utan begränsningar, men den gränsen har nu höjts till sexton megapixel. Du kan alltså ladda upp bilder direkt från nästan vilken kompaktkameran som helst, och många systemkameror, i perfekt detaljrikedom och storlek. Precis som tidigare finns också alternativet att ladda upp alla bilder utan storlekskrav, men då räknas varje megabyte och om man har många bilder får man betala för extra utrymme.

Om du har en Android-telefon kommer bilder automatiskt att synkas med Google. För iPhone och andra iOS-enheter får du installera Google Photos på telefonen först.

flickr.com

Konkurrenten flickruploadr Beta fungerar ungefär likadant: Installera och peka ut var dina bilder ligger på datorn, så börjar de laddas upp till Flickr. Här finns det inga gränser för hur stora bilderna får vara, och du kan ladda upp i många olika bildformat, men däremot finns det en hård gräns på 1 terabyte - 1000 gigabyte - för alla dina bilder. Till skillnad från Google kan du inte betala för att få mer plats för bilderna utan blir tvungen att radera bilder för att göra plats för nya.

Det finns snygga flickr-appar för både iOS och Android som låter dig bläddra bland och visa upp dina bilder och automatiskt ladda upp bilder som du tar med telefonen till Flickr.

iCloud Photo Library

Om du äger en iPhone eller iPad, iMac eller Macbook så känner du säkert till iCloud redan. Apple har nyligen bytt ut programmet iPhoto mot ett nytt program som bara kallas "Photos" och tanken med det programmet är att du alltid skall ha alla dina bilder på alla dina enheter, precis som vi skriver i rubriken på den här bloggposten. Det kräver att du prenumererar på iCloud och att det finns tillräckligt mycket utrymme där, men när det fungerar är det nästan magiskt, allting bara funkar. Du behöver inte installera något extra program på din Mac, det räcker med en iPhone och Photos på datorn. Om du har en PC däremot behöver du ha iClouds kontrollpanel och aktivera synkning av bilder, men det funkar väldigt smidigt där också. Det finns ingen möjlighet att ladda upp bilder från en Android till iCloud Photo Library.

Dropbox

Dropbox är en molntjänst för alla sorters filer och ett praktiskt sätt att dela filer med bekanta och kollegor. Även Dropbox kan automatiskt ladda upp bilder från din telefon till nätet oavsett om du använder iPhone eller Android. På PC och Mac behöver du bara installera Dropbox och kopiera dina bilder till Dropbox-mappen för att få dem synkade till nätet.

Dropbox har under en tid haft ett program de kallar för "Carousel" som kan visa bilderna i historisk ordning, men tjänsten läggs snart ned. Därför saknar Dropbox många av de funktioner som Flickr och Google har.

Vad är nytt?

Apples iCloud och Photos är en stor förbättring i smidighet jämfört med iPhoto och den gamla "Photo Stream"-funktionen, i och med att du nu kan se alla dina bilder hela tiden från alla enheter. Det går lätt att bläddra i dina mappar och det är framför allt väldigt praktiskt. Photos har precis som sin föregångare förmågan att känna igen ansikten, så länge du sätter namn på dem och hjälper till lite själv. Ansiktsfunktionen gör det lätt att hitta bilder på en viss person utan att bläddra igenom alla bilder för hand.

Den stora förändringen finns i Flickr och GooglePhotos som gör allt som Dropbox och iCloud Photo Library kan göra, men mycket mer. Både Google och Flickr använder avancerad sökintelligens för att känna igen vad en bild föreställer och automagiskt kategorisera dem. På Google Photos finns nu kategorier som "Katter", "Ankor", "Skåne", "Påsk" och flera andra, där bilderna kategoriseras efter när de togs, var din mobiltelefon befann sig när bilden togs och vad bilden föreställer. Om du till exempel fotograferar Turning Torso så utgår Google Photos ifrån att du rimligtvis var i Malmö du tog bilden. Om du istället tar en bild av något glittrigt den 24 December antar Google att det är något juligt, även om kortet inte riktigt föreställer något särskilt.

Flickr har alltid varit en mer konstnärligt inriktad fotosida och har därför mer konstnärliga kategorier för foton. Istället för att räkna ut var du befann dig fokuserar Flickr på vilken stil fotot är taget i, om det är svartvitt, om du tog det på nära håll, om det är ett landskap, ett bröllop, musik, och så vidare. Söker du efter bilder med Flickr kan du även välja vilka färger som skall ingå i bilden som visas, vilket kan vara praktiskt för montage. Självklart går det fortfarande att leta igenom bilderna i tidsordning och det går också att söka efter bilder tagna en viss veckodag eller högtid, som julafton eller annandag påsk.

Google Photos har en sak till som inte Flickr har, en funktion som tills nyss hette "Auto Awesome" men som sedermera döpts om till "Skapelser" eller något sådant. Det betyder att Google Photos automatiskt letar igenom dina bilder och hittar nya sätt att kombinera eller förbättra dina kort. Om du till exempel har flera bilder av en springande hund kan Google skapa en animerad GIF-bild av rörelsen. Om du har tagit flera bilder som panorerar över en utsikt kan Google automatiskt sätta ihop dem till ett stort panorama. Om det finns någon nackdel med den här funktionen så är det just att den är automatisk: Det går inte att beordra google att skapa ett panorama eller en animering av de bilder du själv tycker passar bäst ihop.

Läs mer:

Lär dig med om tekniker för att synka dina bilder mellan alla dina olika enheter

Lär dig med om tekniker för att synka dina bilder mellan alla dina olika enheter

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar