En liten lektion om HDMI

Det finns en rad olika förkortningar och begrepp på internet som vanliga dödliga ibland har svårt att begripa eller hålla reda på. Wi-Fi, blue-ray eller HDMI, till exempel. Här nedan ska vi försöka förklara ett utav dem - nämligen HDMI.Egentligen är det ganska enkelt när man väl har fått kläm på det, men när man läser en manual för första gången, kanske det står helt still i huvudet. Dessutom utvecklas den digitala tekniken hela tiden och det du var van vid för 10-15 år sedan, är inte längre lika aktuellt.

High-Definition Multimedia Interface - HDMI

Varför ska alla förkortningar ha engelska ord, kan man tycka. Ja, det är helt enkelt bara så det är, eftersom internetspråket ska vara till för så många som möjligt.

Kort och gott är HDMI ett digitalt anslutningssystem som används för att länka samman olika apparater och föra över bilder och ljud. På så sätt går det till exempel att få en hemmabio genom en projektor och tv-skärmen eller projicera över bilder från andra enheter som dator, blueray-spelare eller digitalbox till sin tv-apparat. Genom HDMI-kablar förs bilder och ljud över från den ena enheten till den andra och du kan få en bättre upplösning och ett bättre ljud. Du måste alltid kolla upp vilken anslutning de olika apparaterna har och se vilken kabel som passar till.

Det finns elektronikprylar med andra anslutningskontakter, men just HDMI räknas som den bästa och vanligaste. Dock kan du köpa till kablar som stödjer anslutning mellan HDMI och andra gränssnitt (anslutningssystem).

HDMI kommer i kablar och kontakter. Kontakterna sitter givetvis på apparaterna och kablarna ska kopplas in i kontakterna för överföring. Namnen på kontakterna är HDMI, mini HDMI och mikro HDMI (typ A, typ C och typ D med andra namn) för anslutning till digitalkameror eller portabla enheter.

HDMI-versioner

Det finns flera versioner av HDMI - de äldre som HDMI 1.1 och 1.2 och de nyare HDMI 1.3, HDMI 1.4, HMDI 2.0 och 2.1. De nyaste versionerna har bättre bildupplösning, färgpalett och kontraster och kan föra över mer data. Men de är samtidigt kompatibla med de äldre kablarna. Det betyder att om du idag köper en tv med HDMI 2.0, behöver du inte slänga de gamla kablarna som ska ansluta andra enheter. Vissa av kablarna kommer även med nätverksstöd så att du kan koppla upp dig på nätet. Exempel är "HDMI Standard med nätverk" och "HMDI High Speed med nätverk".

Smartify kan hjälpa dig.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med tekniken i hemmet. Det spelar ingen roll var eller när, vi ger support på plats, e-post eller telefon. Helt enkelt det som passar dig bäst. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Det finns en radda olika förkortningar och begrepp på internet som vanliga dödliga ibland har svårt att begripa eller hålla reda på. Wi-Fi, blueray eller HDMI, till exempel. Här nedan ska vi försöka förklara ett utav dem - nämligen HDMI.

Det finns en radda olika förkortningar och begrepp på internet som vanliga dödliga ibland har svårt att begripa eller hålla reda på. Wi-Fi, blueray eller HDMI, till exempel. Här nedan ska vi försöka förklara ett utav dem - nämligen HDMI.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: