Förläng din mobila batteritid

Mobiler blir större och snabbare hela tiden, men batteritiden förblir ungefär densamma. Om du skall ut och resa eller åka bort och oroar dig för att få batteriet att räcka till, kommer här några tips. Vi börjar med de enklaste och tar de svårare längre ner:

Låt bli telefonen

Världens enklaste tips för bättre batteritid: Låt den vara. Det mest strömsnåla är att inte använda telefonen, så att du har mer batteritid kvar när du behöver den.

Släck skärmen

Skärmen är oftast det som drar mest ström. Släck skärmen genom att trycka till strömknappen en gång. Lyssna på musik eller en podcast med skärmen släckt och blunda lite så räcker underhållningen längre. Det mest strömsnåla är om du lyssnar på musik eller podcasts som redan är nerladdade till telefonen, hellre än att streama dem från internet. Ladda telefonen med både ström och musikfiler innan du ger dig ut på strövtåg. Om du har riktig radio i mobilen är det också väldigt strömsnålt.

Tona ner skärmen

Att släcka skärmen är en enorm strömbesparing, men funkar inte om man försöker läsa eller se en film. Dra ner skärmens ljusstyrka så att du kan läsa obehindrat, men inte mer än så. Det hjälper dig dessutom att somna lättare om du använder telefonen på natten. På Android får du nästan alltid fram reglaget när du sveper med fingret uppifrån och ner och på iOS drar du med fingret från nederkanten och upp istället. Dra sedan fingret utmed linjen tills skärmen är så ljus som du behöver, men inte mer än så.

Ändra inställningar

Ju mindre telefonen arbetar med desto snabbare och strömsnålare blir den, och det gäller inte bara appar. Du känner säkert redan till att man kan stänga av WiFi om man ändå inte är i närheten av något trådlöst nätverk, och Bluetooth om man ändå inte använder något headset - men vet du vad "Mobildata" gör för något, eller "Autosync"? Om du stänger av "mobildata" stänger du av telefonens mobila uppkoppling till internet. Om du stänger av autosync får du inte automatiskt uppdateringar från din kalendern eller mail eller något annat. Du kan fortfarande öppna mailprogrammet och ladda ner ny mail, men det händer inte automatiskt, vilket sparar ström.

Avinstallera appar

Det är inte alla appar som påverkar batteritiden, men sådana som alltid är igång, som kollar hur långt du har gått eller var du befinner dig, eller som laddar upp och ner saker från nätet, drar ström. Försök att stänga av dem eller avinstallera dem helt medan du är ute och rör dig.

Strömsparläge

Vissa telefoner har till och med ett speciellt läge för att spara väldigt mycket ström. Det kan heta "Strömhantering" eller "Uthållighetsläge", men betyder oftast att telefonen nästan helt stänger av sig när man släcker skärmen. Den kommer inte längre att plinga till om det kommer mail, eller börja blinka när någon nämner ditt namn på Facebook. SMS och telefonsamtal kommer däremot fram ändå. Allt kommer att fungera igen när du väcker telefonen eller stänger av uthållighetsläget. Det sköna med den här funktionen är att den dessutom fungerar som en slags "Stör ej" eftersom du bara får telefonsamtal och SMS, men inget annat som kan störa dig i hängmattan eller solstolen.

Extrabatteri

Den händige kan köpa ett extra batteri till telefonen, så att när strömmen tar slut kan de öppna telefonen ute i vildmarken, pilla in det nya batteriet och stänga telefonen med 100% batteri igen, men det är inte det mest praktiska och funkar dessutom inte till alla telefoner. Vad som däremot funkar är ett externt batteri, även kallat en strömbank. Det finns hundratals varianter: Små som AA-batterier, stora som en kortlek, stora som en pocketbok, det finns med solceller på, med en liten vev, med flera olika uttag, med nätverkskontakter, med hårddisk... alla varianter. Poängen är att en strömbank har många gånger mer ström i batteriet än vad din telefon har. Din telefon innehåller massor av elektronik plus batteriet medan strömbanken är ett enormt batteri med väldigt lite elektronik innanför skalet.Mobiltelefoner har ofta batterier på mellan 1500mAh och 3000mAh - en typisk strömbank för ett par hundra kronor har ofta en kapacitet på över 9000mAh! Det räcker för 3-5 återuppladdningar av nästan vilken telefon som helst. Även ett mindre, billigare extrabatteri kan ge din telefon en extra skjuts i nödfall.

Låna ström överallt

Du har säkert redan hållt ögonen öppna efter dolda elurtag i en väntsal, på en flygplats, eller rakapparatsuttaget på toaletten. Om du har en laptop med dig kan du ladda mobilen från datorns batteri med en USB-sladd till telefonen. Behöver du åka bil långt, köp en laddare för cigarettändarurtaget. Har du en nyare iPhone är det bra med en adapter mellan MicroUSB och Lightning, så att du kan låna nästan vilken micro-USB-laddare som helst för att ladda telefonen.

Mobiler blir större och snabbare men batteritiden förblir ungefär densamma. Om du skall ut och resa eller oroar dig för batteritiden så kommer här några tips.

Mobiler blir större och snabbare men batteritiden förblir ungefär densamma. Om du skall ut och resa eller oroar dig för batteritiden så kommer här några tips.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar