Barnspärr på internet med OpenDNS

Barnspärr på internet med OpenDNS

Om du bekymrar dig för att dina barn kan komma åt olämpliga webbsidor via hemnätverket så finns det en ganska enkel fix: byt DNS på ditt nätverk.

Vad är DNS?

DNS står för Domain Name Server och är den dator i ett nätverk som är ansvarig för att översätta nätverksnamn till IP-adresser. Sidan www.telia.com är ett namn och adressen till det namnet är 194.236.188.144. Varje gång du försöker gå till en hemsida, till exempel www.telia.com, så kontaktar din dator din lokala DNS-server och frågar efter adressen till sidan. Om sidan finns och DNS-servern vill berätta det för dig, så ger DNS-servern adressen till din dator och du hamnar på rätt sida.

Hur hjälper det?

Om ditt barn frågar dig var nyckeln till knivlådan är, berättar du det då? Förmodligen inte. Så vad händer om DNS-servern inte berättar vilken adress en dålig webbsida har? Detta är en av idéerna bakom OpenDNS. Genom att ändra inställningen för DNS på ditt nätverks router, modemet från internetleverantören, så kommer datorer och telefoner på nätverket inte att kunna gå in på vissa hemsidor eftersom OpenDNS automatiskt helt enkelt ljuger om sidans adress så att datorn inte kan hitta den.

Det finns tre nivåer av tjänsten hos OpenDNS:Det första är "OpenDNS Family shield" som blockerar "vuxet" material på nätverket där hemma. För bästa effekt kan du göra inställningen även på datorer, telefoner och läsplattor. Vad som räknas som "vuxet" är redan inställt och kan inte ändras. Tjänsten är inte bara gratis - du behöver inte ens skapa ett konto för att använda det. Allt du behöver göra är att ändra adresserna för "DNS Server" i din router och dator till 208.67.222.123 och 208.67.220.123.

Den andra nivån är  "OpenDNS Secure Home" och är fortfarande gratis, men du måste skapa ett konto för att använda tjänsten. På den här nivån kan du själv välja vilken sorts sidor som skall stoppas och du får dessutom ett visst skydd mot bedrägeri och identitetsstöld, så kallad "phishing".

Den tredje nivån kostar pengar, 20 dollar per år, men den ger dig maximal kontroll över vilka sidor som besöks från ditt nätverk, med möjligheten att släppa igenom trafik till vissa sidor även om de är med i filtret. Tänk på att tjänsten är amerikansk, så det kan hända att vad vi här i befriade Sverige anser vara allmän kännedom och normal sexualupplysning kan kategoriserats som "olämpligt" i USA. Därför är det väldigt bra att själv kunna bestämma vad som skall räknas som acceptabelt eller oacceptabelt.

Räcker det?

Det är inte en hundraprocentigt säker metod, men om vi berättar hur man går runt spärren är det inte längre speciellt säkert. Tänk alltså på att även om den här metoden funkar för yngre barn och personer som är generellt okunniga om datorer, så kommer det inte att stoppa någon som har erfarenhet och en vilja att kringgå skyddet. Trots det är det ett väldigt bra sätt att undvika att hamna på skumma eller skadliga sidor av misstag.

Behöver du hjälp med tekniken?

Smartify hjälper dig med teknisk support via mail, telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats.

Gör en bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Om du bekymrar dig för att dina barn kan komma åt olämpliga webbsidor via hemnätverket så finns det en ganska enkel fix: byt DNS på ditt nätverk.

Om du bekymrar dig för att dina barn kan komma åt olämpliga webbsidor via hemnätverket så finns det en ganska enkel fix: byt DNS på ditt nätverk.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar