Välj rätt bildinställningar – 5 tips för din Smart-TV

Välj rätt bildinställningar – 5 tips för din Smart-TV

Din nya smart-TV kommer med många inställningar och funktioner som kan optimera bildkvaliteten. Medan olika tv-apparater har olika inställningar finns det ett par allmänna inställningar som du alltid bör justera efter att ha köpt en smart-TV. När du köper en TV är den ofta inställd för att på ett optimalt sätt visas upp i butiken, vilket innebär att inställningarna har anpassats efter stora lokaler med helt annan belysning än den man har i hemmet. De är även konfigurerade för att sticka ut så mycket som möjligt, vilket innebär att kontrasten och ljusstyrkan ofta ligger på max. I detta inlägg kommer vi prata om det du behöver veta för att få till en så bra bildkvalitet som möjligt.

1. Använd rätt bildläge

De som har tillverkat din TV vill att du ska få bra bild när du tittar på den. De bildlägen som du kan välja bland är därför ofta tillräckligt bra utan att du ska behöva finjustera inställningarna. Med det sagt finns det ett bildläge du bör undvika, nämligen ”Dynamisk”. Detta är det läge som används i butikerna och är därför inte att rekommendera i en hemmamiljö. De flesta stora elektronikkedjorna erbjuder expertkalibrering, vilket innebär att du får bra inställningar direkt när du kopplar in tv:n i hemmet. När det gäller bildläge går det bra att använda Standard eller Normal när du ska titta på TV, medan Bio- eller Film-läge kan vara ett alternativ att överväga när du ska titta på film, men tänk på att det är anpassat efter en mörk hemmamiljö, så släck eller dimma lamporna!

2. Använd rätt källor och anslutningar

Det kanske låter som en självklarhet, men för att din TV ska få så bra bild som möjligt behöver du bäst möjliga källa. Vad menar vi med det? Exempelvis kanske du har köpt en 4K-TV, men för att den ska kunna ge dig allt det fina i 4K måste du titta på en kanal som sänder i 4K. Samma gäller om du ska kolla på film. En gammal DVD-spelare ger dig inte i närheten av samma kvalitet som en ny Blu-ray-spelare. Se till så att du ger din TV de förutsättningar den behöver för att leverera!

3. Se upp med rörelsekompensation

Rörelsekompensation är ett ämne som till viss del delar vår befolkning i två delar – de som gillar de och de som absolut avskyr det. För de som inte gillar det hör man ofta att det känns som att man tittar på en gammal TV-såpa från 90-talet, och då kan man garantera att de har denna inställning på. Å andra sidan tycker vissa att detta gör att bilden flyter bättre, och att den blir ”mjukare”. Det kan även hända att olika märken har olika förutsättningar för detta, och att uppdateringsfrekvensen kan spela in i hur det upplevs. Hursomhelst kan det vara värt att experimentera med denna inställning om du känner att bildkvaliteten känns märklig.

4. Positionera TV:n rätt

Detta tips har mindre att göra med inställningarna i din TV och mer att göra med att skapa en bra upplevelse av att titta på den. Beroende på märke kan LED- och LCD-apparater drabbas av stor förlust av kontrast och färg när de betraktas från en dålig vinkel, både horisontellt och vertikalt. Många som monterar TV:n utan råd från experter positionerar dem för högt, vilket påverkar bildkvaliteten mer än många inställningar man kan göra.

5. Låt experterna hantera det

De flesta stora elektronikkedjorna erbjuder expertkalibrering av din TV när du köper den. Detta innebär att de ansluter sig in i din tv och kalibrerar den så att den är optimerad redan från start. Oftast kostar detta mellan 1 000 och 1 500 kronor och gör stor skillnad. Oavsett om det handlar om inställningar eller montering kan vi på Smartify hjälpa dig att få det rätt från början.

Hör av dig till oss på 077 – 446 60 60 eller besök vår sida för hjälp med TV, kanaler & hemmabio så kan våra experter hjälpa dig.

Hur gör man för att välja rätt bildinställningar? Läs våra tips här!

Hur gör man för att välja rätt bildinställningar? Läs våra tips här!

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.