Vad menas med 4K TV och Ultra HD?

Vad menas med 4K TV och Ultra HD?

Mycket har hänt i TV-världen de senaste åren. Det har kommit flera nya begrepp som 4K och Ultra HD. Att som privatperson hänga med i svängarna har blivit allt svårare. Vad betyder dessa begrepp och varför förbättrar de bildkvaliteten? Låt oss reda ut detta en gång för alla.

Vad betyder Ultra HD?

Ultra HD eller UHD används för upplösningen 3840 x 2160 pixlar. HD motsvarar 1280 x 720 pixlar (720p) och så kallad Full HD innebär 1920 x 1080 pixlar (1080p). Den som gör matematiken inser att Ultra HD har fyra gånger så många pixlar som Full HD, eller totalt 8,3 miljoner pixlar istället för strax över 2 miljoner pixlar. Fler pixlar betyder högre pixeltäthet, det vill säga många fler pixlar per tum. Resultatet är en högre bildkvalitet med fler detaljer och bättre skärpa även på riktigt stora TV-skärmar.

Vad menas med en 4K TV?

Mycket av förvirringen på TV-marknaden beror på att begreppen 4K, UHD och Ultra HD används för att beskriva samma sak, en TV som klarar upplösningen 3840 x 2160 pixlar. Rent tekniskt sätt syftar 4K faktiskt på upplösningen 4096 x 2160, men eftersom TV använder formatet 16:9 och HD, Full HD och Ultra HD följer 16:9 så är det 3840 x 2160 som gäller. Fördelen är att innehåll kan skalas mellan formaten. Till exempel är det fortfarande ovanligt med TV-sändningar och filmer som faktiskt är filmade i 4K, utan man skalar upp Full HD (1080p) till det mer högupplösa formatet 4K. I framtiden lär det dock förändras och mer innehåll kommer erbjudas i "äkta" 4K.

Hur förbättras bildkvaliteten av 4K/Ultra HD?

Möjligheten att få mer skärpa, fler detaljer och bättre djup gör att det som visas på din TV känns mer verklighetstroget. 4K gör särskilt stor skillnad på större skärmar, gärna åtminstone 50 tum och uppåt. Till och med på nära håll kan man se att skärpan bibehålls. Om du byter från en HD-TV till en 4K-TV med samma storlek, skulle du omedelbart märka skillnaden. Ett tips är att besöka en TV-butik och göra en jämförelse. Redan nu har vissa TV-kanaler och även stora innehållsleverantörer som Netflix och Youtube börjat erbjuda 4K-innehåll. Vill du kunna utnyttja framtidens TV-format fullt ut, måste du ha en TV som klarar av det.Se och jämför priser på Ultra HD-TV (4K) på Prisjakt.

Hjälp med TV installation.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med din TV installation eller hemelektronik. Det spelar ingen roll var eller när, vi ger support på plats eller telefon. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Vad betyder begreppen 4K och Ultra HD, och varför förbättrar de bildkvaliteten? Låt oss reda ut detta en gång för alla.

Vad betyder begreppen 4K och Ultra HD, och varför förbättrar de bildkvaliteten? Låt oss reda ut detta en gång för alla.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: