Vad är Smart-TV?

Idag är nästan varenda TV "smart", men vad betyder det? Vad är skillnaden mellan Smart-TV, kabel-TV, TV-dator, set-top-box, TiVo, Roku, Boxee Box...?  Skall man ha Samsung eller LG eller Sony eller Panasonic? LCD, LED, Plasma eller OLED? Vi har inte alla svaren, men i den här artikeln pratar vi om vad Smart TV kan göra för dig.

Vad betyder "smart"?

Det finns ingen gemensam definition, men en smart TV är  nästan alltid uppkopplad mot internet för att kunna visa TV-tablån för dina kanaler, det lokala vädret, YouTube, bilder från din digitalkamera och i många fall filmer och TV-serier från onlinetjänster som Netflix, SF Anytime, HBO eller ViaPlay utan några extra boxar inkopplade.

Uppkopplad TV

Även om olika tillverkare erbjuder olika utseende och funktioner har alla smarta TV-apparater en sak gemensamt: De kopplar upp sig mot internet. Vissa av dem gör det för att kolla upp enklare saker som vilka program som går på vilka kanaler och när, titta på YouTube eller skicka bilder från din telefon till TVn.

Surfa i TV-soffan

En av de första funktionerna som kallades för Smart TV var en webbläsare och förmågan att surfa på webbsidor med TVn. Det låter som en bra idé tills man funderar över skillnaderna mellan en TV och en dator, skillnader i hur man sitter, hur långt bort man är, och att datorn har mus och tangentbord för att peka och skriva.

För att komma runt problemen med att surfa på TVn har olika tillverkare olika lösningar. Några har en pekplatta inbyggd i fjärrkontrollen, andra låter dig vifta med fjärren som om den vore ett trollspö och andra har bara ett styrkors eller en liten joystick för att flytta muspekaren. Tyvärr fungerar många av lösningarna dåligt och när du väl lyckas surfa på webben inser du att texten är för liten för att gå att läsa på TVn.

Appar gör internet tillgängligt

För att slippa krångla med tangentbord och konstiga fjärrkontroller har de flesta Smart TV appar. Appar är precis som på telefonen och surfplattan program avsedda att göra en specifik sak, som att visa filmer från SF Anytime eller TV-serier och filmer från ViaPlay. När du startar Appen får du logga in och godkänna avtalet, sedan kan du enkelt bläddra mellan program och filmer och spela upp det du vill titta på. Apparna utformas för att synas bra på TVn och för att minimera skrivande och pekande som kan vara svårt med fjärrkontrollen.

Smart-TV kan oftast ladda ner nya appar också och på så vis utöka TVns möjligheter, eller uppdatera till nyare versioner om något skulle ändras. Vissa Smart-TV använder till och med Android, samma system som finns på telefoner och plattor, så att många appar från telefoner går att använda på TVn. Utbudet är begränsat eftersom din TV inte går att peta på, men det är lite häftigt att använda samma appar på surfplattan som på TVn.

Låter det krångligt?

Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Idag är nästan varenda TV "smart", men vad betyder det? Vad är skillnaden mellan Smart-TV, kabel-TV, TV-dator, set-top-box, TiVo, Roku, Boxee Box...?

Idag är nästan varenda TV "smart", men vad betyder det? Vad är skillnaden mellan Smart-TV, kabel-TV, TV-dator, set-top-box, TiVo, Roku, Boxee Box...?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar