Lär dig känna igen nätfiske

Lär dig känna igen nätfiske

Erfarna datoranvändare känner igen nätfiske instinktivt men det är en svår konst att lära sig. Smartify har skrivit några gånger om specifika fall av nätfiske men nu handlar det om vad du kan göra för att känna igen nätfiske och bedrägerier själv.

Hur vet man vad som är på riktigt?

Var skeptisk. Det finns ett talesätt i sådana här lägen ”Lita på alla, men dela korten själv”. Tro gott om människor, men var ändå försiktig.

1. Kontrollera avsändare och mottagare

Mejlet kanske ser ut att komma från PayPal, men adressen det skickats från är "paypal.com.hack.xx", "peypal" eller "paypaI". Om ditt namn fattas i meddelandet och det står "Kära kund" istället så är det också förmodligen fejk eller åtminstone reklam. Företag du är kund hos vet vad du heter, inte bara din mailadress och om du inte är kund hos företaget kan du slänga mejlet direkt.

2. Granska utseendet

Om du har andra mejl från samma avsändare kan du jämföra dem, eller besöka företagets hemsida. I fall du besöker länken i mailet, kolla om länkarna fungerar. Leta upp kontaktsidan med uppgifter om vem som är VD eller vilka nyheter som skett på företaget. Om sidan du kommit till bara innehåller samma sak som i mejlet och inget annat är det en falsk sida. Verkar texten dåligt stavad eller ojämn på något sätt? Är det olika färger på bakgrunden?

3. Ifrågasätt budskapet

Är det väldigt bråttom? Det är ett knep för att lura dig att göra förhastade beslut när det är bråttom. Kanske står det att paketet skickas tillbaka om du inte klickar på länken snabbt, eller så vill din bank stänga ditt konto och ta dina pengar om du inte svarar genast. Men varför skickade de inte spårningsnumret till paketet? Varför skulle din bank be dig gå in en speciell väg, istället för att logga in som vanligt?

4. Övning ger färdighet

Det mesta av all skräppost och nätfiske filtreras idag automatiskt bort. Det betyder att de meddelanden som kommer fram ofta är de allra "bästa", de svåraste att känna igen som fejk. Det kan vara en bra lektion att öppna "Skräppost"-mappen i mejlen och läsa det som hamnat där automatiskt. Kanske kan du börja se mönster i hur falska mail går att avslöja.

Varför finns nätfiske?

Bedragarna är ute efter pengar genom dina personuppgifter, lösenord, bankuppgifter och i vissa fall genom att ta kontroll över din dator. De skulle kunna låtsas sälja saker på Tradera och sedan aldrig skicka ut dem, samtidigt som du får skulden. Kanske kan de gå in på din online-TV och kolla vilket kreditkort du har kopplat till kontot. Om de skulle få kontroll över din dator kan de använda den för att begå brott som det ser ut som att du har gjort.Det sägs att bedragare utnyttjar vår osäkerhet och nyfikenhet och att det därför är lättare att lura den som är girig. Jag vet inte, men många nätfiske-meddelanden lovar gratis saker om du bara klickar på länken eller svarar på meddelandet, men om du skulle ge dem något kommer de inte att släppa dig i första taget.Skräppost är nästan gratis att massproducera eftersom det är helt elektroniskt. Samma meddelande skickas till tiotusentals människor och det betyder att en majoritet av hela världens mejl är skräp, reklam och bedrägerier. Om bara ett enda av de mailen betyder att någon skickar in en hundralapp så har bedrägeriet gått med vinst och kan fortsätta.

Det svåraste av allt

Den amerikanske populärvetenskapsmannen Richard Feynman sa "Den första principen är att du inte får lura dig själv och du är den lättaste personen att lura". Det allra svåraste sägs vara att inse att man blivit lurad och att inget av det  var sant. Många människor försvarar fantasierna långt efter att det har blivit uppenbart att det aldrig kommer några pengar. Det är inte ditt fel. Någon har gjort detta mot dig och har utnyttjat dig mot din vilja. Du har utsatts för ett allvarligt brott. Tyvärr är det sällan man kan få ersättning för pengarna, och om det var kärlek du blev lovad är det omöjligt. Det är okej att bli arg eller att gråta för det är så det känns att bli lurad och bedragen.

Vad gör man om man blir utsatt?

Svensk polis kan tyvärr väldigt sällan göra något om du redan har skickat pengar och det kan vara mycket svårt att få tillbaka pengarna via sin bank. Trots det är det ändå bra att polisanmäla via webben eller genom att ringa polisens mindre akuta nummer 114 14. Kontakta ditt försäkringsbolag och fråga om de täcker förluster till följd av bedrägeri.Byt ut dina lösenord. Ring din bank och spärra kortet. Kontakta kundtjänst hos företaget som är inblandat och berätta vad som hänt. Allt detta kan såklart vara väldigt besvärligt, men det är bättre än att råka förlora allting på kontot eller bli misstänkt för brott du inte begått.

Kontakta Smartify

Om du någonsin är osäker eller behöver prata med någon om sådana här saker går det bra att ringa och rådfråga våra tekniker, eller skapa ett ärende och håll en mejlkonversation med oss för ett fast pris per ärende. Vi lovar att lyssna och hjälpa dig med garanti för att du blir nöjd, annars får du pengarna tillbaka. Gör en bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Erfarna datoranvändare känner igen nätfiske instinktivt men det är en svår konst att lära sig.

Erfarna datoranvändare känner igen nätfiske instinktivt men det är en svår konst att lära sig.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar