Vad är bildoptimering och är det värt det?

Vad är bildoptimering och är det värt det?

Efter att du har gjort din egen efterforskning, gått runt i en butik och jämfört modeller och priser är det förhoppningsvis slutligen dags att betala för din nya TV. En fråga du ofta får är då: Vill du ha bildoptimering? Visst låter det bra att få bilden optimerad men är det något du behöver och vad innebär det egentligen?

Vad är bildoptimering?

Bildoptimering handlar kort sagt om att se till så att din TV får så bra bild som möjligt. Då kanske du tänker: varför har TV:n inte redan så bra bild som möjligt? Varför behövs bildoptimering? Svaret på det ligger i att den TV du köper inte är anpassad efter hemmabruk utan för att spela upp så bra bild som möjligt i butiksmiljö. Där sätts kontrasten och ljusstyrkan på max och andra inställningar anpassas även så att den ska sticka ut i mängden. Efter att du har köpt din TV är det därför en hel del inställningar som behöver åtgärdas, annars kommer bilden inte se bra ut i hemmet.

Vad kan du göra själv?

Även om bildoptimering kan göras av experter finns det en del inställningar du bör vara medveten om. Det första du bör göra är att undvika ett bildläge som kallas ”dynamisk”, då detta är det bildläge som ofta används i butikerna. Istället kan man välja ”standard”, ”normal” eller ”bio” för att få till färginställningar som ser bra ut i hemmet. En annan sak man bör se upp med är det som kallas rörelsekompensation. Det är en inställning som är tänkt att göra att bilden flyter bättre, att den blir mjukare. Tyvärr leder det ofta till att det ser ut som att man tittar på en gammal tv-såpa och att hela upplevelsen känns onaturlig, framförallt när man tittar på film eller tv-serier.

Sist men inte minst bör man betänka hur man positionerar TV:n då detta kan ha stor betydelse för hur bilden upplevs. Läs gärna vårt inlägg om väggmontering här, så får du ett par värdefulla tips om hur du ska positionera din TV för bästa möjliga upplevelse!

Är bildoptimering värt pengarna?

Den viktiga frågan är då; är bildoptimering värt pengarna? På Elgiganten kostar bildoptimering 995 kronor. Elgigantens tekniker använder sig av avancerad teknisk utrustning för att gå igenom alla viktiga inställningar i din nya TV. I detta ingår en grundlig kontroll av produkten, uppdatering och optimering av bilden, grundlig kontroll av panelen för pixelfel och konfigurering av anslutningar. Om du vill vara säker på att du ska få de korrekta färgerna och den perfekta ljusstyrkan i din TV, så att du får en bra TV-upplevelse, då bör du helt klart överväga att göra en bildoptimering vid köp.

Vägen till ett lyckat köp – låt experterna ta hand om det!

När man köper en ny TV vill man vara säker på att det blir bra från början. Om du vill undvika en situation där du sitter och knappar fram och tillbaka mellan inställningar, utan att riktigt vara säker på att du gör rätt, då bör du vända dig till experterna. Därför är det en bra idé att köpa till en bildoptimering, och kontakta gärna oss på Smartify om du behöver hjälp med den övriga installationen.

Vad är bildoptimering? Läs mer om hur du får bäst möjliga bildkvalitet på din TV.

Vad är bildoptimering? Läs mer om hur du får bäst möjliga bildkvalitet på din TV.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: