Så här installerar du Google Chromecast i ditt smarta hem!

Så här installerar du Google Chromecast i ditt smarta hem!

Vad är Google Chromecast?

Google Chromecast är ett smart verktyg som du kan använda för att skicka saker från telefonen eller surfplattan rakt upp på tv:n. Ifall du någonsin har velat visa ett YouTube-klipp som du precis såg på mobilen, eller om du bara vill göra det enklare att titta på tv-serier och filmer på tv:n, då är Chromecast ett måste för dig.

Hur fungerar det?

I det här inlägget kommer vi att ge dig en guide i tre steg som kommer hjälpa dig att snabbt komma igång med Google Chromecast. Men innan vi går in på det kan det vara värt att prata lite om hur Chromecast fungerar. En viktig sak att komma ihåg är att du inte skickar innehållet från din telefon till Chromecast utan det du i de allra flesta fallen gör är att säga till Chromecast vad för innehåll den ska spela. Chromecast använder sedan sin egen anslutning för att hämta streamen i bästa möjliga kvalitet. Det innebär att du kan spela 4K-innehåll på din 4K-TV via Chromecast Ultra (deras 4-K-alternativ), trots att du inte kan spela det innehållet på din telefon.För dig som bara vill använda din Chromecast till att lyssna på musik eller radio finns även Chromecast Audio, men då går det inte att titta på TV-serier, film eller annan rörlig media.

Vad behöver jag?

För att Chromecast ska fungera måste du koppla in den i HDMI-ingången på din TV och koppla in strömmen. Om du har en Chromecast eller Chromecast 2 kopplar du in den via USB i tv:n, men om du har Chromecast Ultra måste du koppla in den i vägguttag då den drar mer ström. Du behöver givetvis även en kompatibel Android-enhet eller iOS-enhet. Du behöver även den senaste versionen av appen Google Home, och det är även viktigt att samtliga enheter är uppkopplade mot samma Wifi-nätverk.

Du kan även använda Google Assistent på tv:n med Chromecast, men tänk då på att du behöver en nyare version av Chromecast för att det ska fungera. För att det ska fungera måste du länka dina Google Nest- Google Home- och Chromecast-enheter, vilket du gör genom att öppna Google Home-appen, klicka på ditt konto högst upp till höger, kontrollera att det är samma Google-konto som är kopplat till Google Home eller Google Nest och sedan trycka på ”Länka konto”.

Guide: Installation av Google Chromecast

Steg 1: Koppla in din Chromecast och ladda ner Google Home

Om du inte har Google Home-appen på din enhet är det nu dags att du laddar ner appen (tidigare hette den Google Cast app). Som vi nämnde tidigare finns det ett par olika versioner av Chromecast, men själva installationen är i princip likadan oavsett version.När du har appen på din telefon eller surfplatta är det dags att koppla in Chromecast. Du kan antingen koppla in den via USB i din TV eller via adapter i väggen. När den är inkopplad kan du sätta på den. På skärmen på din TV står det nu välkommen och en uppmaning att ladda ner Google Home. Det innebär att det är dags att hoppa över till mobilen eller surfplattan och gå över till steg 2.

Steg 2: Anslut till Chromecast

Det finns en viktig sak att ha i åtanke under det här steget och det är vilken version av Chromecast du har. Ifall du har en nyare Chromecast (version 2 eller senare) ansluter du enkelt via Bluetooth. Allt du då behöver göra är att se till att Bluetooth är aktiverat på din mobila enhet. Om du har den första generationens Chromecast måste du ansluta den till det nätverk som din Chromecast tillfälligt har skapat via Wifi. Nätverket har då samma namn som Chromecasten har. Om du är osäker på vilken version du har kan du titta på dongeln till din Chromecast. Om den är puckformad är det en nyare version medan den första versionen av Chromecast var mer lik ett USB-minne. När du är ansluten är det dags för det tredje och sista steget.

Steg 3: Konfigurera din Chromecast

Så, nu är din Chromecast inkopplad och din mobila enhet är ansluten till den. I det här sista steget hoppar du in i Google Home-appen och nu bör konfigurationen sättas igång automatiskt. Om den inte gör det klickar du på ikonen i det övre högra hörnet så startar den. Efter att ha klickat på fortsätt kommer du att se en sifferkod på TV-skärmen. Bekräfta att det är samma kod som visas i din mobila enhet. Efter det får du ett par val, till exempel att ställa in land och namn på din Chromecast. Det kan vara en bra idé att döpa den till var den befinner sig, exempelvis vardagsrum eller sovrum. Här får du även alternativet att aktivera ett gästläge, vilket gör det lättare för gäster att använda din Chromecast. Det kan vara en god idé om du till exempel har barnvakt ibland eller om du av andra orsaker har gäster som kan tänkas vilja använda din Chromecast. Innan du avslutar konfigureringen får du alternativet att länka ditt Google-konto till din Chromecast. Det är inget måste men det ger dig tillgång till en del trevliga funktioner och kopplar samman dig med övriga Google-produkter.

Färdig! Din Chromecast är nu redo att användas

Nu är det fritt fram att börja använda din Chromecast. För att testa och se att allt fungerar kan du till exempel öppna Netflix eller YouTube på telefonen och klicka på Chromecast-ikonen i appen. Observera att det ofta är enklare att använda apparna än att gå via webbläsaren då appar med videofunktion i princip alltid är utformade för att fungera med Chromecast.

Har du några frågor om hur man installerar Chromecast, eller behöver du hjälp med något annat som har med det smarta hemmet att göra? Ring oss på 077 – 466 60 60 eller besök vår supportsida för att få snabb hjälp.

Hur installerar du Google Chromecast? Läs vårt inlägg för att få en steg-för-steg-guide om hur du installerar din Chromecast.

Hur installerar du Google Chromecast? Läs vårt inlägg för att få en steg-för-steg-guide om hur du installerar din Chromecast.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar