Bästa sättet att se film på din ultra HD-TV

Bästa sättet att se film på din ultra HD-TV

Med den stora tekniska framfarten inom TV-teknologi idag har många nya finesser nått marknaden - på gott och ont. Det är teknologier som har tillkommit i syfte att förbättra våra filmupplevelser när vi ser på TV. Men långt ifrån alla finesser har den förbättrande effekten som avsågs och då är det tur att funktionerna ofta går att sänka ned eller stänga av helt. I denna artikel listar vi tre sätt att förbättra ditt filmtittande genom att stänga av eller sänka ned dessa "filmförbättrande" funktioner.

Vad är Motion smoothing?

Motion smoothing är en inbyggd funktion i moderna TV-apparater vars syfte är att göra filmer mindre suddiga vid snabba rörelser, genom att införa falska bildrutor och öka bildhastigheten per sekund. Det är en teknologi som framtagits för att filmerna ska framträda mer levande och verklig.Bakgrunden till teknologin är att varje spelfilm visas bildruta för bildruta, i hög hastighet. Ju fler och tätare bildrutorna visas, desto mer naturligt framställs filmen. Motion flow handlar om att visa så många bilder som möjligt per sekund och därmed minska tätheten mellan varje bildruta. Motsatsen är också sann, det vill säga ju färre bildrutor som visas per sekund desto hackigare och sämre upplevs det.För att se på fotboll eller annan sport skadar det inte att behålla funktionen på. Men det är alltid en stor fördel att veta hur man stänger av den, utifall du planerar en filmkväll med familjen. Så hur stänger du av Motion smoothing på din TV? Beroende på vilket märke har funktionen olika namn. I LG:s tv-apparater heter den TruMotion. I Samsung heter den Clear Motion Rate och motion flow hos Sony. Du behöver gå in i dina inställningar på TV:n och leta efter någon av dessa namn, beroende på vilket TV-märke du har och sedan stänga av den.

Den stora kritiken mot motion smoothing

En del filmproducenter och TV-tittare menar att funktionen egentligen inte håller måttet och därför bör stängas av. Då rörelsernas suddighet i filmer ofta är avsiktliga från filmmakarnas perspektiv, för att återge en viss drömsk eller omtöcknad effekt. Motion smoothing kan även ha en försämrad filmupplevelse genom att TV:n försöker tillägga konstgjorda föremål i försök att täcka över suddiga rörelser. Bland annat skådespelaren Tom Cruise gjorde ett avbrott från sin inspelning av filmen Mission Impossible, den 5 dec 2018 för att säga: "Jag tog ett avbrott från filmningen för att säga att det bästa sättet att titta på Mission Impossible Fallout (eller någon annan film), är att stänga av den onödiga finessen Motion smoothing. Den får filmerna att se förskräckliga ut. Det är rena skräpet."

Vad är Sharpness control?

Sharpness control är en funktion som ofta är inbyggd i nya TV-apparater som är tänkt att användas för att ge skarpare skärpa i filmer genom att ge konstgjord skärpa till kanter och ytligheter i filmer. Tyvärr är detta ännu ett misslyckat sätt att försöka förbättra användarupplevelsen men som i själva verket kan bli avsevärt sämre. I detta fall blir den konstgjorda skärpan omvandlad till ljus runt objekten snarare än faktisk skärpa. Ljuset kan då istället leda till oskärpa genom att dölja det som faktiskt finns bakom ljuset. Rekommendationen är att sänka den funktionen så långt det går, men inte helt ned till 0 utan en bit över, annars kan bilden bli för grynig.Sharpness control stängs av olika beroende på vilken TV du har. Ofta finns den under inställningar eller "Settings" på engelska och under bildinställningar. Den brukar vara inställd på en 0-100:skala och är då möjligen inställd på någonstans mellan 50-60. Så sänk den till någonstans mellan 5-10 eller pröva dig fram till vad som känns bäst.

Vad är Noise reduction?

Noise reduction är en funktion som framför allt är anpassad för minska bruset i gamla TV-apparater, som ofta blir brusiga vid användning av parabol- eller TV-antenn. Men med moderna tv-apparater kan funktionen istället få en motsatt effekt, då Noise reduction används på bekostnad av sämre detaljer och texturer som tenderar att "smetas över" när funktionen är på. Så rekommendationen är att helt stänga av funktionen på nyare TV-apparater för att ge bättre och renare skärpa. Du stänger av Noise reduction genom att gå in på inställningarna på din TV och välja bildinställningar och leta efter "Noise reduction" och stänga av den.

Vill du ha hjälp med tekniken och använda RUT-avdraget?

Smartify kan hjälpa dig med tekniken via ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Vi har fasta priser och kan erbjuda snabb, professionell hjälp av kvalitetssäkrade tekniker. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Med den stora tekniska framfarten inom TV-teknologi idag har många nya finesser nått marknaden - på gott och ont.

Med den stora tekniska framfarten inom TV-teknologi idag har många nya finesser nått marknaden - på gott och ont.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.