Hur fungerar en Apple TV?

Sitter du just nu och funderar på hur en Apple-TV fungerar och vad du ska ha den till? Lugn, detta ska vi gå till botten med i denna artikel.

Apple-TV fungerar som en digital videobutik och har samtidigt tjänsten iTunes och den trådlösa överföringssystemet AirPlay installerade. Andra appar som är förinstallerade är bland annat Netflix, Viaplay ochTV4 Play. Varje gång en ny app släpps så installeras den automatiskt på din Apple-TV, vilket är väldigt bekvämt.

I den nyaste versionen av Apple-TV, kan man nu även ladda ned tredjepartsprogram (appar) som man inte kunde tidigare. Kort och gott, kan du alltså använda en Apple TV precis som en mobil enhet och ladda ned eller streama filmer, serier och musik med den.

Använd din telefon för att skriva in text

Tangentbordet på Apple-TV är ingen bra upplevelse, eftersom du måste använda fjärrkontrollen för att glida runt och trycka på varje bokstav för en sökning, ett användarnamn eller lösenord.

Du kan spara massa tid genom att skriva på din iPhone. Ladda ner appen Apple-TV Remote på App Store på din iPhone.

 • Se till att din iPhone är ansluten till samma Wi-Fi-nätverk som din Apple TV.
 • Tryck i textrutan på din Apple TV med fjärrkontrollen.
 • Start appen Apple TV Remote.
 • Du ser ett meddelande om att du kan skriva direkt från din iPhone.

Har du Android telefon kan du ladda ner AnyMote Appen på Google play

Få förslag av Apple TV

Med Apple TV kan du samla alla dina innehållsleverantörer på ett ställe. Med den nya Apple TV-appen kan du nu bläddra runt i innehållet från olika streamingtjänster! Apple-TV ger dig rekommendationer om sådant som kan vara intressant. Med en snabb sökning hittar du alla tillgängliga filmer och tv-program.

Du kan även använda Apple-TV för att kontrollera dina lampor, bläddra sök på Amazon och beställa mat. Via Siri-kommandon och några speciella appar kan du även använda din Apple TV för att styra kontrollera lamporna i ditt smarta hem.

Med Apple TV kan du föra över musik, bilder och filmer från dina andra iOS-enheter till Tv:n. Du synkroniserar den helt enkelt med andra enheter. Det går alltså att styra det som spelas upp på tv:n, genom t.ex. din iPhone. Man kan dock inte styra den från enheter som använder Android.

Om du redan köpt din Apple-TV, ska vi snabbt berätta om dina första steg (hjälp mig med en Apple TV-installation).

Symbolerna

När du har kopplat in din Apple TV och ska försöka klura ut vad som kommer härnäst, så ska du först ta dig en titt på huvudmenyn. Det är där de flesta svaren finns. Där har du både symboler och funktioner som fungerar på ett liknande sätt som en iPhone eller en surfplatta. På en Apple-TV går du till symbolen med mittknappen och klickar på den för att öppna den. Du kan flytta på alla symbolerna utom dem på den övre raden och du kan även ändra på ordningen efter senare uppdateringar.

Säkerhet och Inställningar

Om du har klåfingriga barn och vill dölja funktioner, kan du gå till Inställningar, följt av Allmänt och vidare till Föräldrakontroll. Välj sedan den funktion eller kontroll som du vill ska döljas.

För övrigt är Inställningar en smart funktion. Där kan du uppdatera din Apple-TV, slå på AirPlay, ändra din skärmsläckare osv.

Kom igång med Apple TV

Apple TV är inne på sin fjärde generation och nu erbjuds 4K upplösning och flera andra nyheter. Trots att de ligger långt framme i den tekniska utvecklingen är Apple också kända för att göra allting enkelt att installera och väldigt lätt att använda.Gäller det även för Apple-TV? Följ denna korta genomgång om vad du behöver, hur du kommer igång och vad du ska tänka på.

Vad du behöver

Först och främst behöver du förstås Apple-TV och den medföljande strömkabeln. Enheten behöver också få tillgång till internet. Antingen får du ansluta den med hjälp av en vanlig nätverkskabel (ethernet) eller så ansluter du trådlöst via Wi-Fi.

Din TV måste ha en HDMI-anslutning och får alltså inte vara alltför gammal. Det måste vara minst en HD TV eller en Full HD TV, men vill man få ut allra mest från Apple-TV så ska den helst ha stöd för 4K och HDR. Slutligen behöver du ett iTunes konto och Apple ID, vilket annars inte är några problem att skapa helt gratis.

Hur du installerar Apple TV

 • Ta ut Apple TV ur boxen.
 • Anslut den medföljande strömkabeln i ett vägguttag och sedan baktill på Apple TV.
 • Anslut en HDMI-kabel mellan Apple-TV och din TV.
 • Om du tänkt använda en nätverkskabel så ansluter du den mellan Apple-TV och din router. För det trådlösa alternativet får du ställa in det i inställningarna i ett senare skede.
 • Slå på Apple-TV med Apple Siri-fjärrkontrollen.

Om din TV är inställd på rätt HDMI-ingång så kommer du se Apple TV och få instruktioner direkt på TV-skärmen. Nu måste du ställa in språk, land, region osv. Har du en iPhone eller en iPad som kör iOS 9.1 eller senare kan du välja att göra inställningarna där.

Installera Apple TV med iPhone eller iPad

 • Lås upp din iPhone eller iPad och kontrollera att Wi-Fi och Bluetooth är aktiverat på enheten.
 • Se till att den känner av Apple-TV. Den kommer känna av Apple TV som en dator och frågar den om du litar på den så väljer du ja.
 • Nu är det bara att följa anvisningarna på skärmen. Inställningar för Wi-Fi och Apple ID förs över automatiskt till Apple-TV.

Alltså är det extremt smidigt för den som har en iPhone eller iPad tillgänglig. Alternativet är att utnyttja Apple Siri-fjärrkontrollen. Välj i så fall manuell inställning.

Installera Apple-TV manuellt

Om du inte anslöt en nätverkskabel tidigare så får du nu möjlighet att göra inställningarna för Wi-Fi manuellt. Hitta ditt trådlösa nätverk i listan och skriv in ditt lösenord. Om allt har gått bra så kommer Apple-TV att köra igång och fråga dig efter ditt Apple ID. Om du vill kan du hoppa över det steget och ange det senare. Många av de bästa funktionerna för Apple-TV kräver dock ett Apple ID, eftersom det behövs för att kunna ladda hem filmer, tv-serier, appar, spel och dylikt från Apple.

Sedan fortsätter installationen med fler steg som ger dig chansen att konfigurera Siri. Med hjälp av Siri kan du röstaktivera Apple TV och det finns även flera andra bra användningsområden. Du kan också ställa in om du vill ha en skärmsläckare.

Upptäcka allt du kan göra med Apple-TV

När alla inställningar är slutförda är det bara att köra igång med användandet. Apple-TV gör att du kan se innehåll från över 60 olika innehållsleverantörer (Netflix, Youtube, Amazon med flera) utan att behöva byta fram och tillbaka mellan olika appar.

Du kan hitta dina favoritprogram, få rekommendationer, se sport live och göra massvis av andra saker. Om du använder Apple TV-appen på din iPhone, iPad kan du också se program på dem och fortsätta precis där du slutade.

Teknisk hjälp med Apple-TV

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med din Apple TV, setup, installation eller annan hemelektronik. Vårt rikstäckande nätverk hjälper dig via  telefon och om det behövs kan vi göra ett hembesök med RUT-avdrag. Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Sitter du just nu och funderar på hur en Apple-TV fungerar och vad du ska ha den till? Lugn, detta ska vi gå till botten med i denna artikel.

Sitter du just nu och funderar på hur en Apple-TV fungerar och vad du ska ha den till? Lugn, detta ska vi gå till botten med i denna artikel.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar