Bästa stället att placera en router?

Bästa stället att placera en router?

Om du har trådlöst internet hemma så har du ett trådlöst nätverk, även kallat Wi-Fi. Det innebär att du även har en router. Här på denna sida kommer vi att hjälpa dig förstå hur ditt Wi Fi fungerar och vart du kan placera din router för att få bästa möjliga täckning.Internet är idag både vanligare och viktigare än någonsin tidigare. Det är inte bara vi själva som ständigt är uppkopplade genom våra mobiltelefoner och datorer, även elektronisk utrustning behöver i vissa fall vara uppkopplade till internet för att kunna erbjuda vissa tjänster. Detta ställer höga krav både på din internetuppkoppling och på din router.

Vad är en router?

En router är en nätverksmaskin som kopplar samman dina enheter både med varandra och med din internetuppkoppling. Det är routern som gör det möjligt för flera personer och maskiner i ditt hem att använda internet samtidigt. Du skulle kunna se din router som en postcentral som tar emot alla brev och sedan skickar ut breven till rätt adress. Routern kommunicerar via radiovågor på olika frekvenser.Just radiokommunikationen är det som gör att placeringen av din router är så viktig.

Radiovågorna kan nämligen utsättas för störningar, vilket gör att dina "brev" inte kommer fram tillräckligt snabbt. Breven innehåller den information som du vill åt, exempelvis ett filmklipp på Youtube eller en hemsida som du försöker besöka. Din router har antenner med en viss räckvidd för att kunna skicka och ta emot information. Ju längre bort från räckvidden du kommer, desto sämre uppkoppling får du. Därför bör du placera din router så centralt som möjligt.Många placerar sin router under ett bord, i en låda eller på något annat undanskymt ställe. Detta leder till att radiosignalerna måste ta sig genom fler hinder än nödvändigt.

Försök istället att placera din router så öppet som möjligt. Routern fungerar oftast trots att du gömmer undan den men den fungerar bättre när radiovågorna inte blockeras. Eftersom radiosignaler kan studsa på väggar och föremål kan det vara smart att ha sin router både i ett öppet område, centralt i hemmet och där det inte finns många stängda dörrar eller hinder mellan routern och enheterna.Du kan även koppla in fler accesspunkter till din router för att förbättra signalen på olika platser i hemmet. Det kan behövas om du har ett stort hem där den vanliga Wi-Fi täckningen från din router inte riktigt når till alla rum.

Hitta den bästa routerplaceringen i ditt hem.

Ett tips är att du helt enkelt provar dig fram. Routern behöver inte vara ansluten till internet när du testar räckvidden, det räcker med att strömadaptern är inkopplad. Då kommer routern att skicka ut en signal som kan plockas upp av din mobiltelefon. Undersök sedan med mobilen hur bra Wi-Fi täckning du har i ditt hem vid olika routerplaceringar. Det finns många appar som du kan använda för att undersöka ditt nätverk hemma, både när det kommer till signalstyrkan och även kapaciteten.

Router problemer, Smartify kan hjälpa dig.

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med din hemelektronik. Det spelar ingen roll var eller när, vi ger support på plats, genom chat, email eller telefon. Helt enkelt det som passar dig bäst - Boka en Smartify-tekniker

Förstå hur ditt Wi Fi fungerar och vart du kan placera din router för att få bästa möjliga täckning.

Förstå hur ditt Wi Fi fungerar och vart du kan placera din router för att få bästa möjliga täckning.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar