Om Apples LCD-skärmar och reparationer

Om Apples LCD-skärmar och reparationer

LCD står för Liquid Crystal Display och är kortfattat en teknik som används för skärmarna i mobiler, surfplattor, datorskärmar och tv-apparater. LCD-tekniken har förfinats för varje år som gått och har fått allt bättre bildåtergivning, samtidigt som de blivit tunnare.I moderna mobiltelefoner från världsledande tillverkare som Apple har tekniken pressats till sitt yttersta, men vad man ska komma ihåg är att skärmen är en enhet som består av glas, LCD och kontakter. Som användare tar man på glaset, men det är LCD som visar bilden och andra komponenter som ser till att rätt "touch" registreras. Om glaset gått sönder byter man ut hela enheten och inte bara glaset.

Vad är skillnaden mellan kopia LCD och original LCD?

En original LCD är en äkta originalskärm från Apple. Eftersom Apple inte säljer sina originaldelar till tredjepart har det uppstått en väldigt lönsam marknad för att skapa kopior av originaldelarna. De tillverkas av andra företag än Apple och har sällan lika hög kvalitet som en originalskärm som tillverkas i en av Apples egna fabriker.Att upptäcka skillnader mellan original och kopior är ganska svårt för vanliga lekmän. Utseendemässigt kan de vara i det närmaste identiska. När komponenterna och själva ihopsättningen inte gjorts av Apple, finns risken att de har sämre prestanda och kortare livslängd. Bäst är att helt enkelt fråga operatören exakt vilken typ av reservdel de använder och om det är att likställa med original eller inte. Priset är en viktig värdemätare, då original givetvis är de dyraste på marknaden, medan de allra billigaste kopiorna i allmänhet också har den sämsta kvaliteten.

Kan jag eller verkstäderna köpa originalskärmar från Apple eller någon annanstans?

Apples policy är att inte sälja originalskärmar till vare sig privatpersoner eller återförsäljare. Trots det hävdar många mobilreparatörer att de erbjuder original. Situationen är lite komplex och beror på att Apple i sin tur använder komponenter från en rad olika tillverkare som sedan skickas till Apples egna fabriker där de kvalitetstestas, märks med serienummer och monteras. Den kanske mest kända fabriken är Foxconn som ligger i provinsen Shenzhen i Kina.Normalt sätt går det inte att få tag på dessa originalskärmar, men leverantörer kan använda precis samma komponenter med skillnaden att de inte kvalitetstestats och märkts i en av Apples fabriker. Då händer det att dessa leverantörer hävdar att de säljer original och komponenterna de använder kan vara i det närmaste likvärdiga med det som levereras till Apples fabriker.

Är skärm kopior dåliga?

Kvalitetsskillnaden är mycket stor mellan olika kopior. De allra bästa är av riktigt hög kvalitet och utmanar Apples originalskärmar, medan de sämsta kopiorna är klart undermåliga. Det visar sig ofta i dålig ljusåtergivning, sämre upplösning, sämre touch-känsla osv. Är man misstänksam kring kvaliteten kan man jämföra med kvaliteten på en ny iPhone som aldrig fått en skärmbyte och se vilka skillnader som finns. En riktigt bra kopia av toppkvalitet kan utmana Apples höga kvalitetskrav och i princip inte visa några skillnader alls. Därför är det extremt viktigt att som kund ställa krav på sin mobilreparatör och säkerställa att de använder de bästa möjliga reservdelarna. När kopior graderas kan det vara allt från C till AAA+ när det gäller kvalitet.

Bör jag byta själv?

Även om du är händig och tekniskt kunnig är det i regel ingen bra idé att byta själv. För det första är komponenterna väldigt känsliga och ett litet misstag riskerar att skada dem. För det andra har iPhone-modellerna blivit allt mer komplicerade och ett skärmbyte kräver ofta både specialverktyg och hög kompetens. Ytterligare en anledning är att din iPhone kan ha en gällande garanti som du i så fall absolut inte ska bryta genom att öppna mobilen.

Garanti vid skärmbyte

För att vara säker på att garantin inte bryts ska du vända dig till en reparatör som är AASP (Apple Authorized Service Provider). Det betyder att de är auktoriserade av Apple och därmed har rättighet att utföra reparationer som innefattas av Apples garanti. På Apples hemsida kan man söka efter AASP-partners i närheten.

Behöver du hjälp med tekniken?

Smartify kan hjälpa dig att kan hjälpa dig via telefonsupport eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag) för att lösa teknikproblemen. Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Vi kan erbjuda snabb, professionell hjälp av kvalitetssäkrade tekniker. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

LCD står för Liquid Crystal Display och är kortfattat en teknik som används för skärmarna i mobiler, surfplattor, datorskärmar och tv-apparater.

LCD står för Liquid Crystal Display och är kortfattat en teknik som används för skärmarna i mobiler, surfplattor, datorskärmar och tv-apparater.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.