SmartBloggen
No items found.

Nu kan du också bli som James Bond

Nu kan du också bli som James Bond

Många av oss har säkert sett scenen i James Bond filmen Spectre när agent 007 får ett microship injicerat i armen för att M ska kunna hålla koll på var han är. Nu har film blivit verklighet.

Nu är det inte bara brittiska underrättelseagenter i påhittade filmer som kan få ett chip, utan vem som helst kan få det lilla chipet injicerat i handen. Dock används det inte till att hålla koll på vart människor befinner sig och vad dom gör, utan används som en nyckel. Med chippet slipper du ha olika nycklar till gymmet, kontoret, garaget och kollektivtrafiken, utan allt kan registreras på chippet.Chipet sätts in mellan tummen och pekfingret och är ungefär lika stort som ett riskorn. Det sätts in med hjälp av en spruta och det känns ungefär som ett blodprov. Trenden att sätta in ett chip växer i Sverige och enligt siffror från 2018 visar att det var 3500 personer som hade ett chip för att slippa allt trassel med olika passerkort och nycklar.

Två olika typer av chip

Det finns två olika typer av chip, NFC och RFID, och båda har olika funktioner så det gäller att hitta ett chip som passar din livsstil.

NFC

Varje chip har sitt egna unika serienummer och är permanent kopplat till chippet. Du måste lägga in chippets serienummer där du vill att det ska fungera. Exempelvis på gymmet, till olika passeringssystem och till kollektivtrafiken. På chippet NTAG216 är det totala utrymmet 924 byte på 231 rader, och det är 4 byte per rad, och ett fritt utrymme att skriva på som är 888 byte på 22 rader. Det ger möjlighet till att lägga in just den information som man själv vill ha på sitt chip.

Kan jag koppla ihop NTAG216 med min telefon?

Svaret är ja. Har du en Android-telefon så klarar de flesta telefoner att skriva och skicka information till chippet, men det krävs dock externa appar då det inte är en funktion i själva telefonen.Har du en iPhone kan chippet läsa av information, men inte skriva till chipet. Vissa iPhone-modeller kan dock läsa av chippet utan externa appar. Vill du skriva till ditt chip kan du använda NFC-läsaren ACR122U.

RFID

Denna typ av chip saknar ett förprogrammerat ID-nummer vilket ger dig chansen att välja ditt egna ID-nummer. Väljer du ett eget ID-nummer kan du välja något nummer som redan är förprogrammerat med något annat, exempelvis till dörren på jobbet, då kommer chipet att fungera direkt. ID-numret kan justeras och ändras hur många gånger som helst om du har tillgång till en RFID-läsare.Du kan inte koppla RFID-chipet till din mobiltelefon till skillnad från ett NFC-chip utan du måste använda speciell utrustning för att läsa och skriva information till chipet.Här är en video där du kan få lite mer information!

Hur ser framtiden ut för microchip?

Vem vet hur dessa microchip kommer att användas i framtiden, det kan vi bara spekulera kring. Kanske kommer det bli som ett medicinskt ID som sjukvården kan scana av för att få information om ditt personnummer, mediciner och sjukdomar om du skulle hamna i en olycka. Eller så kanske de kommer att användas i syfte att hålla koll på ditt blodsocker, hjärtslag och insulinnivåer. Men det får vi se i framtiden om vad som händer.Det som vi kan komma ihåg är att denna teknik har vi använt länge genom att vi chippar våra husdjur. Ifall du hittar en katt som inte har något hem kan du ta den till en veterinär så kan de scana av chipet och se vem som äger katten, vilket är väldigt fiffigt. Nu till den stora frågan, är du redo att chippa dig?

Behöver du teknisk support?

Smartify hjälper dig via telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Du har säkert sett scenen där James Bond får ett microship injicerat i armen för att M ska kunna hålla koll på var han är. Nu har film blivit verklighet.

Du har säkert sett scenen där James Bond får ett microship injicerat i armen för att M ska kunna hålla koll på var han är. Nu har film blivit verklighet.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.

Fler inlägg om

No items found.
No items found.