Uppgradera till Windows 10

Uppgradera till Windows 10

Efter den 29 juli kommer Windows 10 att kosta pengar för alla. Om du uppgraderar nu från Windows 7, 8 eller 8.1 så är Windows 10 gratis på din dator så länge datorn fungerar. För den som har Windows 7 eller 8, Home och Professional har uppgraderingen till Windows 10 varit gratis sedan mitten av förra året, men Microsoft har hela tiden varit tydliga med att det kommer att kosta pengar snart. Nu har vi fått tid och pris: Från och med den 29 juli 2016 kommer Windows 10 att kosta 1299kr för nerladdning, USB eller DVD-skiva, för alla.

Är det helt gratis?

Ja. Så länge man har Windows 7 Ultimate, Professional, Home eller Basic, Windows 8 eller 8.1 Professional eller Home, så kommer en uppdatering till Windows 10 att innebära att du kan ominstallera datorn med Windows 10 för all framtid. Det fungerar lite annorlunda än gamla operativsystem för det finns ingen "CD-nyckel" som går att flytta över till någon annan dator, utan istället blir din dator godkänd för nerladdning med en så kallat "digital berättigande". Det går att byta ut komponenter i datorn och uppgradera den, till exempel bytte Smartify ut moderkortet på en Windows 10-dator alldeles nyss helt utan problem. Om du byter ut många delar i datorn kommer det dock en gräns så småningom där det inte längre går att säga att det är samma dator, och när det händer kommer du behöva köpa ett nytt Windows 10 till din nya dator.Detta är en vanlig situation för den som uppgraderar sin dator ofta. Man byter ut det ena, sedan det andra och till slut har man två datorer. Givetvis kan inte båda använda samma Windows-licens.

Vad är haken?

Det verkar inte finnas någon hake. Efter den 29 juli kommer Microsoft att tjäna pengar på att sälja Windows 10 till alla som behöver det, men under året som har gått har Microsoft genom sin gratiskampanj kunnat göra Windows 10 till den snabbast växande Windows-versionen genom tiderna och många av världens osäkra, ouppdaterade, instabila datorer med Windows 7 (utan Service Pack) eller 8 har uppgraderats till Windows 10.För Microsoft innebär det färre varianter av Windows att hålla reda på, möjligheten att fokusera mycket mer på det senaste systemet och automatiska uppdateringar som gör hela Windows-platformen säkrare för alla. Windows 10 har inbyggt virusskydd, den nya webbläsaren Microsoft Edge och är på det hela mycket säkrare än tidigare versioner. Det är bra för alla, inte minst Microsofts rykte.

Vilka är fördelarna?

Smartify jobbar med Windows 10 varje dag. Det fungerar så bra att vi använder det som felsökning. Om en dator har problem och vi vill ta reda på om det beror på hårdvara eller mjukvara så kan vi snabbt och enkelt uppgradera datorn till Windows 10 för att testa om problemet finns kvar eller försvinner. Om problemet försvinner var det gamla Windows som var problemet. Till på köpet finns alla datorns program och filer kvar precis där de låg, och det går till och med att gå tillbaka från Windows 10 till det gamla systemet om man inte tycker om det.Windows 10 är:

  • Snabbare
  • Säkrare
  • Mindre belastande för datorn
  • Lättare att installera om - även utan att ta bort filer
  • Bättre på att automatiskt installera drivrutiner
  • Gratis för den som redan har Windows 7 och 8.
  • Den som uppgraderar kan gå tillbaka till föregående Windows-version.

Ett par förändringar kan man se som förbättringar eller försämringar beroende på vilken version av Windows man tyckte bäst om. Windows 10 saknar startsidan från Windows 8 och bakar in apparna i startmenyn istället. Detta är goda nyheter för den som föredrar Windows 7, men kan ses som en nackdel av den som föredrar Windows 8.

Vilka är nackdelarna?

Vi har inte upplevt några allvarliga problem som inte har gått att lösa med nya drivrutiner eller en återställning men det finns ett par förändringar som någon kan tycka är nackdelar:

  • Mycket gammal utrustning kommer att sluta fungera. Om det inte fungerade i Windows 8 fungerar det inte i Windows 10.
  • Microsoft kommer så småningom att visa reklam i startmenyn.
  • Windows Media Center är borta och Microsoft Edge stödjer inte Silverlight.

Det har varit väldigt få problem under året som gått jämfört med hur många problem som funnits med tidigare versioner av Windows under deras första år. Datorer med komponenter som är mellan 5 och 8 år gamla kommer att sakna drivrutiner för vissa funktioner men kommer att fungera ändå, till exempel genom att använda drivrutiner som är till för Windows 8.1 istället.Om din dator är 10 år gammal och har fungerat för dig under hela den tiden så har den nog gjort skäl för sitt pris redan och det kan vara dags att köpa något nyare eller uppgradera din dator. Smartify kan hjälpa dig med det.

Varför heter det inte Windows 9?

Svaret verkar ligga i historien. För länge sedan behövde programmerare ett sätt att veta om en dator hade uppgraderats till Windows XP eller om den fortfarande använde Windows 95 eller 98. För att ta reda på om en viss dator kommer att fungera med ett visst program eller system så letar man efter texten "Windows 9" och nöjer sig med det - för om namnet börjar på "Windows 9" så är det nog "Windows 95" eller "Windows 98". Om det skulle komma ett nytt Windows idag som heter "Windows 9" skulle flera av dessa gamla program, webssidor och system tro att den datorn i själva verket är en gammal Windows 95- eller 98-dator och antingen vägra att fungera, eller försöka skicka information som bara en Windows 98-dator skulle förstå. I vilket fall som helst vore resultatet kaotiskt och oförutsägbart.Det är vad ryktet säger, men det lika gärna vara en spökhistoria som programmerare berättar för varandra runt brasan. Namnet kan lika gärna vara marknadsföring och Windows namn har egentligen aldrig varit konsekventa eller logiska. Det fanns ett Windows 1 och Windows 2 men det var först Windows 3.1 och 3.11 som blev populära här i Sverige. Sedan kom NT ("Ny Teknologi"), Windows 95, Windows 98, Windows ME (Millenium Edition), Windows 2000, Windows XP ("Experience", erfarenhet eller upplevelse), Windows Vista (utsikt), Windows 7, 8 och nu 10. Om någon vet hur det verkligen ligger till, hör av dig till oss på hej@smartify.se.

Windows 10 är riktigt bra. Vi förklarar varför du bör uppgradera nu innan det är för sent

Windows 10 är riktigt bra. Vi förklarar varför du bör uppgradera nu innan det är för sent

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar