SmartBloggen
No items found.

Vad är Alexa, och vad kan den göra?

Vad är Alexa, och vad kan den göra?

När man pratar om smarta hem stöter man ofta på fraser som ”Stödjer Alexa” eller ” Google Assistant ingår”. Det man pratar om då är de digitala assistenter som du kan styra med röstkommandon för att till exempel spela musik, lyssna på nyheterna eller styra smarta enheter i ditt hem. Istället för att ta fram telefonen och klicka på en app säger du helt enkelt vad du vill ska hända (”Alexa, play my relax-playlist on Spotify”). De här röststyrdaassistenterna är inbyggda i bland annat smartphones och smarta högtalare. De vanligaste assistenterna på marknaden i dag är Amazon Alexa, Google Assistant och Apple Siri.

Här ska vi presentera Alexa, vad den assistenten har för funktioner och användningsområden samt hur du använder den för att styra ditt smarta hem.

Möt Alexa

Amazon skrev om reglerna för näthandeln men de är även föregångare när det kommer till smarta högtalare och digitala assistenter. Amazon har själva tagit fram Echo-högtalarna med den inbyggda assistenten Alexa. Det här har blivit en stor framgång internationellt och i dagsläget är det många olika slags enheter som är kompatibla med Alexa. Eftersom Alexa än så länge bara pratar engelska och tyska kanske en del här i Sverige känner sig osäkra med assistenten. Amazon jobbar hårt med att ta fram stöd för fler språk och mycket tyder på att svenska kommandon är på gång inom en snar framtid.I likhet med andra smarta högtalare och digitala assistenter lyssnar Alexa efter dina kommandon. Det vanligaste startordet är just Alexa, men det går även att få den att reagera på Echo, Amazon och Computer. När du säger Alexa reagerar assistenten och lyssnar efter ditt kommando (det tänds även en blå ring på Echo-högtalaren för att visa att den är redo). Sedan behöver du bara säga vad du vill ska hända, till exempel ”Alexa, turn on the lights in the kitchen and play the news”. Några exempel på vad Alexa kan göra är:

 • Svara på frågor
 • Spela upp musik, till exempel från Spotify
 • Spela upp nyheter, väder etc.
 • Shoppa på Amazon
 • Göra listor, till exempel inköps- och att göra-listor
 • Styra, läsa upp och lägga till händelser i din kalender
 • Använda som väckarklocka, timer eller påminnelse
 • Styra smarta enheter i ditt hem, som till exempel smart belysning, termostater, övervakning, TV m.m.

Alexa klarar även av att skilja på olika röster, så att varje person i familjen kan få en individuell och personlig service. Om någon till exempel säger "Alexa, what’s on my schedule for today?”, hör Alexa vem det är som frågar och väljer rätt kalender för just den personen.

Alexa skills

En av de mest användbara funktionerna i Alexa är att den kan köra egna appar. Något som Amazon kallar för skills. I dagsläget finns det över 80 000 skills utvecklade både av Amazon och av andra utvecklare för att ge Alexa mer funktionalitet och fler användningsområden. Just utbudet och bredden av skills gör att Alexa är en så populär och mångsidig assistent. Precis som med appar finns det en stor bredd av skills från de mer seriösa, som ger dig nyheter, sportresultat, börskurserna, recept m.m., till de som är mest på kul, som olika Quiz, spel och den lustiga skillen Meow som pratar med din katt med jamanden. Några av de mest populära skillsen är till exempel:

 • Spotify
 • Uber
 • 7-minute workout
 • AccuWeather
 • Sveriges Radio (SR)

Det finns också många användbara skills för att styra enheter i ditt smarta hem och produktivitetsskills som går att använda i jobbet.För att lägga till en skill till din enhet går du bara in på Amazons sida för skills och klickar på ”Enable skill”. Vet du vad skillen heter kan du be din Echo-enhet att köra den direkt. I princip alla skills är gratis och nya funktioner tillkommer hela tiden.

Alexa och ditt smarta hem

Det går att få ut mycket nöje, underhållning och bekvämlighet ur Alexa, men eftersom det är en så populär och mångfacetterad lösning är det många produkter för smarta hem som är kompatibla med och enkelt går att styra via Alexa. Bland annat så går smarta enheter från Sonos, Google Nest, IKEA Trådfri, Philips Hue och WeMo att koppla samman med Alexa. Här är några andra enheter och tillbehör som fungerar ihop med Alexa:

 • D-Links smarta vägguttag
 • Rings övervakningskameror och videoringklockor
 • Arlos övervakningskameror
 • Nests övervakningskameror och termostater
 • iRobots robotdammsugare
 • Samsung SmartThings hub
 • Fitbit Charge
 • Acer Spin 5 laptop

Det är enkelt att ansluta dina smarta enheter till Alexa. Så här gör du:

 • Installera din smarta enhet (belysning, vägguttag, kamera etc.) och anslut den till samma nätverk som Alexa.
 • Öppna Alexa-appen och välj Add Device. Följ sedan instruktionerna för att koppla ihop enheten.

Lägga till egna skills

Det går även att lägga till enheter via skills. Då går du in i menyn och väljer Skills, hittar den skill som hör ihop med din enhet och klickar på Enable. Sedan kan du säga åt Alexa; ”Discover my devices” så hittas enheten automatiskt. Självklart går det att göra manuellt också. Fördelen med att installera enheten via skills är att din smarta pryl automatiskt kopplas ihop med ditt Amazon-konto.När den smarta enheten är installerad kan du döpa om den. Det här är bra om du har flera olika enheter i samma utrymme och de får samma namn vid installationen, tillexempel ”vardagsrumsbelysning”. Då går du in på Devices – Settings – Edit Name, och döper om dem till exempelvis ”lampan vid soffan”, ”belysning bakomTV:n” etc.En av de många skills som finns att lägga till är IFTT (If This Then That). Det vill säga den sida där man har samlat ett stort antal rutiner där flera funktioner kombineras. Exempelvis att man med ett enda kommando kan börja sin morgon med att slå på nyheterna, tända i hallen och aktivera det smarta vägguttaget där kaffebryggaren sitter inkopplad. Där går det att hitta massor med bra och effektiva rutiner för det smarta hemmet.

Fler funktioner och språk

Internationellt sett är Echo och Amazon Alexa en av de absolut vanligaste smarta högtalarna med digital assistent. Det här gör att det kommer allt fler smarta produkter kompatibla med Alexa, och utbudet av funktioner och skills ökar också snabbt. Det är som sagt bara en tidsfråga innan Alexa pratar svenska, och då kommer den nog att bli minst lika populär i de svenska smarta hemmen.

Teknisk support eller hjälp med Alexa

Ring oss på 077–466 60 60 eller besök vår supportsida för att få snabb hjälp.

Här lär du dig med om Alexa från Amazon, vad den assistenten har för funktioner och användningsområden samt hur du använder den för att styra ditt smarta hem.

Här lär du dig med om Alexa från Amazon, vad den assistenten har för funktioner och användningsområden samt hur du använder den för att styra ditt smarta hem.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.

Fler inlägg om

No items found.
No items found.