SmartBloggen
No items found.

Vad är Google Assistant och vad kan den göra?

Vad är Google Assistant och vad kan den göra?

En av de mest populära och användbara smarta funktioner som kommer nu är röststyrda digitala assistenter. Den stora fördelen med dem är att man kan styra dem med röstkommandon så att man slipper ta upp mobilen eller sätta sig vid datorn.De kan till exempel spela musik, svara på frågor, göra listor och scheman och inte minst styra enheterna i ditt smarta hem. När det kommer till att styra smarta hem-enheter är det vanligast att man utgår från en röststyrd assistent som är inbyggd i en smart högtalare. De vanligaste assistenterna i dag är Amazon Alexa, Google Assistant och Apple Siri. Här ska vi bekanta oss med Google Assistant, se vad den kan göra och hur man styr sitt smarta hem med den.

Det här är Google Assistant

Om du har en smartphone med Google-tjänster kanske du redan har stött på Google Now. Det är Googles motsvarighet till Apples Siri, det vill säga telefonens röststyrda assistent som du kan be ringa någon, spela musik eller svara på en fråga bara genom att ge ett röstkommando. Exempelvis: ”Hey Google, vem vann fotbolls-VM 1972, och med hur många mål?” Google Assistant är en vidareutveckling av Google Now, med den stora skillnaden att Assistant kan föra en tvåvägsdialog med användaren för mer komplexa uppgifter och förfrågningar. Google Assistant har också AI och maskininlärning som gör att den hela tiden lär sig utifrån dina behov och blir bättre på att lösa dem.Googles digitala assistent dök upp 2016 och utvecklas hela tiden med nya möjligheter och funktioner. Inte minst kan den fler språk än de andra assistenterna och nyligen började den förstå svenska.Förutom i mobilen finns Google Assistant även inbyggd i de smarta högtalarna Google Home och i andra enheter som kompatiblasmart-TV, -klockor och -displayer. Även flera biltillverkare planerar att integrera Google Assistant i sina fordon.

Det här kan Google Assistant

Google Assistant kan söka på internet, spela upp media, göra scheman och listor, ställa alarm, ändra inställningar på enheten och styra smarta enheter. Du säger "Okej Google" eller "Hey Google" för att aktivera assistenten och sedan det kommando du vill att den ska utföra. Här är några exempel:

 • Ringa och skicka SMS: ”Okej Google, ring brorsan”
 • Ta fram information: ”Okej Google, hur blir vädret under helgen”
 • Ställa alarm: ”Okej Google, väck mig kvart i sju i morgon”
 • Översätta: ”Okej Google, hur säger man ’den här baguetten är möglig’ på franska”
 • Underhålla: ”Okej Google, visa mig roliga kattklipp på YouTube”
 • Spela upp media: ”Okej Google, spela min playlist ”Träningslåtar” på Spotify”
 • Styra smarta enheter: ”Okej Google, sänk belysningen i vardagsrummet till 50 % och sätt på Netflix”

Google säger själva att deras assistent kan förstå över en miljon kommandon (här kan du se flera exempel). De hävdar också att assistenten inom kort kommer att kunna ta in information via enhetens kamera och känna igen föremål, få stöd för shopping och pengatransaktioner samt känna igen musik genom att lyssna på den. Det är uppenbart att Google satsar hårt på att utveckla sin assistent så mycket som möjligt.

Google Assistant och ditt smarta hem

Vill du styra prylarna i ditt smarta hem utgår du från någon av de smarta högtalarna i Home- serien där Google Assistant är själva hjärtat i högtalaren. I dag finns det massor med smarta enheter som är kompatibla med och går att ansluta till Google Home och Assistant för att styras via röstkommandon, exempelvis belysning, vägguttag, larm och övervakning, lås och kameror. Några av de kompatibla produkterna är:

 • Chromecast
 • Smart belysning från Philips Hue och LIFX
 • Säkerhets- och övervakningssystem från bland annat Logitech, Nest, D-Link, Arlo och Netgear
 • Fjärrströmbrytare och uttag från bland annat D-Link, Belkin WeMo och Trust ZigBee
 • iRobots robotdammsugare
 • Ikea Trådfri
 • Netatmos kameror, termostater och andra smarta prylar

Ett effektivt sätt att använda dina smarta enheter tillsammans med Google Home och Assistant är att skapa rutiner där flera funktioner kombineras. Du kan till exempel skapa en rutin för vad som ska hända när du går hemifrån på morgonen. Om du ger den rutinen röstkommandot ”Okej Google, nu går jag” så kan rutinen släcka alla lampor, slå av nyheterna, låsa dörren efter dig, slå på övervakningssystemet samt ge dig den aktuella busstidtabellen.Vill du veta mer om vad Google Home kan göra och hur du använder det i ditt smarta hem – läs gärna vårt inlägg om Google Home här.

AI lär av misstagen och utvecklar funktionaliteten

Det som verkligen skiljer Googles digitala assistent från de andra på marknaden är att den hela tiden lär sig om användaren och dess behov via artificiell intelligens och maskininlärning. Assistenten lär sig att skilja på röster och kan på så sätt ta fram personliga konton (t.ex. Spotify och kalender) och preferenser beroende vem i hushållet som pratar med den.Google Assistant är även mycket bra på språk och konversationer. Den förstår dig även om du uttalar något fel och den är suverän på flerstegskonversationer. Medan många andra assistenter behöver fullständig information i varje kommando eller fråga (”När föddes Frank Sinatra? Vilken är Frank Sinatras största hit? Vem var Frank Sinatra gift med?”) hänger Google Assistant med i konversationen och du behöver bara nämna Frank en gång, sedan förstår assistenten vem du menar. Det här gör Googles assistent till den förmodligen mest naturliga och lättanvända röststyrda assistenten på marknaden i dag. Vid blindtester har det visat sig att man inte märker att det är en digital bot man pratar med, utan tror att det är en riktig människa. Så pass bra är Google Assistant på att föra konversationer med användarna.Den här funktionen att hela tiden förbättra sig innebär att assistenten kontinuerligt blir skickligare på att utföra de uppdrag den får. Google satsar också mycket på att vidareutveckla assistenten i takt med att det dyker upp fler tjänster och kompatibla produkter, vilket ger användaren fler möjligheter att styra nya smarta produkter. Google Assistant kommer garanterat att förbli en av de stora aktörerna för att göra våra liv och hem smartare och mer bekvämt.

Teknikhjälp till Google Assistant

Ring oss på 077–466 60 60 eller besök vår supportsida för att få snabb hjälp.

Lär dig med om Googles röststyrda, digitala assistent - Google Assistant.

Lär dig med om Googles röststyrda, digitala assistent - Google Assistant.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.

Fler inlägg om

No items found.
No items found.