Android Pie - första intrycken, och vad är nytt egentligen?

Android Pie - första intrycken, och vad är nytt egentligen?

Google har släppt nya Android: Den heter Android 9.0 Pie

Google har (i aug 2018) lanserat den nya stora uppdateringen av Android och systemet finns för nedladdning. Det stora dragplåstret med Android 9 Pie är löften bättre artificiell intelligens (AI) - eller kanske mer funktionalitet som använder AI för att göra livet enklare för användaren.

Första intrycken, och vad är nytt egentligen?

Det allra första man ser är att gränssnittet i Android blivit betydligt mer färgglatt. Det finns dekorfärger i ikonerna, när man drar ner notifieringar från ovankanten med mera. Det finns dessutom mycket mer färg i de olika ikonerna när man besöker inställningsmenyn.

När man jämför detta med Android 8 kan man se att det äldre operativsystemet är mer grått och mer färg välkomnas. Tack vare det nya gränssnittet har det också, efter bara ett snabbt ögonkast, blivit lättare att kunna skilja menyernas val åt. Man kan många gånger tycka att det gråa temat kanske är snyggare än pastellfärger, men om man ser funktion och tydlighet före form är färgen bättre.

Helt övertygad kan man dock inte vara. Färgerna är förvisso behagligare men man kan inte komma ifrån att Android 8 har ett gränssnitt som upplevs som lite snabbare, mer pang på och direkt. Skillnaden är inte stor men som van användare av Android kommer man definitivt att märka av den.

Vad mer är nytt?

Man har gjort statusraden mer vänlig för flärpar. Många nya telefoner har flärp och ett operativsystem som fungerar för detta är troligen lite av ett måste i dag. Detta innebär att klockan numer sitter i det vänster hörnet och det är helt enkelt för att man vill få plats med flera ikoner på flärpens högra sida. Det känns inte helt vant att ha klockan där och det är inte lika smidigt att titta i det vänstra hörnet för att få reda på om mail eller andra meddelanden dykt upp.

Man kan hoppas på att detta kommer att gå att anpassa individuellt, eller att telefonen anpassar det automatiskt om flärp saknas. I dagsläget ligger klockan tyvärr fast Man kan också hoppas på att flärparna minskas i storlek eller försvinner helt. Man kan därför anta att detta problem är övergående.

Video (Eng.) Android P hands-on: Google’s most ambitious update. (The Verge)

Största ändringarna?

När man installerar Android Pie är de nya svepkontrollerna det allra mest uppenbart nya inom gränssnittet. De tre tidigare ikonerna har försvunnit och ersatts med en enda i mitten. Man kan i och med detta ta sig till startsidan med ett enkelt pet. Ett längre pet tar användaren till Google Assistans eller Google Home. Detta innebär att samma funktioner som innan fortfarande finns.Mittenknappen har också fått några nya funktioner. Man kan genom ett snabbt svep åt höger gå vidare till den senast aktiva appen, och om man håller in samt drar än längre åt höger kan man lätt och snabbt välja mellan flera av de aktiva apparna.

Även under inställningen batteri kan man direkt se några förändringar. Användaren kan nu se hur lång tid som gått sedan den senaste laddningen direkt, samt en uppskattning över hur lång tid som finns kvar. Nu ligger uppdelningen av batterianvändning per att samt grafen över telefonens batterianvändning separat.Man kan som användare också ställa in helt manuellt om man vill att telefonen ska vara i batterisparläge eller inte. Det finns också en helt ny funktion vid namn Adaptive Battery som med AI ska justera processor-och minnesanvändningen för alla de appar eller program telefonens användare allra oftast använder eller startar.

Dashboard samt App Timer är två av de allra mest omtalade funktionerna i den nya versionen av Android. Dessa appar samlar information om hur användaren använder telefonen, och de ger användaren också flera verktyg för att kunna begränsa funktioner i mobilen. Man kan också stänga av vissa appar med mera. Det är tänkt att apparna ska användas för att minska ner den digitala stressen och för den som har ögonen på appar som Facebook med mera flera timmar per dag kan denna funktion säkert vara bra.

Vad tycker användarna?

Man kan inte säga att detta operativsystem innebär enorma förbättringar. Det är definitivt ett steg mot rätt riktning. I dagsläget tycks operativsystemet inte fungera riktigt hundraprocentigt ännu. Launchern samt olika appar kraschar relativt ofta och om man vill dela skärmen kraschar telefonen varje gång. Man kan inte heller ställa in skärmdelningen som man vill.

Det kan troligen vara klokt att vänta ett tag med att installera och uppdatera till Android Pie tills dess att buggar med mera hunnit försvinna. Dessutom kan man med ett tags väntan också få möjlighet att ställa in telefonen mer efter eget tycke.

Hjälp att installera och uppdatera till Android Pie?

Smartify hjälper dig via mail, telefonsupport eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Google har släppt nya Android: Den heter Android 9.0 Pie

Google har släppt nya Android: Den heter Android 9.0 Pie

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: