Hur installerar man ett mesh-nätverk?

Hur installerar man ett mesh-nätverk?

För dig som bor i en stor bostad, eller som vill kunna ha sömlöst Wi-Fi i hela trädgården, räcker troligtvis inte routerns något begränsade räckvidd. Du kanske redan har testat signalförstärkare och nu letar du efter ett bättre alternativ. Då har du kommit rätt! Mesh-nätverk är den mest räckviddsförstärkande tekniken för Wi-Fi-nätverk. För att läsa mer om vad Mesh-nätverk är kan du ta en titt i vår blogg, där vi beskriver vad ett Mesh-nätverk är och i vilka fall man kan behöva ett.

Hur förstärker ett mesh-nätverk Wi-Fi-anslutningen?

I ett mesh-nätverk har du ett flertal noder som förstärker anslutningen. Målet med ett mesh-nätverk är oftast att förstärka anslutningen och att eliminera döda zoner. En av de viktigaste aspekterna av en installation av ett mesh-nätverk är därför var du placerar dina noder för optimal täckning. Huvudnoden är den som dina andra satellitnoder ansluter till, och den bör du placera i närheten av din router (då den kopplas in via sladd), men inte undangömd i en garderob utan i ett öppet utrymme.

Vad är en satellitnod och var ska man placera dem?

Satellitnoderna är de noder som enheter i hemmet ansluter sig mot. Istället för att ta sig hela vägen till din router behöver anslutningen nu endast ta sig till dessa satellitnoder. Var du placerar dem spelar därför stor roll. Det är värt att nämna att olika märken har olika räckvidd, så pratar gärna med en av våra experter innan du gör ditt val!När du har placerat ut dina noder kan du via mesh-nätverkets app se över signalstyrkan och utefter det arbeta med att få till en så optimal täckning som möjligt. Ett tips för de som bor i tvåplanshus är att placera två noder på nedervåningen respektive ovanvåningen så att de mer eller mindre ser varandra, eftersom de då de slipper att ta sig igenom väggarna.

Välj noder med LAN-port till spelkonsoler och Smart-TV

En annan sak som är värd att nämna är att enheter som en Smart-TV eller spelkonsol allra helst bör kopplas in via nätverkskabel, så placera noderna på ett sätt så att du enkelt kan koppla in en nätverkssladd i dem. De flesta satellitnoderna har nämligen åtminstone en LAN-port. Ifall du behöver mer än en LAN-port vid ett utrymme, exempelvis vid din TV kan det vara värt att se till så att den tillverkare du har valt kan leverera det.

Behöver du hjälp med installationen av ditt mesh-nätverk?

Medan det ofta går bra att installera sitt eget mesh-nätverk skadar det inte att konsultera med en expert först, och det är även praktiskt att få hela installationen utförd av ett proffs.

Smartifys tekniker är experter på nätverk och IT, så om du har några frågor är det alltid en god idé att prata med oss först.

Hur blir man av med döda zoner i bostaden? Så här installerar man ett mesh-nätverk!

Hur blir man av med döda zoner i bostaden? Så här installerar man ett mesh-nätverk!

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: