Hur snabbt internet behöver jag om jag ska göra mitt hem smartare?

Hur snabbt internet behöver jag om jag ska göra mitt hem smartare?

Wifi-6 – vad är det och varför behövs det i ett smart hem?

Har du upptäckt allt fler problem med din anslutning ju fler smarta enheter som har tillkommit i hemmet? Då är du inte ensam. Gamla routrar är inte optimerade för det antal smarta enheter som vi har i våra hem. Som tur är har Wifi-6, nästa generations Wifi, börjat programmeras in i routrar som redan nu säljs på marknaden. I grund och botten handlar det om snabbare uppkoppling, vilket i konkreta termer innebär att du får en teoretisk maxhastighet på 9,6 Gbps (jämfört med 3,5 Gbps i Wifi-5-routrar). Observera dock att hastigheten på din uppkoppling givetvis först och främst är beroende av det abonnemang som du har hos din internetleverantör, så kontrollera det innan du köper en ny router.

Ifall du aldrig har hört talas om en Wifi-6-router (eller Wifi-1, 2 eller 5) beror det antagligen på att det här sättet att benämna Wifi är relativt nytt. Tidigare har Wifi haft en betydligt mer obskyr benämning som endast de riktigt insatta förstod sig på. Att benämna Wifi på ett mer kundfokuserat sätt är ett smart drag av branschen då både vi som kunder får bättre koll på vad det är vi faktiskt köper, och tillverkarna kan på ett mer effektivt sätt marknadsföra sina produkter.

Varför behövs Wifi-6?

WiFi 6 Certified Logo

I början av 2018 meddelade Telia i en pressrelease att det genomsnittliga hemmet i Sverige har 12,7 uppkopplade enheter, vilket var betydligt högre än antalet genomsnittliga enheter i ett amerikanskt hushåll vid samma period (cirka 9 per hushåll). Och många experter menar att antalet uppkopplade enheter kommer öka exponentiellt under 2020-talet. Svenskarnas vilja att ligga i framkant vad gäller ny teknik är tydlig när man tittar på siffrorna; det blir ett klassiskt fall där utveckling föder utveckling. Behovet av fler smarta prylar leder till att behovet av bättre uppkoppling växer parallellt.

Vanliga problem i smarta hem

Alla hem är unika men många konstellationer ser trots allt relativt lika ut. Om vi tar en exempelfamilj som består av två vuxna och två tonårsbarn hamnar vi snabbt i en situation där bandbredden blir den mest omstridda resursen (ungefär som hur alla bråkade om fjärrkontrollen på 1990-talet). 16-åringen sitter och spelar Fortnite på datorn, 14-åringen tittar på Netflix, pappan sitter på den smarta motionscykeln med Spotify i högtalarna och mamman betalar fakturor på laptopen medan hon lyssnar på en podcast. Allt sker i harmoni fram tills det att 16-åringen förlorar matchen på grund av lagg, 14-åringen blir irriterad när Netflix börjar buffra, pappan blir förvirrad när motionscykeln slutar att mäta hans cyklande och mamman snopet tvingas mata in alla uppgifter igen efter att ha tappat uppkopplingen när fakturorna skulle betalas.

Samtidigt som det sker är det inte omöjligt att en smart dammsugare glider runt på golvet parallellt med den smarta gräsklipparen ute i trädgården. Många hem har även smart hemmasäkerhet och kameror som ser skillnad på familjen och okända personer, och den smarta tvättmaskinen surrar på i bakgrunden samtidigt som det smarta kylskåpet noterar att det snart behöver köpas mjölk.

Många familjer kan troligtvis, åtminstone delvis, känna igen sig i ovan nämna scenario. Familjens harmoni tycks stå i direkt anslutning till just anslutningens stabilitet. Faktumet att vi är så beroende av tekniken kanske framstår som skrämmande för vissa, men det som är mest skrämmande för oss är när Wifi-tekniken inte hänger med i utvecklingen! Vi svenskar har som sagt legat i framkant när det kommer till att skaffa smarta prylar till våra hem, men det är först nu som Wifi-tekniken börjar komma ikapp. Wifi-6 bidrar med mer än bara ökad maxhastighet. Det faktum att den teoretiska maxhastigheten går upp är givetvis bra men det bästa med Wifi-6 är att det har optimerats för att tillgodose bandbredd till många enheter samtidigt.

Hur mycket snabbare blir det egentligen med Wifi-6?

Med Wifi-6 följer ny teknik som hjälper nätverket att handskas med betydligt fler enheter samtidigt. Tekniken kallas MU-MIMO och OFDMA. MU-MIMO står för ”multi-user, multiple input, multiple output”, vilket redan används i äldre routrar men som nu får en ordentlig uppdatering. OFDMA är dock ny och står för “Orthogonal Frequency Division Multiple Access”, och innebär att en sändning kan skicka data till flera enheter samtidigt.

Wifi-6 låter helt enkelt routern kommunicera med fler enheter samtidigt och låter Wifi-uppkopplade enheter schemalägga ”check-ins” med routern. En metafor för detta skulle kunna vara att Wifi-nätverk tidigare fungerade som om postombud var tvungna att åka tillbaka och hämta post efter varje brevlåda. I och med Wifi-6 kan postombuden samla på sig all post från början och dela ut all post utan onödiga omvägar. Oavsett om du gillar metaforer eller inte är en sak säker; allt detta bidrar till stabilare uppkopplingar för samtliga enheter på nätverket.

Netgear Orbi Wifi 6.
Netgear Orbi Wifi 6.

Ifall du primärt använder en dator för att exempelvis titta på Netflix lär du inte märka så stor skillnad. Wifi-5 klarade av det minst lika bra som Wifi-6 och en ensam dator behöver ofta inte mer än vad båda dessa klarar av att ge. Det är först när fler enheter behöver samsas om uppkopplingen som du kommer att märka av en skillnad. Routrar med Wifi-5 och sämre börjar bli överväldigade när det kommer förfrågningar från många enheter samtidigt, vilket leder till att vissa enheter tappar uppkopplingen eller att hastigheten fördelas på ett osmidigt sätt. Det är just det problem som vi målade upp i scenariot tidigare i texten som Wifi-6 hjälper till att lösa, det vill säga en situation där det finns många anslutna enheter samtidigt som alla kräver relativt mycket bandbredd.

Uppgradera ditt hems infrastruktur

Ditt hems nätverk kan ses lite som hemmets infrastruktur. För att allt ska fungera så smidigt som möjligt behövs en stark infrastruktur och det är precis det du får när du uppgraderar till en Wifi-6-router. Hör gärna av dig till oss så pratar vi mer om hur du kan uppgradera ditt hem med den smartaste tekniken. Vi kan hjälpa dig både på distans och på plats!

Vad är Wifi-6? Vi reder ut begreppen och presenterar lösningen på vanliga problem i smarta hem.

Vad är Wifi-6? Vi reder ut begreppen och presenterar lösningen på vanliga problem i smarta hem.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.