Vad är egentligen molnet?

Överallt i media och på Internet läser man om "molnet" och det kan vara svårt att veta vad det egentligen betyder, så här försöker vi reda ut begreppet och vad det innebär. Med molnet menar man egentligen att man kör vissa tjänster via Internet centraliserat, oftast i stora datahallar hos stora internationella företag som Microsoft, Apple eller Amazon. Dom vanligaste tjänsterna som man brukar välja att köra i molnet är e-post, kalendrar, webbhosting, och det som har blivit vanligare för privatpersoner på sistone, lagring av data. Att lagra data i molnet har på senare tid blivit så billigt att man kan få nästan obegränsat utrymme till priset av ett USB-minne per år.

En av fördelarna med att använda molnet, för att t.ex. lagra sina filer, är att du bara betalar för det utrymmet som används. En annan fördel är att du själv slipper ansvara för dyra, och eventuellt krångliga backuplösningar, eftersom det ansvaret överlåts till den leverantören som har valts. Beroende på de abonnemang som erbjuds kan du köpa en fast mängd utrymme eller låta det växa medan man fyller på med filer. Dina filer ligger sedan säkert i stora datahallar med avancerade backuplösningar utan att du behöver oroa dig. Så länge du betalar såklart.

Här listar vi några av de vanligaste tjänsterna för att lagra filer i molnet tillsammans med några prisexempel.Google Drive

  • Upp till 15GB - Gratis
  • 100GB - 1,99 USD per månad
  • 1TB - 9,99 USD per månad

Amazon Cloud Drive

  • Obegränsat, endast bilder - 11,99 USD per år
  • Obegränsat - 59,99 USD per år

Apple

  • Upp till 5GB - Gratis
  • 20GB - 0,99 USD per månad
  • 1TB - 19,99 USD per månad

Det är stenhård konkurrens mellan företagen och priserna ändras hela tiden så gå in på länkarna ovan för aktuella priser.

Vill du ha hjälp med att sätta upp backuplösningar kan du alltid kontakta oss på Smartify! Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Överallt läser man om "molnet" och det kan vara svårt att veta vad det egentligen betyder, så här försöker vi reda ut begreppet och vad det innebär.

Överallt läser man om "molnet" och det kan vara svårt att veta vad det egentligen betyder, så här försöker vi reda ut begreppet och vad det innebär.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar