Så håller du dina barn säkra på Youtube

Så håller du dina barn säkra på Youtube

Google-ägda Youtube uppe i 1,8 miljarder inloggade användare per månad, enligt vd Susan Wojcicki (Det rapporterar engadget.com). Och bara användningen av Youtube på tv är nu uppe i 150 miljoner timmar om dagen, enligt uppgift.Aldrig har så många barn och unga i Sverige tittat på Youtube. Nätet är en självklar del av de flesta barns vardag, och många lär sig tidigt hur man gör för att söka och hitta information. Samtidigt finns det en risk att de stöter på otäcka klipp eller filmer som kan vara lika lättillgängligt för ett barn som Bolibompa.

Begränsat läge, och möjlighet att ta bort sitt YouTube-kontoDet begränsade läget är en valfri inställning man kan aktivera för att undvika att vuxet innehåll eller liknande visas för användaren själv, eller för andra i familjen.

Att lägga in begränsat läge i sin internetbrowser:

Innan du startar:
Det begränsade läget fungerar bara för en browser eller enhet, så du måste slå på det i varje browser du använder. Om flera profiler finns i browsern måste läget aktiveras för varje profil. Om man vill att läget ska låsas för alla som använder samma browser kan man låsa det begränsade läget.

Att aktivera begränsat läge:

Klicka på kontoikonen på sajten. Välj "begränsat läge". När dialogrutan öppnas kan du enkelt slå på eller av det begränsade läget.

Att aktivera det begränsade läget via mobilen:

Hur går man tillväga i en iOS app?

I det översta högra hörnet finns en kontoikon. Tryck på denna. Välj "inställningar", och sedan "filtrering för begränsat läge". Om man inte vill ha filtrering väljer man att stänga av det begränsade läget, men om en strikt filtrering önskas slås läget på.

Hur gör man i en Android app?

Logga in på YouTube kontot. Välj "inställningar" i menyn som finns längst uppe till höger. I inställningsmenyn väljs "generella inställningar" och där kan sedan det begränsade läget aktiveras.

I en iOS webbläsare:

Välj menyn, samt utökad meny i skärmens övre högra hörn. Väljs sedan "inställningar". Aktivera sedan begränsat läge.

I en Android webbläsare:

Logga in på YouTube kontot. Välj meny i övre högra hörnet. Klicka sedan på "inställningar", aktivera begränsat läge.När det begränsade läget väl har aktiverats kommer det att stanna så även om man loggar ut. Om en annan person loggar in till sitt YouTube konto kommer alltså det begränsade läget vara på fortfarande. Om man vill vara säker på att ingen kan ändra inställningen på mobilen är det bäst att aktivera det begränsade läget och sedan logga ut från kontot.

Att ta bort sitt youTube konto:

Det är relativt enkelt att ta bort sitt konto på YouTube.

  • Steg 1: Logga in på kontot som ska tas bort.
  • Steg 2: Klicka på användarnamnet i övre högra hörnet för att öppna en meny. Välj där "inställningar".
  • Steg 3: På den nya sidan väljer du "hantera konto" i menyn på vänster sida.
  • Steg 4: Ett par skrollningar längre ner finns en knapp som säger "stäng kontot".
  • Steg 5: Du kan välja att ange varför du vill stänga kontot, eller om så kan du hoppa över det. Klicka sedan på "stäng konto". YouTube kommer sedan att dubbelkolla att man verkligen vill stänga kontot. Du kommer också att informeras om att ingen kommer att kunna använda samma namn i framtiden till en annan YouTube kanal.
  • Steg 6: Klicka på "stäng konto" igen om du verkligen vill avsluta kontot.
  • Steg 7: En notis kommer att dyka upp och tala om att kontot har stängts och att du automatiskt kommer att loggas ut. Efter detta är kontot helt avslutat och man kan sedan inte logga in på det.

Aktivera eller inaktivera Begränsat läge läs mer på YouTube Support.

Hjälp med YouTube?

Smartify ger dig teknisk support via mail, telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser dina teknik problem på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Nätet är en självklar del av de flesta barns vardag, men där finns också en risk att de stöter på otäcka klipp och filmer

Nätet är en självklar del av de flesta barns vardag, men där finns också en risk att de stöter på otäcka klipp och filmer

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar