Social distansering utan social isolering – 5 tips för att liva upp videosamtalen

Social distansering utan social isolering – 5 tips för att liva upp videosamtalen

Bara för att vi gör allt vi kan för att följa råden att stanna hemma innebär inte det att vi inte kan fortsätta att vara sociala. Tack vare digital teknik har vi fler möjligheter än någonsin tidigare att undvika social isolering, trots att vi utövar social distansering.

Våra sociala liv är i normala fall lite av en utmaning. Att boka in en fika med en kompis kan ibland kännas som att man försöker boka en tandläkartid. ”Torsdag? Nej? Fredag? Passar inte? Onsdag mellan 15.45 och 16.00? Ok, då kör vi på det!” Och samma sak gäller för allt annat socialt; parmiddagar ska planeras med trerättersmiddagar och rätt vin till maten, och resan måste vara den där perfekta upplevelsen, annars känns semesterdagarna bortslösade.

Vad detta handlar om är antagligen FOMO, eller ”Fear of Missing Out”. Under coronakrisen har många, trots krisens allvar, känt sig mindre stressade. Antalet sociala alternativ har förminskats kraftigt, vilket har lett till att de sociala aktiviteter vi trots allt kan utöva blir betydligt mer avslappnade, och efterlängtade. För det finns fortfarande sätt att vara sociala! I detta inlägg har vi samlat 5 tips hur du kan utöva social distansering – utan att det ska leda till social isolering. För att allt detta ska fungera krävs givetvis bra Wi-Fi, så att hela familjen kan vara anslutna i harmoni utan att tappa uppkopplingen mitt under ett videosamtal eller under en spelsession.

Tips 1: Spela ett spel tillsammans

Om det finns en grupp människor som är väl förberedda på en pandemi så är det gamers. Men detta tips är inte till dem, det hade varit som att predika för redan frälsta. Istället riktar sig detta tips till dig som har tröttnat på att bara sitta och snacka med dina kompisar eller med din familj och vill göra det lite roligare. Och vad är roligare än sällskapsspel? Det finns hur många sällskapsspel som helst på internet, och du kan spela med andra helt gratis! Koppla upp er i ett gruppsamtal och börja sen spela ett av dessa spel:

1. Monopol

Familjeklassikern Monopol är för vissa ett spel de svurit att aldrig spela igen, medan det för andra är något de alltid ser framemot när det vankas Jul eller Påsk. Man kan utan problem spela Monopol på nätet, och en intressant aspekt av att spela på nätet är att spelet faktiskt spelas med de riktiga reglerna för en gångs skull.

2. Alfapet

Alfapet är en annan klassiker. Detta spel är mer för ordkonstnärer och kan även det enkelt spelas på nätet.

3. Cards Against Humanity

Cars Against Humanity är ett sällskapsspel där man med hjälp av kort parar ihop olika meningar för att skapa de roligaste, dråpligaste eller mest uppseendeväckande meningarna man kan föreställa sig. Beroende på hur högt i tak det är i din familj passar detta spel kanske bättre tillsammans med vänner snarare än med familjen, men alla är vi olika!

4. Mario Kart Tour

För nostalgikern och för de som är sugna på att spela något lite mer intensivt än Monopol och Alfapet. I Mario Kart Tour åker ni runt med Mario och hans vänner till alla möjliga städer och länder i världen, vilket innebär att du utöver det roliga spelet även kanske kan tillfredsställa en liten del av reslusten.

5. Charader

Denna klassiker behöver ingen länk. Fixa bara ihop ett dokument med meningar eller ord och rotera sen vem som är lekledare. Att spela charader över videosamtal kan vara en perfekt isbrytare som snabbt får er att glömma att ni sitter framför datorn.

Tips 2: Träningspass

Att gå till gymmet känns inte lika lockande länge, och ifall man ska utöva social distansering är det troligtvis inget man kan rekommendera. De goda nyheterna är att du inte behöver ett hemmagym för att få till lite träning i hemmet. Gymlivet.com har skapat en lista över de 10 bästa övningarna du kan göra hemifrån utan redskap med allt från knäböj och armhävningar till benlyft och rygglyft. Vet du redan hur du ska göra för att träna hemma men har svårt att motivera dig själv att sätta igång när du inte har en fysisk plats att åka till? Många gym erbjuder online-pass på sina hemsidor. Här är en lista över ett par gym som erbjuder online-pass:

Formtoppen. På Formtoppens hemsida har de lagt upp olika övningar som du kan göra hemifrån, och övningarna är prydligt kategoriserade efter träningstyp och hur lång tid de tar.

Sats. Sats erbjuder 16 utvalda träningspass som kan köras helt utan tillbehör, och har även mycket mer innehåll som du kan ta till dig med allt från information om träningsprogram till yoga-övningar.

Nordic Wellness. Nordic Wellness har även de samlat olika program som kan köras i hemmet. Bland annat har de många olika yoga-program, som Yoga Enkel, Mama Yoga och Mama Gravid.

Tips 3: Titta på film tillsammans

Saknar du känslan av att gå på bio? Har det varit svårt att arrangera filmkvällar tillsammans med kompisgänget? Som tur är finns det även digitala alternativ här! Den mer ”analoga” versionen av en digital filmkväll är att man bestämmer en film att titta på och sen trycker på play samtidigt, men det finns betydligt mer smidiga alternativ! Med exempelvis Netflix Party kan ni koppla ihop er flera stycken till samma stream, och ni kan dessutom kombinera det med en videochatt så att ni kan sitta och skämta om den roliga B-filmen, eller se varandras ansiktsuttryck när det blir som läskigast i skräckfilmen.

Tips 4: Ät middag med familj eller vänner

Ett begrepp som existerade redan innan coronakrisen var ”Social eating”, ett fenomen där folk som livestreamade sig själva åt mat tillsammans med de som tittade på streamen. Istället för att titta på en främling som äter kan man ta detta koncept och göra det till något man gör med familjen eller vännerna. Sätt upp datorn vid middagsbordet och låt dina föräldrar eller dina vänner sitta med på middagen. Om ni vill vara extra ambitiösa kan ni även laga maten tillsammans. Se bara upp så att det inte kommer köttfärssås på datorn!

Tips 5: Ta en fika

Om du som många andra just nu jobbar hemifrån istället för att sitta på kontoret känner du säkert av att bristen på kollegor gör att det sociala livet fått en smäll. Istället för att sitta framför datorn och jobba hela dagen, och kanske ta en paus framför YouTube, kan du boka en fika med en kollega eller kompis.

En mer social digital framtid

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att inte känna dig socialt isolerad under dessa märkliga tider. Och kanske finns det något gott som kan komma ur detta. Nu när vi blir allt bättre på att umgås digitalt kanske vi kan bli bättre på att hålla kontakten med vänner och familj som befinner sig på andra platser i världen.

Behov av teknisk hjälp?

Vi erbjuder telefonsupport och rikstäckande teknisk support i hemmet, med RUT-avdrag, och på arbetsplatsen. Boka en Smartify-tekniker online eller ring oss på 077-446 60 60.

Social distansering utan social isolering. Så här gör du för att hålla kontakten med familj och vänner under coronakrisen.

Social distansering utan social isolering. Så här gör du för att hålla kontakten med familj och vänner under coronakrisen.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.