Lys upp tillvaron med smart belysning

Lys upp tillvaron med smart belysning

Smart belysning är praktiskt, tryggt, stämningsfullt och energibesparande. Här är de smarta prylarna som lyser upp ditt hem på helt nya sätt.

Våra hem blir allt smartare och allt fler av våra prylar kan samverka och styras via appar, röstkommandon, smarta assistenter m.m. En av de mest användbara av de nya möjligheterna är smart belysning. Det är mer än bara ett praktiskt sätt att tända och släcka lampor; smart belysning kan användas till att passa olika situationer, öka säkerheten, spara energi, höja välmåendet, förhöja stämningen till fester, filmer och spel, och mycket mer.

Här går vi igenom vad smart belysning är, vad den kan göra och hur man kommer igång.

Så fungerar smart belysning

Det som gör den belysningen smart är att den kan styras trådlöst på flera olika sätt. Till exempel via appar i telefonen, sensorer, hemmanätverk och smarta assistenter som Google Home, där uppkopplade prylar kan styras med röstkommandon och rutiner. Det går att göra mer än att bara tända och släcka, smarta lampor kan även dimmas, ändra ljustemperatur och färg, samt styras efter olika scheman, till exempel tändas och släckas medan man är bortrest för att lura inbrottstjuvar, sakta öka ljusstyrkan på morgonen för ett mjukt uppvaknande m.m. Kort sagt så ger smart belysning oss möjligheten att påverka inredning, stämning, trygghet och välmående.Här är några av de saker du kan göra med smart belysning:

  • Styra belysningen trådlöst. Om du precis har lagt dig och ser att du har glömt att släcka i hallen kan du använda en app eller ett röstkommando för att slå av ljuset utan att behöva stiga upp. Du kan även säga åt belysningen att dimma ned till 25 % för en mysig stämning om du ska se på film, eller ha en rörelsesensor i badrummet som automatiskt tänder om du behöver gå dit mitt i natten.
  • Styra belysningen utan att vara hemma. Till exempel kolla att du verkligen släckte i köket när du gick eller tända på uppfarten och i hallen när du är på väg hem.
  • Schemalägga belysningen. Till exempel att lamporna sakta dimmas upp när det är dags att stiga upp eller att all belysning slås av de tider ingen är hemma på dagarna.
  • Ändra färg och ljustemperatur. Till exempel lysa upp tv-rummet i blått och gult när det är landskamp eller välja en ljustemperatur som främjar koncentrationen om du ska jobba eller plugga.
  • Gruppera lampor och skapa olika ljusinställningar. Till exempel ett läge för fest där färger skapar stämning och ljuset kan styras i takt med musiken och en annan mjukare och mer uppiggande inställning till frukosten.

Så kommer du igång med smart belysning

Det är enkelt att komma igång eftersom allt som behövs redan finns i de flesta hem. Smarta lampor har samma standardsocklar som vanliga lampor så det är bara att skruva i dem där du vill att de ska sitta. Det andra du behöver är ett wifi-nätverk.Det finns några olika tillverkare och lösningar på marknaden som fungerar på olika sätt. Den största och mest kända är nog Philips och deras Hue-system. I det ingår en stor mängd olika smarta belysningslösningar, från glödlampor och ljuslister till sensorer och utomhusbelysning. Hue-systemet kräver en hubb (Hue Bridge) som ansluter systemet till din router men den ingår i de olika startpaketen. Andra lösningar går att koppla direkt till ditt wifi-nätverk. Vilken lösning som passar dig bäst beror på vad du vill kunna göra med den.När de smarta lamporna väl är på plats så laddar du ner den app som behövs för att kontrollera dem. De flesta lösningar för smart belysning är kompatibla med virtuella assistenter för smarta hem, som Google Home. Då kan du styra belysningen med röstkommandon.

(”Hey Google, släck i köket och tänd i vardagsrummet till 50 %”)

Det finns även en rad med tredjepartslösningar och appar som kan bidra med ännu fler funktioner, till exempel att synka ljuset med musik och underhållning. Lamporna kan blinka i takt med musiken på fester eller följa det som händer i filmen eller spelet och exempelvis lysa upp rummet i rött när något exploderar på skärmen. Det lyfter underhållningen till helt nya nivåer. Det går även att koppla ihop den smarta belysningen med GPS:en på din telefon så att lamporna tänds när du är på väg hem. Ett tips är att kolla in den fria webbtjänsten IFTTT (If This, Then That) där det finns massor med smarta och användbara hemintegrationer kompatibla med den smarta belysningen, Google Home och andra komponenter i ditt smarta hem.

Idéer på praktiska och roliga saker du kan göra med smart belysning

  • Visste du att det är skillnad på ljus och ljus? Vår biologiska rytm styrs av ljuset och dess färgtemperatur. Dagsljus har en kallare blå färgtemperatur som gör oss vakna och koncentrerade, medan det varmare gula ljuset får oss att slappna av. Många smarta lampor har funktioner för att ändra ljustemperatur efter behov. Du kan till exempel styra ljuset till det kallare spektrat när du behöver vara pigg och koncentrerad och välja en tidpunkt på kvällen när det ska gå över till en mer avslappnande ton innan läggdags. Eller använda belysningen som en väckarklocka som skonsamt simulerar soluppgången.
  • Känns badrumsbelysningen som att stirra rakt in i solen när du behöver gå dit mitt i natten? Styr belysningen så att badrummet bara lyser på några procent under nattimmarna så blir det en mysigare upplevelse.
  • Spara ström genom att styra belysningen via rörelsesensorer och scheman. Inga fler lampor som råkar glömmas på av misstag.
  • Har du en smart termostat/termometer? Synka den med en smart lampa som kan visa hur kallt eller varmt det är ute med olika färger.

Vill du lära dig mer om det smarta hemmet?

Smartify ger dig snabb teknisk hjälp till dig (eller dina omgivning) via telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Här går vi igenom vad smart belysning är, vad den kan göra och hur man kommer igång.

Här går vi igenom vad smart belysning är, vad den kan göra och hur man kommer igång.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.