Hur skapar du ett sammanhängande smart hem?

Hur skapar du ett sammanhängande smart hem?

Hur får du till ett smart hem som är lätt att använda, skapar bekvämlighet i vardagen och som passar just dig? Antalet smarta enheter blir fler och fler och risken finns att man samlar på sig enheter som inte passar perfekt tillsammans. Därför finns det en distinktion mellan smarta enheter och smarta system. Istället för att fokusera på smarta enheter kan det därför vara en bra idé att fokusera på ett smart system.

Vad är ett smart system?

Ett smart system är en övergripande central som kontrollerar alla dina smarta enheter. Det finns ett flertal sådana system på marknaden, exempelvis från Amazon, Google och Samsung. Det är helt enkelt en enhet för dina enheter, ett system som gör det enklare att använda sig av många smarta enheter samtidigt. Om du vill ha fler smarta enheter i ditt hem än bara en smart-TV är det en bra idé att investera i ett smart system, då det annars kan bli onödigt krångligt att kontrollera alla enheter i hemmet.

Vad ingår i ett smart system?

För att ett smart system ska fungera optimalt krävs ett par enheter som kopplar samman allting. För att förklara processen så konkret som möjligt kan vi ta Samsungs SmartThings som ett exempel.

Hub

Alla smarta system har en hub, vilket är själva utgångspunkten, eller hjärnan, i ditt smarta hem. Du får via hubben full tillgång till alla smarta enheter via en app på din telefon, eller surfplatta, och kan där skapa olika scenarier för att få full kontroll över hemmet. Du kanske vill att temperaturen ska sänkas eller höjas beroende på hur många som befinner sig i hemmet, eller att lamporna ska stängas av och på under specifika tider när du är på semester.

Sensorer

Om hubben är hjärnan är sensorerna nervsystemet. Smarta sensorer är en viktig del i ett smart hem då de registrerar förändringar i omgivningen, till exempel rörelser, vibrationer, temperatur och så vidare. Det innebär att du kan ställa in så att lamporna tänds när du går in i ett rum eller att de släcks när du lämnar huset. Man kan se det som att sensorernas uppdrag är att automatisera det smarta hemmet, så att du slipper gå in i appen och kontrollera allt manuellt.

Kontakter och knappar

Ett smart system behöver kontakter och knappar för att du ska kunna koppla in dina smarta enheter och styra dem utan att använda en app. SmartThings knappar kan placeras var som helst, vilket ökar bekvämligheten i hemmet, och låter dig programmera den för tre olika funktioner som du styr genom att antingen trycka, dubbeltrycka eller hålla nere knappen.

Hur installerar man ett smart system?

Det finns två delar i en installation av ett smart system. Vanligtvis börjar man med att koppla in alla enheter och se till så att de fungerar fysiskt, men den viktigaste delen handlar om hur man konfigurerar enheterna. Den processen kan kräva en del ansträngning och experimentering innan du får till det precis så som du vill ha det. Vi på Smartify är experter på smarta system och hjälper mer än gärna till för att du ska få det smarta hem du drömmer om. Kontakta oss!

Behov av teknisk hjälp?

Vi erbjuder telefonsupport och rikstäckande teknisk support i hemmet, med RUT-avdrag, och på arbetsplatsen. Boka en tekniker online eller ring oss på 077-446 60 60.

Vad är ett smart system? Läs vårt inlägg för att se hur ditt smarta hem kan bli mer effektivt.

Vad är ett smart system? Läs vårt inlägg för att se hur ditt smarta hem kan bli mer effektivt.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.