Digitalt dörrlås - Lås upp med mobilen

Digitalt dörrlås - Lås upp med mobilen

Att behöva hålla reda på nycklar och portkoder börjar kännas ganska omodernt när allt fler smarta tekniska lösningar för dörrlås har börjat dyka upp på marknaden. En av de mest populära är Yale Doorman, men det finns också andra alternativ som Danalock, Glue Lock, Z-wave och August. Vad många undrar är hur säkra dessa smarta lås är och vad försäkringsbolagen säger angående inbrottsskyddet. En annan fråga är hur svåra smarta lås är att installera och vilka märken som presterat bäst. Det och mycket mer ska vi nu titta närmare på.

Kort om hur smarta lås fungerar

Smarta lås är elektroniska lås som kan styras på flera olika sätt. Nuförtiden är den vanligaste metoden att de styrs med en app i telefonen. Alla familjemedlemmar kan sedan använda sin telefon och enkelt låsa upp dörren. De kan också ha andra funktioner som att du kan ställa in tidsbegränsade koder. Genom att sedan ge denna kod till en hantverkare eller dylikt kan de få behörighet medan du är borta. När tiden för koden går ut kommer den inte längre kunna användas för att låsa upp dörren.

Eftersom ett smart lås är uppkopplat är det möjligt att styra det på distans. Kanske behöver din granne få tillgång? Inga problem med ett smart dörrlås. Via mobiltelefonen på jobbet kan du ge grannen tillträde. En av de största fördelarna är att slippa all nyckelhantering. Om en nyckel kommer på villovägar krävs låsbyte, vilket man slipper med smarta lås.

Säkerhet och försäkring

Likt andra produkter finns det både bra och dåliga smarta lås. Ett tips är att utnyttja stöldskyddsföreningens söktjänst för vilka produkter de anser uppfylla säkerhetskraven. En del modeller kräver ingrepp i dörren. Allra bäst är att kolla med ditt egna försäkringsbolag att de godkänner det smarta dörrlås du tänkt införskaffa. Det är ett klokare val än att köpa in ett lås, installera det och sedan upptäcka att försäkringsbolaget har invändningar.

Val av tillverkare och installation

Yale Doorman anses vara ett beprövat varumärke och tillverkaren samarbetar med flera av Sveriges ledande larmbolag. Nackdelen är att de kräver tilläggstjänster och abonnemang för att fungera optimalt.

Assa Abloy är ett annat val, de köpte upp låstillverkaren August och erbjuder deras smarta dörrlås.

En lösning som blivit allt populärare är Glue Smart Lock. Glue lock är ett smart lås från Sverige, de har en modern, snygg design och en användarvänlig app.

Välj rätt lås till hemmet, villan, lägenheten

Smartify kan guida dig rätt så att du äntligen kan få ett smart dörrlås i hög kvalitet som är riktigt bekvämt att använda. Hör av dig till oss om du vill ha installationshjälp eller hjälp med din hemelektronik. Det spelar ingen roll var eller när, vi ger support på plats eller telefon. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Hur säkra är smarta lås, vad säger försäkringsbolagen, är de svåra att installera och vilka märken presterar bäst?

Hur säkra är smarta lås, vad säger försäkringsbolagen, är de svåra att installera och vilka märken presterar bäst?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar