Vad är SIM-kort och hur funkar det?

Vad är SIM-kort och hur funkar det?

Har du någon gång hanterat en mobiltelefon så har du säkerligen hört talas om SIM-kort, men vad är det egentligen för något? Enkelt uttryckt kan det beskrivas som ett litet kretskort som fungerar som en mellanhand mellan din mobiltelefon och ditt telefonbolag. Det är SIM-kortet som gör det möjligt för din mobiltelefon att kommunicera med de mobilantenner som tillhandahålls av det telefonbolag där du har ditt abonnemang. SIM-kort sitter också i iPads och surfplattor, och fyller samma funktion där.SIM står för Subscriber Identification Module, vilket fritt kan översättas till Identifikations Modul för Abonnenter. Förutom att SIM-kortet möjliggör kommunikation innehåller det också det mest grundläggande delarna av din användardata. Det innehåller information som ditt telefonnummer och data som låter ditt telefonbolag identifiera just ditt abonnemang, vilket avgör hur mycket det kostar när du ringer eller skickar SMS.Eftersom SIM-kortet identifierar dig som kund är det också det som gör det möjligt för dig att byta mobiltelefon utan att du samtidigt behöver byta mobilabonnemang. Du flyttar helt enkelt SIM-kortet från din gamla mobil till din nya och fortsätter att ringa för samma kostnader och villkor som gäller i ditt abonnemang.

Du får ett SIM-kort när du skaffar ett mobilabonnemang

Ett SIM-kort är inte någonting som du behöver införskaffa separat. När du tecknar dig för ett nytt mobilabonnemang så kommer operatören att skicka ett nytt SIM-kort till dig som du sen får sätta in i din mobiltelefon själv.

Hur du gör för att ta ur och sätta in ditt SIM-kort

Exakt hur du gör för att byta SIM-kort varierar något beroende på vilken telefon eller surfplatta du har. Men skillnaderna mellan de olika enheterna är oftast hårfin. Exakt var du hittar SIM-kortet kan till exempel variera. De två vanligaste alternativen är att du hittar SIM-kortet antingen i en mindre springa på sidan av din telefon eller surfplatta, alternativt sitter det i en liten metallbygel bakom batteriet i din enhet.Vad är SIM-kort och hur funkar det (Eng.).

Du kan enkelt kolla vad som gäller för just din enhet genom att titta i instruktionsboken. Alternativt kan du leta efter en mindre springa på sidan av enheten. Det enda verktyget du behöver för att kunna ta ut eller sätta i ett SIM-kort är vanligtvis inte mer än ett vanligt gem eller liknande långsmalt och hållfast föremål.

Om SIM-kortet sitter i en springa på sidan av din enhet

  • Stäng av mobiltelefonen eller surfplattan.
  • Använd ett gem eller liknande smalt föremål och pressa in i hålet bredvid springan där SIM-kortet sitter för att knuffa ut den bricka som håller det.
  • Ta ut SIM-kortet.
  • Följ ovanstående steg för den enhet där du vill stoppa i ditt SIM-kort. Stoppa i SIM-kortet och starta upp enheten.

Om SIM-kortet sitter under batteriet i din enhet

  • Se till att enheten är avslagen.
  • Ta försiktigt bort baksidans skal.
  • Lyft bort batteriet genom att försiktigt knuffa på det nedifrån och lyfta upp det.
  • Under batteriet hittar du den metallbygel som håller SIM-kortet. Stoppa i ditt nya SIM-kort eller lyft ur det gamla.
  • När du stoppat i ett SIM-kort, lagt dit batteriet och satt på skalet igen så kan du sätta på enheten.

Behöver du hjälp med tekniken?

Smartify ger dig snabb teknisk hjälp till dig (eller dina omgivning) via telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Har du någon gång hanterat en mobiltelefon så har du säkerligen hört talas om SIM-kort, men vad är det egentligen för något?

Har du någon gång hanterat en mobiltelefon så har du säkerligen hört talas om SIM-kort, men vad är det egentligen för något?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.