Rensa hårddisken och mobilen

Du har kanske lagt märke till att datorn och mobilen fungerar långsammare ibland? Att dina sökningar på internet och uppladdningar av olika program tar extra lång tid, i så fall behöver din enhet rensas. Det kan du göra på egen hand, men har du aldrig gjort det tidigare kan det kännas osäkert.Därför ska du nu få stegvis instruktioner som du enkelt kan följa, men innan du börjar är det viktigt att komma ihåg att olika enheter reagerar på olika sätt, och att resultatet av rensningen därmed kan variera.

Instruktioner för rensning av dator

Din dator sparar löpande information om det du söker, lägger in, laddar upp och så vidare. I datorn finns en webbläsare, vars enda uppgift är att lagra information om de webbplatser du har klickat in dig på. Olika webbläsare har olika stort lagringsutrymme, som i detta sammanhang benämns det som minne. Som exempel kan vi ta Windows vars webbläsare har mycket stor kapacitet att lagra mängder med information i minnet.När du rensar din hårddisk (på engelska HDD = hard disk drive), som är den funktion som möjliggör lagring, frigörs en massa minne vilket innebär att du är fri att ladda ner bilder, appar och söka information på internet i princip obegränsat ett långt tag till. Tills det är dags för nästa rensning, eller när du ska göra dig av med enheten på ett eller annat sätt.

Det finns en hel del gratisprogram som sköter det mesta av rensningen åt dig per automatik. De kan radera en stor mängd data (information) och kan återställa systemet till sitt ursprungliga läge. Tänk bara på att alla dina sparade filer och uppdateringar försvinner för gott, och att enhetens (i detta fall datorns) standardinställningar återställs.

  • Windows 8 och 10 innehåller verktyg som kan användas för att säkert radera samt återställa ditt operativsystem. När du använder sådana verktyg brukar enheten fråga om du önskar återställa enhetens ursprungliga fabriksinställningar. På den frågan kan du tryggt svara ja.
  • Om du har en dator med en äldre version av Windows, exempelvis Windows 7, finns det tyvärr ingen funktion för automatisk radering. I det fallet krävs ett särskilt program anpassat för att klara uppgiften. Det finns en hel del program du måste betala för, men också många gratisprogram som fungerar alldeles utmärkt.

Instruktioner för rensning av mobiltelefon

Likväl som datorer behöver rensas behöver även mobila enheter såsom mobiltelefon och surfplatta rensas regelbundet. Fördelen är att det är något enklare att rensa en mobiltelefon än en dator. Glöm inte att enheten (mobilen, plattan) behöver laddas innan du börjar med rensningen. Alternativet är att låta den vara ansluten till ett eluttag medan du arbetar.Även mobiltelefoner och plattor skiljer sig åt när det gäller utformning och innehåll, i synnerhet Androidtelefoner. Rekommendationen lyder därför att läsa instruktioner för återställning av enheten på leverantörens hemsida. Det gäller för såväl Android- och iOS-enheter.När det gäller enheter med iOS (iPhone, iPad och iPod Touch) kan du generellt sett följa nedanstående instruktioner oavsett modell:

  1. Klicka på Inställningar och välj Allmänt
  2. Välj sedan Radera allt innehåll
  3. Fyll i lösenord om detta efterfrågas, följ sedan vidare instruktioner
  4. Avvakta under tiden återställningen sker (detta kan ta flera minuter)

Automatiska funktioner

Det går att ställa in de flesta enheter så att du får en varning om diskutrymmet (minnet) börjar bli fullt. Du kan också schemalägga optimeringen så att den till exempel sker nattetid när du kanske inte använder mobilen eller datorn (detta kan göras i princip i alla enheter).

För att radera onödiga program (appar som du inte längre använder eller som tar för mycket minne) klickar du återigen på Inställningar - välj sedan Allmänt och sedan Radera program.

Du kan även inaktivera automatisk uppstart av så kallade "Launch Agents", som kan beskrivas som program i programmet som öppnar sig per automatik vid varje inloggning. Ytterligare en automatisk funktion som kan vara bra att aktivera är Regelbunden omstart av enheten. Detta gör du enkelt på egen hand.

Du bör rensa surfhistoriken och papperskorgen ofta, och flytta alternativt ta bort foton, musik, dokument och widgets* regelbundet. Oftast kan du sköta detta genom att Klicka på Inställningar och sedan välja Historik. Därefter väljer du Ta bort webbinformation. Detta ser ungefär likadant ut i alla webbläsare.I videon nedan kan du se hur du renar din PC

En widget* (på engelska window gadget) kan förklaras som ett slags fönster som fungerar som enhetens grafiska användargränssnitt. Men vad betyder det?Jo, en widget (även kallat gadget) är ett fönster/en ny flik som har förmågan att själv uppdatera sig och visa sig på skrivbordet eller i din mobila enhet, utan att du hela tiden måste aktivera den. De widgets du väljer att lägga på skrivbordet ser i princip likadana ut som övriga ikoner, förutom att de har ett något annorlunda gränssnitt. Det är helt i sin ordning.

Exempel på vanliga widgets är klocka, kalender, batterimätare, anteckningsblock, e-post, foto med flera. Widgets fyller därmed en funktion och är både användbara och praktiska: du kan till exempel ha med en digital kalender vart du än går, du kan hålla koll på tiden, kolla väderprognosen, ställa klockan för att vakna och mycket mer.Lycka till med dina framtida återställningar!

Verkar det krångligt?

Hos Smartify kan du få teknikhjälp via telefon eller hembesök. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Du har kanske lagt märke till att datorn och mobilen fungerar långsammare ibland?

Du har kanske lagt märke till att datorn och mobilen fungerar långsammare ibland?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.