Gör din stulna smartphone obrukbar

Gör din stulna smartphone obrukbar

Om du blir av med din smartphone är det lätt att bli orolig över att bilder och information på telefonen hamnar i fel händer, eller att telefonen kommer att säljas vidare. Vad alla inte vet är att detta i många fall kan undvikas genom att använda en funktion för att spärra eller återställa telefonen via Internet.En funktion som gör telefonen obrukbar finns faktiskt redan inbyggd i alla Iphones, Samsung och telefoner med Windows Mobile, och går att använda genom några enkla steg. Att spärra din stulna smartphone gör inte bara att informationen på den förblir säker, det har också lett till att denna typ av stölderna har sjunkit med mellan 16 och 40 procent i flera städer.Såhär gör du för att kunna spärra din stulna eller borttappade telefon.

  • Iphone — Logga in på Icloud.com och gå till ”Hitta min Iphone” där du kan välja att sätta din telefon som borttappad. Härifrån kan du även radera hela din Iphone. Detta kan även göras via en annan Iphone eller Ipad med applikationen "Hitta min Iphone". Notera att du först måste ha aktiverat Hitta min Iphone i telefonen för att det ska fungera. Öppna Inställningar och klicka sedan på Icloud där du aktiverar "Hitta min Iphone". Klicka här för mer information från Apple (på engelska).
  • Samsung — För att se om din Samsung-telefon stödjer spärrfunktionen går du till ”Inställningar” i telefonen och sedan ”Säkerhet”. Om telefonen går att låsa finns det en inställning som heter ”Hitta min mobila enhet”. Instruktioner för hur du aktiverar möjligheten att spärra telefonen kan du hitta här.
  • Windows Mobile — Instruktioner för att använda funktionen på Windows Mobile hittar du här.

Om telefonen blev stulen eller borttappad är det viktigt att ändra lösenord till din mail,  ditt Facebook-konto och andra viktiga tjänster som du använde på telefonen. Anmäl den även som stulen till både polis och din operatör.Tyvärr kräver vissa av dessa funktionerna att man tänker efter före. Därför det är bra att försöka ha koll över telefonen och att dess inställningar. Se även till att du har en aktuell säkerhetskopia som du kan använda att återställa med om det värsta skulle hända.

Behöver du hjälp med tekniken?

Har du frågor kring säkerhetskopiering, återställning eller inställningar på just din smartphone kan du boka tekniksupport med RUT-avdrag från Smartify.

Om du blir av med din smartphone är det lätt att bli orolig över att bilder och information hamnar i fel händer, eller att telefonen kommer att säljas vidare…

Om du blir av med din smartphone är det lätt att bli orolig över att bilder och information hamnar i fel händer, eller att telefonen kommer att säljas vidare…

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar