Bättre bärbar batteritid

Om du använder en bärbar dator när du är ute och reser eller i jobbet så vet du hur medveten man kan vara om batteritiden. Kommer batteriet att räcka hela vägen?Datorers batteritider har blivit bättre med tiden, men väldigt länge tid hade nästan alla datorer en kapacitet mellan två och fyra timmar. Idag finns det bra datorer med mer än åtta timmars batteritid vid normal användning och det är toppen, men oavsett vilken dator du har kan du tjäna allt från en kvart till flera timmar i användbar datortid med de här tipsen.

Låt datorn vila

2015-07-13 14.38.38 DSC04499 Monday__2k_hi

När man sitter och stirrar på en skärm och den plötsligt slocknar är det lätt hänt att man petar till tangentbordet bara för att väcka den igen, men datorn har en poäng: Datorn hade inte fått några nya uppgifter på flera minuter, givetvis försöker den ta en tupplur. Låt den göra det istället för att väcka den i onödan, så håller batteriet längre.

Stäng locket

När man stänger locket på en bärbar dator går den i vila direkt. Det kanske känns fånigt att fälla upp och smälla igen sin dator upprepade gånger när man sitter på tåget framför folk som undrar vad man håller på med, men det sparar massor med ström. För varje kvart locket är stängt kan du använda datorn en kvart längre när du öppnar den igen. Den största strömslösaren är egentligen när du har datorn igång framför dig även om du inte direkt använder den. Du kan kolla Facebook senare. Titta ut genom fönstret en stund istället, så att du har ström kvar när du behöver den.

Tona ner skärmen

Att släcka skärmen är en enorm strömbesparing, men funkar inte om man försöker läsa eller se en film. Försök att skruva ner skärmens ljusstyrka så att du kan läsa obehindrat, men inte ljusare än så. Det hjälper dessutom dig att somna lättare om du använder datorn på natten. Nästan alla bärbara datorer har knappar för detta. På den sovande Mac:en här ovanför är det F1 och F2, men man måste ibland trycka på dem tillsammans med knappen "Fn" som finns någonstans på tangentbordet, ofta till vänster eller höger om mellanslag. Att skruva ner skärmen från 100% till 60% ljusstyrka kan ge den en timme längre batteritid.

Stäng program

Ju mindre datorn arbetar med desto snabbare och strömsnålare blir den. Stäng av så många program som möjligt, allt du inte behöver just nu. Glöm inte att även titta till vänster om klockan, högst upp till höger på Mac och längst ner till höger på PC. Du behöver inte ha Dropbox igång på tåget till exempel, och hur ofta behöver du Realteks kontroller för ljudkortet? Ju mer du stänger desto bättre kan batteritiden bli.

Ändra datorns inställningar

Både Windows och Mac OS har inställningar som kan spara din bärbara dators batteritid. I Windows öppnar du Kontrollpanelen på startsidan eller startmenyn, väljer "System och Säkerhet" och sedan "Energialternativ". Du kan sedan ändra till datorns strömsparläge som kommer att göra att skärmen slocknar snabbare, att datorn går lite långsammare när det går och att vissa saker stänger av sig när de inte används. Du kan även gå in i avancerade inställningar och välja precis vad som händer för fullständig kontroll.

På Mac OS öppnar du "Systeminställningar" på Äpplemenyn och välj ikonen för "Strömsparare". Beroende på vilken dator du har kan du bestämma hur snabbt datorns skärm skall stängas av och hur lång tid datorn skall vänta innan hela datorn går i vila automatiskt. Om du retar dig på att datorn frågar dig efter lösenord varje gång du väcker den så får du gå tillbaka till huvudmeny och istället öppna "Säkerhet och Integritet". Där kan du ändra efter hur lång tids vila datorn skall be dig om lösenord. Ställ inte in det på för lång tid bara; då kan någon "låna" din dator när du vänder ryggen till.

Byt batteri

Om din dator har några år på nacken kan ditt batteri ha börjat åldras och bli sämre. Ibland går det att "träna upp" ett slött gammalt batteri genom att ladda det till 100%, ladda ur det helt och ladda upp det igen, ibland hjälper inte ens det. Om du ändå skall köpa ett nytt batteri, varför inte köpa ett större om det finns? Det hjälper garanterat, men din lilla bärbara laptop blir också tyngre och dyrare än vad den var nyss.

Låna ström överallt

Håll ögonen öppna efter lediga elurtag på busstationer, mellan sätena på tåget och passa på att ladda datorn lite grand när du har möjlighet. Datorer laddar ofta från 0 till 80% väldigt snabbt, för att sedan övergå till en långsammare laddning de sista 20%:en, därför kan ett par minuters laddning ge dig 10-20 minuters extra användning.Till skillnad från telefoner går det sällan att låna någon annans laddare. En Probook behöver en HP-laddare, en Mac behöver en Apple-laddare, men en Macbook Air kan laddas med samma laddare som en Macbook Pro och så länge kontakten passar brukar en HP-laddare kunna ladda även andra HP-datorer. Om du har glömt laddare finns det universalladdare på Kjell och Company, Teknikmagasinet eller Clas Ohlson.

Om du vet att du kommer att sitta fast i en bil mycket länge och behöver datorn finns det transformatorer som kan ge dig ett 220V-uttag ur bilens 12V-uttag, men använd dem helst inte när motorn är avstängd!

Om du använder en bärbar dator när du reser eller i jobbet så vet du hur medveten man kan vara om batteritiden. Kommer batteriet att räcka hela vägen?

Om du använder en bärbar dator när du reser eller i jobbet så vet du hur medveten man kan vara om batteritiden. Kommer batteriet att räcka hela vägen?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: