Sätt upp ditt eget nätverk, del 2

Sätt upp ditt eget nätverk, del 2

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man gör med nätverket där hemma. Vi kan hjälpa till med det, men vi kan också förklara hur man gör.

Del 2: Trådlösa nätverk

När Smartify får frågor om nätverk idag handlar det nästan alltid om trådlösa nätverk. Vanliga problem är att räckvidden är kort, att hastigheten är låg eller att nätverket verkar försvinna ibland. Men trots att det finns många problem finns det också många fördelar, som oftast väger tyngre. Ett trådlöst nätverk hemma är praktiskt och kan spara pengar när mobila enheter kan surfa på hemnätverket istället för mobilnätet.

Trådlös teori

När du ansluter en dator till ett trådlöst nätverk och skriver in lösenordet är datorn lika uppkopplad som med en fysisk kabel. Datorn får en IP-adress, kommer ut på internet och kan ansluta till skrivare och andra datorer. Trådlösa nätverk är därför mottagliga för samma problem som nätverk som består av kablar, plus problem med anslutningen och radiosignalen.Det går att likna trådlöst nätverk vid att koppla ihop kablar som man inte vet hur bra de är, med kontakter som kan lossna ibland, eller inte passa ihop alls. Fördelen är bekvämligheten i att inte behöva en kabel och att kunna koppla upp enheter som är för små för ha en kabel. De flesta människor tycker nog att fördelarna väger upp för nackdelarna.Om man måste ha en extremt snabb och extremt stabil uppkoppling, till exempel till en server, rekommenderar vi alltid att man använder en kabel till just den maskinen.

Trådlös accesspunkt

Som vi nämnde i förra delen av den här serien brukar man som kund hos en internetleverantör idag få en låda som är allt i ett: Modem, router, brandvägg och trådlös accesspunkt. Om du inte har något trådlöst nätverk idag kan du förmodligen till och med klaga hos din leverantör och få nyare utrustning. Det finns en annan möjlighet: Du kan köpa en trådlös accesspunkt som ansluts med kabel från ditt gamla modem eller din gamla router och skapar ett trådlöst nätverk utan att du behöver ändra på något annat där hemma. Det finns många att välja på, och om du köper en som kallas för "trådlös router" kan den fortfarande användas tillsammans med modemet eller den gamla routern. Det viktiga är att det inte finns två aktiva routrar i samma nätverk, så den ena apparatens routing-funktion måste stängas av, vilket också kallas "bryggat läge".För en liten lägenhet går det bra med vilken accesspunkt som helst. För en större lägenhet eller för ett litet hus behövs en kraftigare accesspunkt och för stora hus och etagelägenheter behöver man ofta flera accesspunkter och trådlösa förlängare.Att ställa in en trådlös accesspunkt brukar inte vara svårt, men det kan vara krångligt att få en trådlös router att samarbeta med äldre modem och routrar. Att sätta upp flera routrar samtidigt, eller flera accesspunkter och förlängare, kräver oftast erfarenhet eller hjälp från någon med erfarenhet.

Trådlös förlängare

En trådlös förlängare är en mycket enkel dosa som kan förlänga ett existerande trådlöst nätverk så att det räcker längre eller får bättre signal. Förlängaren måste placeras där det redan är bra signal, så att den kan ta den bra signalen och skicka den vidare, längre ut i den riktning som man placerar förlängaren. Om du har väldigt bra mottagning i köket, bra mottagning i korridoren, sämre mottagning i vardagsrummet och nästan ingen mottagning i sovrummet längst bort, så bör du plancera förlängaren antingen i korridoren eller i vardagsrummet, så nära köket som möjligt.Förlängare är ofta väldigt lätta att ställa in för sig själva, men om man skall ha flera stycken kan man behöva ställa in dem en och en, och sedan placera ut dem. De brukar alltid komma ihåg sina inställningar när man kopplar bort dem från ström och sätter in dem någon annanstans.

Läs också:

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man gör med nätverket där hemma. Vi kan hjälpa till med det, men vi kan också förklara hur man gör.

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man gör med nätverket där hemma. Vi kan hjälpa till med det, men vi kan också förklara hur man gör.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar