Surfplatta eller e-bokläsare, vilken skall man välja?

Surfplatta eller e-bokläsare, vilken skall man välja?

Vi har talat om fördelarna med e-böcker och läsplattor som Kindle, Nook, Bokeen och Kobo. Så varför behöver man en speciell platta för att läsa? Varför inte köpa en surfplatta som iPad, Galaxy Tab eller Xperia Z Tablet så att man kan surfa, spela och titta på video också?

Jag låter bilden demonstrera skillnaden på sommaren. Surfplattan är blank och jämfört med solen väldigt ljussvag. Läsplattan däremot njuter verkligen av solljuset, precis som papper.

Hur är e-bok-läsare bättre än surfplattor?

Den mycket speciella skärmen gör hela skillnaden för läsplattan.

Läsplattors skärm kallas e-bläck eller e-papper och det är faktiskt bläck, blandat med magnetiska partiklar, som används! Det gör att färgen i det elektroniska pappret kan dras fram och dras undan med svagström när du bläddrar. Det är den perfekta lösningen för att få ytan att se ut som, bete sig som och nästan kännas som papper. Skärmen är matt, platt och strömsnål.

En läsplatta är inte riktigt lika strömsnål som en bok av papper, men plattan drar bara ström när man byter sida, så du hinna läsa över 10 000 sidor e-böcker innan batteriet behöver laddas, eller låta den ligga nedpackad i flera veckor. Du kan alltså plocka fram din e-bokläsare på semesterns sista dag och den är fortfarande laddad och klar att användas.

Om det är viktigt för dig att skärmen kan lysa av sig själv, så att du kan läsa även i ett mörkt rum, så finns det läsplattor med inbyggt ljus, som Kobo Glo eller Kindle Paperwhite. Ljuset är ungefär lika starkt som om du hade lyst på sidan med en bordslampa eller sänglampa. Många läsplattor har inbyggd WiFi eller 3G som ger plattan trådlös anslutning. På vissa plattor kan man till och med surfa, om man måste, men det är en märklig upplevelse med udda begränsningar och det drar det mycket mer batteri än att bläddra i en bok. Istället är internetuppkopplingen mest till för att trådlöst köpa nya böcker, slå upp ord, göra anteckningar eller dela citat ur böcker med dina vänner på sociala media.

Är inte surfplattor bättre än e-bok-läsare?

Surfplattor kan göra mycket som läsplattor inte kan göra. De kan visa färg, de kan surfa snabbt på internet, spela upp video och spela spel i 3D. Men skärmen på en surfplatta drar mycket mer ström så att batteritiden blir mycket kortare. En surfplatta väger dessutom mer än dubbelt så mycket som en e-bok-läsare och i längden blir det tungt att hålla i den.

Surfplattors batteritid räknas i timmar, i bästa fall två dagar, medan läsplattor håller i veckor på en laddning. Läsplattan är lättare, ofta mindre, än surfplattan, men den kan å andra sidan inte visa video eller spela spel. Man kan säga att det beror på vad du behöver.

Hur skiljer sig priserna?

Läsplattor är billigare än surfplattor. En bra Kindle kostar 1400kr och böckerna på Amazon är ofta billigare i Kindle-format än som pocket, dessutom är leveransen klar på några minuter hellre än flera dagar eller veckor. En bra surfplatta kostar ofta över 3000kr, men det finns även mindre och billigare surfplattor, men de är då ofta svagare eller äldre och klarar kanske inte av att spela spel eller visa viss video - sakerna som man skulle behöva surfplattan till.

Precis som med en mobiltelefon är det viktigt att tänka på att en läsplatta med 3G kommer att använda datatrafik, men bara när du laddar ner böcker. Som tur är e-böcker ofta ganska små filer, så det blir inte dyrt ens om du gör det utomlands. Kostnaden går inte alls att jämföra med vad det kostar att surfa på en surfplatta. Däremot måste du tänka på att stänga av läsplattan när flygbesättningen ber dig göra det.

Sov gott

Eftersom läsplattor inte lyser, eller inte lyser starkt, är de mycket bättre för sömnen än surfplattor och telefoner. Det starka blåaktiga ljuset från datorskärmar kan få din kropp att tro att det fortfarande är dag och inte dags att sova ännu. Så länge ljuset är svagt eller rödaktigt bör du alltså somna i vanlig tid - om det inte är en väldigt spännande sidvändare du har laddat in på läsplattan såklart.

En jämförelse

För att sammanfatta kommer här fördelarna och nackdelarna med läsplatta och surfplatta:

Surfplattan

+ Vacker, ljusstark och snabb färgskärm med video, bilder, spel och surf. Finns i flera storlekar!

- Kort batteritid, väger mer, kostar mer och klarar inte solljus så bra.

Läsplattan

+ Enkel, lätt, liten och strömsnål med svart-vit skärm som ser ut som papper.- Kan nästan inte surfa alls, inga färger, ingen video.

Om du har några som helst funderingar kring vad som är viktigt för läsplattor och surfplattor eller telefoner kan Smartify hjälpa dig att reda ut det. Vi svarar gärna på frågor och löser problem om du har några. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Så varför behöver man en speciell platta för att läsa? Varför inte köpa en surfplatta så att man kan surfa, spela och titta på video också?

Så varför behöver man en speciell platta för att läsa? Varför inte köpa en surfplatta så att man kan surfa, spela och titta på video också?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.