Äldre är vinnare i det digitala samhället

Äldre är vinnare i det digitala samhället

Forskningen visar att var femte äldre svensk står utanför det digitala samhället. Samtidigt är den digitala utvecklingen något som kanske gynnar de äldre ännu mer än de yngre.

De nya smarta lösningarna gör att säkerhet och trygghet ökar rejält för de som till exempel har svårt att röra sig.

RUT-avdraget på IT-tjänster i hemmet (RIT) borde vara en självklarhet för äldre att utnyttja. Här kanske de äldres barn behöver hjälpa till. Berätta att det finns, för här är okunskapen stor.

Det sägs att minst 400 000 äldre står helt utanför det digitala samhället och flera hundra tusen fler känner sig frustrerade över att de inte hänger med i utvecklingen, allt enligt forskningsprojektet ”Ung teknik, äldres vardag”, från 2017.

De äldre som engagerat sig i frågan har ofta tagit hjälp av släktingar eller använt landets bibliotek. Ingen av lösningarna är särskilt bra för det är inte alltid barn och barnbarn har tid och personalbristen hos landets bibliotek bidrar till att tillräcklig digital kompetens är ganska sällsynt på biblioteken. Och så måste man ju ta sig dit. Biblioteket kommer inte hem till dig.

Den digitala tillgängligheten är i grunden en demokratifråga. Bankärenden och kontakten med myndigheter kräver idag en viss digital kompetens för att fungera. Dessutom ger det livskvalitet för många äldre för att kunna hänga med i sociala medier och se underhållning som film och musik över datorn.

Vi på BBG har i takt med utvecklingen accelererat vårt arbete. Nu i slutet av 2018 har vi lanserat Smartify by BBG med fokus på att hjälpa familjer och småföretagare att använda all ny smart teknik. Vi på BBG var med och drev fram RUT för IT. Vi tyckte redan då att Sverige borde ta de beslut som krävs för att alla i landet ska kunna ligga i framkant av den digitala utvecklingen. Det tycker vi fortfarande, och än mer idag. Det är därför vi nu sagt till oss själva att vi ska göra vad vi kan för att göra Sverige smartare.

Det kommer handla om allt från wifi och installera skrivare till att hjälpa till att byta till en ny telefon utan att allt man har i den gamla försvinner. Kostnaden för att få professionell hjälp med det mesta som rör digitalt är nu med RUTavdraget under 500kronor. Det är Sveriges alla mor - och farföräldrar värda! Tänk om alla i Sverige som har en mormor, morfar, farmor eller farfar bestämde sig för att ge bort en hemtekniker till de äldre. Resultatet skulle bli ett smartare, gladare och mer kärleksfullt Sverige. Tänk vad lite digital hjälp kan ge.

Vill du också ha hjälp med tekniken?

Smartify ger dig snabb teknisk hjälp till dig (eller dina omgivning) via telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Idag står var femte äldre svensk utanför det digitala samhället, men den digitala utvecklingen har möjlighet att gynna de äldre ännu mer än de yngre.

Idag står var femte äldre svensk utanför det digitala samhället, men den digitala utvecklingen har möjlighet att gynna de äldre ännu mer än de yngre.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.