Varför ska du uppdatera din Android? Och hur gör du?

Varför ska du uppdatera din Android? Och hur gör du?

Om man har en dator, telefon, surfplatta eller liknande kommer man någon gång att råka upp för att den behöver uppdateras av en eller annan anledning. Men varför ska man egentligen uppdatera, och vad händer om man inte gör det?

Varför du ska uppdatera din Andorid

För det första kan enheten få bättre prestanda om man uppdaterar, och man håller också operativsystemet säkrare eftersom att uppdateringar ofta täpper till eventuella tidigare säkerhetshål. Om man använder program eller appar kan dessa också tillverkas för att bara fungera med vissa operativsystem och det gör att man kanske inte kan använda dem om man väljer att inte uppdatera sin enhet. Det är med andra ord viktigt att se till att uppdatera sina enheter för att de ska fortsätta fungera som de är tänkta att göra, samt för att man ska kunna använda dem säkert.

Hur gör du för att uppdatera?

Här kommer vi att guida dig steg för steg mot hur du kan uppdatera din Android-enhets operativsystem. Först och främst kan det vara bra att veta vilket system du har i dag. Det kanske redan är den senaste och då behöver enheten alltså inte uppdateras. Man kan manuellt tvina sin enhet att söka efter alla tillgängliga uppdateringar. Detta gör man från menyn inställningar. Man bör dock tänka på att det inte är säkert att det finns en uppdatering tillgänglig för den aktuella enheten även om det just släppts en ny sådan. Om enheten är av äldre modell kanske den inte kan uppdateras nu eller någonsin igen. Då får man behålla det gamla operativsystemet eller köpa en nyare enhet.

Kontrollera om Android är uppdaterat

Den allra senaste versionen av Android är Android 9 Pie, och denna ingår i alla de nyare telefonerna, eller så kommer det göras tillgängligt inom den närmsta tiden. Dock säljs fortfarande modeller med Android 8 Oreo. Med några telefonmodeller kan man också installera olika betaversioner av nyare operativsystem. Äldre versioner som existerat är 7 Nougat samt Marshmallow 6.x, Lollipop 5.x, Kitkat 4.4.x och så vidare. Om man har en enhet med lägre version än 4,1 är det inte speciellt troligt att det kommer att dyka upp systemuppdateringar som fungerar på enheten. Detta eftersom att enhetens tillverkare inte har som syfte att ta fram uppdateringar för de riktigt gamla enheterna då de ofta tas ur bruk.

Gör säkerhetskopior av all data

Innan man börjar uppdatera bör man för säkerhets skull alltid ha som en bra vana att göra en helt ny säkerhetskopia eller backup av innehållet. Ofta ställer en uppdatering inte till problem men om man har mycket viktigt på telefonen kan det vara dumt att riskera något.

Gå in i inställningarna

När det är dags att uppdatera går du in i menyn eller appen för inställningar i Android. Ofta finner man den i appmenyn eller notisraden oavsett vilket gränssnitt enheten använder. Ofta symboliseras den av ett kugghjul.

Finn Om enheten

Det är sedan dags att bläddra runt bland inställningarna tills dess att rubriken "om telefonen", "om enheten" eller "om surfplattan" dyker upp. Om det finns flera flikar i inställningsmenyn brukar denna kategori ligga i fliken allmänt.

Börja uppdatera

När man ska börja uppdatera kan det skilja sig åt en del mellan enheter som kommer från olika tillverkare. Ofta kan man finna en sektion som handlar om just uppdateringar i systemet. Man kan här välja om uppdateringar ska installeras per automatik med mera. Ofta kan denna kategori gömma sig under underrubriker som systeminformation eller liknande.

Sök efter uppdateringar

I kategorin systemuppdateringar kan det ofta också finnas en knapp där man manuellt letar efter och installerar olika uppdateringar. Om man klickar på denna kan man se om någon uppdatering finns. Om så är fallet kan man få info om den uppdateringen och man kan också välja mellan att direkt installera den, eller om man vill vänta till natten medan telefonen är i viloläge. Ibland kan man behöva vara ansluten till wifi för att söka efter eller ladda ner dessa systemuppdateringar. Ofta kan nerladdningen bli stor så man kan rekommendera wifi. Man måste också se till att batteriet är fulladdat, eller helst att enheten laddas under tiden den uppdateras. Om en avstängning sker under uppdateringen kan problem uppstå.

Behöver du hjälp med telefonen?

Smartify kan hjälpa dig med uppdateringar, lagring, säkerhetskopiering och mycket mer. Vi kan hjälpa dig via telefonsupport eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Vi kan erbjuda snabb, professionell hjälp av kvalitetssäkrade tekniker. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Om man har en dator, telefon, surfplatta eller liknande kommer man någon gång att råka upp för att den behöver uppdateras av en eller annan anledning.

Om man har en dator, telefon, surfplatta eller liknande kommer man någon gång att råka upp för att den behöver uppdateras av en eller annan anledning.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.