SmartBloggen
No items found.

Varning för kanin-viruset - en kort historia om Bad Rabbit

Varning för kanin-viruset - en kort historia om Bad Rabbit

Ett nytt utpressningsvirus har slagit till mot Ryssland och Östeuropa och sedan verkar spridningen ha kollapsat, men är faran över? Vi berättar lite om vad ett utpressningsvirus gör och hur du kan skydda dig

Detta har hänt

Den internationella flygplatsen i Odessa och tunnelbanesystemet i Kiev, båda i Ukraina, har smittats av utpressningsviruset Bad Rabbit. Viruset krypterar alla filer på datorn och kräver nästan 3000 kr för att låsa upp dem, per dator som smittats. Viruset har även påträffats i Polen och Sydkorea, men det verkar för tillfället som att spridningen har upphört.

Så sprids Bad Rabbit

Först och främst sprids utpressningsviruset genom en falsk Flash-uppdatering från hemsidor som infekterats. Klicka alltså inte ja och ladda inte ner någon uppdatering av Flash genom en hemsida. När Bad Rabbit väl har smittat din dator kan det även smitta andra datorer i samma nätverk.

Du kan skydda dig

Flash uppdateras endast genom Adobe.com och ingen annanstans. Nyare versioner av Flash bör uppdatera sig utan att du ens behöver besöka en hemsida, och Google Chrome uppdaterar Flash automatiskt - du bör aldrig acceptera att en hemsida gör det åt dig. Du kan också försöka klara dig utan Flash player eftersom det blivit mycket mindre populärt de senaste åren och de flesta webbsidor idag kan göra allt som du behöver utan Flash installerat.För den tekniskt kunnige går det också att skydda sig mot Bad Rabbit genom att skapa och låsa de filer som Bad Rabbit är beroende av: c:\windows\infpub.dat och  C:\Windows\cscc.dat - om du blockerar dessa filer kan du inte infekteras.

Faran verkar vara över

Bad Rabbit dök upp i tisdags, den 24 oktober 2017, men idag verkar infrastrukturen som viruset var beroende av ha stängts av. Servrarna som viruset kom ifrån och kommunicerade med finns inte kvar. Det verkar dessutom som att Bad Rabbit var en riktad attack: Det skickades inte ut till vem som helst utan verkar ha siktats in på företag och infrastruktur i Östeuropa.

Smartify kan hjälpa dig

Om du är rädd för att du kan ha drabbats av Bad Rabbit eller något annat utpressningsvirus, hör av dig till oss så snart som möjligt på telefon 077-446 60 60, maila till hej@smartify.se eller skapa ett ärende direkt här på vår bokningssida så återkommer vi till dig senare idag.

Vi berättar om vad ett utpressningsvirus gör och hur du kan skydda dig.

Vi berättar om vad ett utpressningsvirus gör och hur du kan skydda dig.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar

Fler inlägg om

No items found.
No items found.