5 tips för säkrare lösenord

5 tips för säkrare lösenord

Oavsett om det är ditt inlogg till Facebook, din bank, eller den där e-handelsbutiken du spenderar för mycket pengar hos, så är det viktigt att ha ett säkert lösenord. De senaste åren har med all tydlighet visat oss vikten av detta, med stora aktörer som hackats eller slarvat med säkerheten, och dessutom sparat sina användares uppgifter i klartext. Naturligtvis är det något som illvilliga personer utnyttjar, så du bör helt klart se till att du har ett så säkert lösenord som möjligt.

Om du måste använda publika WiFi-nätverk, använd ett VPN för att skydda dig. Kolla denna ryska hackare bryter sig in i en dator på några minuter.

Nedan följer fem tips för ett säkrare lösenord. Följ dem så gott du kan, så gör du livet svårare för illvilliga personer som vill sno åt sig dina konton.

1. Undvik vanliga lösenord

Vissa lösenord är vanligare än andra, och naturligtvis betyder det att hackare provar dem först. De vanligaste lösenorden under 2014 var:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345
 4. 12345678
 5. qwerty
 6. 123456789
 7. 1234
 8. baseball
 9. dragon
 10. football
 11. 1234567
 12. monkey
 13. letmein
 14. abc123
 15. 111111

2. Skapa ett lösenord som är lätt att komma ihåg

Ett lösenord som “G5%2sdvEGs€dCD” må vara bättre än “password”, men det är svårt att komma ihåg. En bra variant på svårknäckta lösenord är att sätta ihop ord som inte passar ihop, som gråsparv, tramporgel, och nagellack. Resultatet blir “gråsparvtramporgelnagellack”, långt men lätt att komma ihåg om du kommer ihåg den där gången gråsparven landade på din tramporgel, och chocken fick dig att spilla ut ditt nagellack.

3. Återanvänd inte lösenord

Använd aldrig lösenord mer än en gång. Om en tjänst du använder blir hackad, och ditt lösenord blir känt, så betyder det att du behöver byta det på alla platser det används på. Det är säkrast att ha ett unikt lösenord per inloggning. På så vis riskerar inte andra konton utsättas efter ett hack.

4. Använd ett program för lösenordshantering

Det finns flera program och appar som hjälper dig hålla reda på lösenorden. Så gott som alla webbläsare gör det, men de låser förstås in lösenorden till sig själva. Vill du ha bra koll på dina lösenord skaffar du ett program som 1Password, LastPass, eller Dashlane. De kostar olika mycket, beroende på hur många funktioner du behöver, och finns även mobilt.

5. Byt dina lösenord

Det är jobbigt och tråkigt, men vill du vara på den säkra sidan så bör du byta dina lösenord med jämna mellanrum. Oavsett hur säker du är, så kan du förstås inte veta om dina konton är på vift, hur säkra dina uppgifter är hos tjänsterna du använder, och så vidare. Därför är det en bra idé att byta lösenord regelbundet, vilket är ytterligare en anledning till att använda ett program för lösenordshantering.

Verkar det krångligt?

Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Oavsett om det är ditt inlogg till Facebook, din bank, eller en e-handelsbutiken du spenderar mycket pengar hos, så är det viktigt att ha ett säkert lösenord.

Oavsett om det är ditt inlogg till Facebook, din bank, eller en e-handelsbutiken du spenderar mycket pengar hos, så är det viktigt att ha ett säkert lösenord.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.