Utöka ditt trådlösa nätverk

En vanlig fråga vi får handlar om hur man på bästa sätt förbättrar räckvidden på sitt trådlösa nätverk hemma eller på kontoret. Eftersom man blir mer och mer beroende av att sitt trådlösa nätverk fungerar bra i hela sin bostad har det blivit vanliga att det inte längre räcker med att ha en vanlig router inkopplad för att det trådlösa nätverket ska fungera bra överallt. Tjocka väggar eller hus med flera våningar kan skapa stora problem och göra att Internet upplevs långsamt eller inte fungerar alls på vissa platser.

Det finns flera olika sätt att förlänga sitt trådlösa nätverk och dom har alla sina för- och nackdelar.

Extra router eller accesspunkt (Eng: Access Point)

Ett vanligt sätt är att helt enkelt dra en kabel och sätta upp en till router eller accesspunkt på en annan plats i lokalen. Det är en enkel lösning men med nackdelen att man då får två stycken trådlösa nätverk som telefoner och datorer sedan får välja mellan. Detta kan göra att man ibland hänger kvar på fel nät när man rör sig hemma eller att uppkopplingen bryts när man byter mellan nätverken. Om nätverket är dåligt inställt kan det dessutom bli svårt för datorer att hitta varandra på de olika nätverken.

Wifi extender

En produkt som har dykt upp mer och mer på sistone är något som brukar kallas för Wifi Extenders. Det är en signalförstärkare som plockar upp den trådlösa signalen och sedan skickar ut den igen starkare för att utöka täckningen. Att använda sig av en Wifi Extender är enkelt eftersom det är väldigt lite inställningar och att man slipper dra några nya kablar. Nackdelen blir att hastigheten tyvärr kan bli dålig eftersom den använder sig av det existerande nätet. Om extendern har dålig mottagning till originalnätet kan hastigheten bli mycket dålig.

Roamat nätverk

Den bästa, men också mest komplicerade lösningen är att sätta upp ett trådlöst nätverk med flera accesspunkter som alla använder sig av samma trådlösa nätverk. Detta kräver att man drar kablar till dom nya accesspunkterna och sedan gör inställningar för att dessa ska använda det ursprungliga trådlösa nätverket. Detta kräver även att utrustningen stödjer roamade nätverk vilket tyvärr inte alla routrar och accesspunkter gör.Läs också: Nu kan du äntligen få full täckning på din WiFi

Verkar det krångligt?

Om du vill ha hjälp med att sätta upp eller bygga ut ditt nätverk hemma, både kabel och trådlöst, kan du alltid kontakta oss på Smartify för att få hjälp direkt. Vi kan hjälpa till med att rekommendera produkter, ge tips på hur man bäst kopplar eller sätta upp hela nätverket på plats!

Det finns flera olika sätt att förlänga sitt trådlösa nätverk och dom har alla sina för- och nackdelar

Det finns flera olika sätt att förlänga sitt trådlösa nätverk och dom har alla sina för- och nackdelar

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar