Så här identifierar du din iPhone

Så här identifierar du din iPhone

Så många telefoner – så många modeller. Idag går var och varannan med en smartphone i byxfickan eller i handen och vi byter också ut våra telefoner så fort det kommer någon ny modell som lockar.Hur vet man egentligen vilken modell man faktiskt går och bär omkring på och hur vet man vilket nummer som står för vad? För er som kliar er i huvudet och vrider och vänder på er telefon, ska vi försöka reda ut ett och annat.

Apples nummerscheman

Om du äger en Apple Iphone så finns det flera nummer att granska för att ta reda på modellen.

  • A-nummer – börjar på bokstaven A följt av 5 siffror.
  • SKU-nummer – börjar på bokstaven M följt av 5 siffror men längden kan variera beroende på modell. Ibland slutar serien på LL/A, men det är inte obligatoriskt.

Apple kan ibland referera till båda dessa nummer som modellnummer men skillnaden mellan de två är att A-numret talar om modellfamiljen, medans SKU signalerar vilken konfiguration modellen har. SKU är därmed en aning mer specifik, men båda kan behövas för identifikation.

Så hittar du A-numret och SKU-numret

Om du har en Apple iPhone så kan du söka på baksidan av telefonen genom att vända på den. Numret brukar figurera vid sidan om texten "Designed by Apple"...osv. När du sedan har skrivit ned koden eller har den memorerad i huvudet, så kan du helt enkelt googla för att ta reda på det nummer som hänvisar exakt till din iPhone. A1784 hänvisar till exempel till iPhone 7 Plus men denna modell har också andra A-nummer som identifierar modellen. Det kan alltså vara exempelvis A1786 eller A1785 också.

När du istället tar reda på SKU-numret, så klickar du dig in på "Inställningar, vidare till "Allmänt" och sedan till "Om". Då kommer det upp en siffersträng som indikerar vilken modell av Iphone du går omkring och bär på och för att veta exakt vilken modell det rör sig om, kan du sedan googla på numret. På en iPhone Plus 7 börjar numret till exempel på bokstaven M men om det hade gällt en utbytesenhet så hade bokstaven varit N istället.

IMEI-numret – telefonens ID-nummer

Nej, vi talar inte om telefonens telefonnummer, utan om det identifikationsnummer som är mer känt som IMEI-nummer och som vi också kan knyta an till SKU-numret i föregående rubrik. Detta nummer gäller inte bara för mobiltelefoner utan alla mobila enheter, och fungerar som ett ID-nummer. Numret skvallrar bland annat om telefonmodellen, var enheten har tillverkats samt serienumret. IMEI står för International Mobile Equipment Identity och finns att få tag på genom att du klickar dig in på telefon-sektionen och trycker #06#. Numret kommer då att dyka upp på din skärm och du kan anteckna det på papper om du vill, för att komma ihåg det till annat tillfälle. Du behöver alltså inte öppna din telefon eller försöka ta reda på numret genom att kika på utsidan.

Använd "Inställningar" för att komma åt IMEI-numret

Du kan även gå till "Inställningar" på din iPhone eller Android och ta reda på IMEI-numret. Då måste du följa de anvisningar som ges och detta kan se olika ut beroende på vilken telefon eller surfplatta du äger. Men eftersom denna artikel handlar om Iphones så gör du såhär:

  • Gå till inställningar
  • Gå vidare till "Allmänt"
  • Klicka på "Om"
  • Skrolla nedåt och kom åt ditt IMEI-nummer

Kika på din telefon och avgör modell på olika detaljer

Det finns mer sätt att identifiera din telefon än att bara titta på olika nummer. Formen är en annan viktig detalj. Modell 6S eller 7 har exempelvis en mjukare form. Hur antennen är placerad eller huruvida hemknappen är statisk eller "nedtryckbar" spelar också in på modell.Se hur de olika numren ser ut i klippet och se vart du kan hitta dem!

Behöver du teknisk support?

Smartify hjälper dig via, telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Så här hittar du din iPhones identifikationsnummer!

Så här hittar du din iPhones identifikationsnummer!

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.